Foto: Olga Kuzmina
Muižu kompleksos kungu dzīvojamās mājas vai pilis tradicionāli papildināja plaši un krāšņi parki, kuri, tāpat kā senās muižas ēkas, joprojām ir kopjami un aizsargājami objekti. Muižu parki lieliski liecināja par bagātu muižas kultūru un muižu īpašnieku ikdienas dzīvi. Šajā rakstā Augšdaugavas novada pašvaldības tūrisma aģentūra "TAKA" apkopojusi informāciju par Augšdaugavas novada vēsturiski nozīmīgajām muižām un to parkiem.

Vecsalienas (Červonkas) muižas pils un parks


Vecsalienas muižas pils (titulbildē) celta neogotikas stilā (1870. gadā) no sarkaniem ķieģeļiem un ir lieliski saglabājusies. Tā ir visai gleznaina ēka ar dinamisku un sarežģītu apjoma kompozīciju – īsta pasaku pils. Pils piederējusi fon Hānu dzimtai. Vecsalienas pili ieskauj kopts brīva plānojuma parks trīs hektāru platībā ar celiņiem pastaigām un labiekārtotu atpūtas vietu. Vairāk par muižu uzzini te.

Sventes muiža un Jaunsventes muižas parks


Foto: Olga Kuzmina
Līdz 1920. gada agrārajai reformai muiža piederēja Plāteru-Zībergu dzimtai. Sventes muiža pēc 2005. gada pilnībā atjaunota un labiekārtota viesnīcas vajadzībām. Jaunsventes muižas parks veidots 19. gadsimta beigās. Parkā aug 27 dažādas koku sugas. Vairāk par muižu uzzini te.

Lielbornes muiža un parks


Foto: Publicitātes attēli
Vienīgais muižas komplekss, kas saglabājies dabas parka ''Daugavas loki" teritorijā. Šobrīd apskatāma, iespējams, 18. gadsimtā celta vecā pils, kā arī 19. gadsimta pirmajā pusē klasicisma stilā celta jaunā pils. Muižas parkā, kas plešas abpus Bornes upei, apskatāmi divi dižkoki: ozols un vīksna, apmeklētāju acis priecēs arī lapegles un neparasti skaista priede. Pastaigu takas ved gan gar straujo Bornes upi, gan pa tās stāvajām nogāzēm, paverot romantisku skatu uz Daugavas lokiem, dzirnavu drupām un ūdenskritumu. Vairāk par muižu uzzini te.

Bebrenes muižas komplekss un parks


Foto: Inese Minova
Bebrenes muižas ansamblis ir viens no nedaudzajiem Sēlijā, kurā pilnībā ir saglabājušies visi 19. gadsimta Bebrenes muižas apbūves elementi – kungu māja, palīgēkas, parks ar vārtiem un žogu. Bebrenes muižas parks ir izcils dārzu un parku mākslas piemineklis, viens no vizuāli izteiksmīgākajiem ainavu parkiem Latvijā, tā platība ir 7,9 hektāri. Vairāk par muižu uzzini te.

Jezupovas (Juzefovas) muižas parks


Foto: Olga Kuzmina
Jezupovas (Juzefovas) parks ir veidots 19. gadsimtā holandiešu stilā. Mūsdienās ir saglabājusies tikai neliela daļa no muižas parka, kurā ir atrodamas vairāk nekā 100 dažādu augu sugas. Šī ir iecienīta jaunlaulāto viesošanās vieta. No Jezupovas parka iztek avots, kura ūdenim piemītot dziednieciskas īpašības. Vairāk par muižu uzzini te.

Dvietes muižas komplekss


Foto: Publicitātes attēli
Dvietes muižas komplekss veidots 19. gadsimtā, un tā īpašnieki bija grāfu Plāteru-Zībergu dzimta. Lai arī Dvieti smagi skāra pasaules kari un daudz ēku tika nopostītas, līdz mūsdienām ir saglabājušās vairākas kompleksa ēkas, kas ļauj sajust muižas senatnīgo garu. Šobrīd Dvietes viesiem ir iespēja apmeklēt seno kantora būvi – ''Muižas ēku", kas kļuvusi par centrālo muižas kompleksa objektu, apskatei pieejamas arī baznīca, dzirnavas un parks. Vairāk par muižu uzzini te.

Līksnas muižas parks (Līksnas takas)


Foto: Publicitātes attēli
Staigājot pa Līksnas takām, var vērot ne tikai dažādi ierīkotus celiņus vai radošus koka un metāla veidojumus, bet arī uzzināt, ka pa šo taku jājusi Polijas nacionālā varone, Līksnas muižas iedzīvotāja – Emīlija Plātere. Emīliju, viņas dzīvesveida un rakstura dēļ, sauca par vietējo Žannu d'Arku. Līksnas parkā atrodas arī arhitektūras piemineklis – Līksnas muižas kapela. Vairāk par muižu uzzini te.

Vaboles muižas parks


Foto: Publicitātes attēli
Vaboles parks ir veidots kā ainavu jeb angļu stila grāfu Plāteru-Zībergu pusmuižas parks (19. gadsimtā). Parka platība – 8,5 hektāri, no tiem 0,21 hektāru aizņem dīķis. Parkā saglabājušas vairākas vēsturiskas ēkas – bijušās pusmuižas apbūves elementi, tai skaitā zirgu staļļa ēka, kas 1919. gadā pārkārtota skolas vajadzībām. Vairāk par muižu uzzini te.

Medumu parks


Foto: Olga Kuzmina
Ainavu parkā 12,5 hektāru platībā izveidots taku tīkls, labiekārtotas atpūtas vietas un pludmales. Divu kilometru gara taka, kura šķērso Mīlestības tiltiņu, ved gar Pirmā pasaules kara tranšejām un Medumu muižas pagraba vietu. Valsts nozīmes īpaši aizsargājams dabas piemineklis — dendroloģiskais stādījums. Vairāk par muižu uzzini te.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!