Foto: Edgars Blumbergs
Ikdienā noteikti daudzi ir gājuši garām skaistajam namam Rīgā, Elizabetes ielā 10, kuru savulaik projektējis pasaulslavenā kinorežisora Sergeja Eizenšteina tēvs Mihails Eizenšteins. Tā ir balta ēka ar ziliem akcentiem, kurai ir bagātīga fasādes apdare, un izrādās, ka šajā namā ir arī kāds visnotaļ aristokrātisks dzīvoklis, uz kuru mēs un jūs, lasītāji, dosimies virtuālā ekskursijā!

Kā vēsta informācija muzeja "Rīgas Jūgendstila centrs" mājaslapā, M. Eizenšteina daiļrade saistās ar vienu no pašām pretrunīgākajām parādībām Rīgas 20. gadsimta sākuma arhitektūrā.

Īres ēka Elizabetes ielā 10 tika uzbūvēta 1903. gadā. Kā vēsta informācija muzeja mājaslapā, tai sevišķi izceļas masku, pāvu, skulpturālo galvu un ģeometrisko figūru kompozīcija fasādes vainagojumā, kā arī ar zilām keramikas plātnītēm iesegtie fasādes laukumi augšējos stāvos. Tāpat muzeja mājaslapā teikts, ka šī fasāde projektēta, pārkopējot un papildinot Leipcigas arhitektu Georga Vinšmaņa un Hansa Kocela fasādes zīmējumu, kas bija publicēts Pēterburgā izdotā fasāžu zīmējumu krājumā. Tā laika kritika, kā vēsta muzejs, ēkas fasādi novērtēja samērā atzinīgi, uzsverot prasmīgo tonālo risinājumu (gaiši pelēks un zils) un apdares materiālu izvēli, un piebilde: "Ja nebūtu šausmīgi izķēmoto sieviešu ķermeņu ar neizprotamajiem riņķiem rokās un tāpat arī briesmīgās sieviešu galvas atikā, tad te nebūtu ko pelt." Ēka un krāšņi rotātā kāpņu telpa restaurēta 2000. gadā.

Foto: Edgars Blumbergs

"Šo ēku gadu gaitā fotografējuši tūkstošiem tūristi, bet tikai retais ir pabijis šī nama greznajā kāpņu telpā, kuru ieraugot, aizraujas elpa," portālam "Māja&Dārzs" stāsta nekustamo īpašumu aģentūras "Big Bang Realty" pārstāvis Oskars Zariņš. Viņš iepazīstina ar vienu no greznajiem un elegantajiem dzīvokļiem, kas atrodas šajā ēkā.

Kā stāsta Oskars, padomju laikā šis bija komunālais dzīvoklis, kura plānojums ietvēra daudzas mazas istabas. Tas laika gaitā pārprojektēts un pielāgots mūsdienām, turklāt šis četristabu dzīvoklis ieguvis plašuma sajūtu.

Foto: Edgars Blumbergs

"Šo īpašumu saimnieki atjaunojuši, saglabājot tā autentisko, māksliniecisko vērtību," uzsver nekustamo īpašumu aģentūras pārstāvis. Kā stāsta Oskars, vairākas desmitgades zem dzīvokļa krāsu sienām bija paslēpušies seni zīmējumi, bet remontdarbu laikā tie atklāti un izpētīti. "Izpētot šo zīmējumu vēsturi, tika atklāts, ka to tapšanā piedalījies pats M. Eizenšteins, kuram tas nebija raksturīgi, jo viņa galvenais mērķis bija radīt pamatīgas būves ar brīnišķīgām fasādēm," tā Oskars. Šie zīmējumi, pateicoties talantīgiem restauratoriem, tagad ir atdzimuši.

Kā stāsta Oskars, dzīvokļa pamata stilistiku raksturo restaurētas jūgendstila mēbeles, elegants parkets, jūgendstila stila tapetes guļamistabās, augstie griesti, autentiska tā laika podiņu krāsns, kura pārveidota par kamīnu. Taču tajā pašā laikā dzīvoklim ir arī moderns akcents – plaša atvērtā tipa virtuve, kura apvienota ar viesistabu.

Foto: Edgars Blumbergs

"Šāda statusa dzīvokļos ir svarīgi justies maksimāli komfortabli, tādēļ katrā no trīs guļamistabām ir sava vannasistaba. Viena no guļamistabām ir tik plaša kā autonoms neliels dzīvoklis. Balkons gan tajos laikos, gan mūsdienās ir īpaša privilēģija, un tāda ir arī šim dzīvoklim," tā "Big Bang Realty" pārstāvis.

Foto ieskats dzīvoklī:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!