Vectēvs Juris, kurš vienmēr bija vēlējies, lai nākamās paaudzes saimnieko dzimtas mājās, kurām šobrīd ir jau 100 gadu, sēžot no mākoņu malas, var būt laimīgs, jo šobrīd dzimtas mājās ir ierīkotas divas brīvdienu mājiņas, kur paciemoties var ikviens! Jauno mājiņu saimnieks, Jura mazdēls atklāj: "Stāsts par logo ir īpašs, jo centāmies to veidot tādu, lai tas asociētos ar mūsu vectēvu. Viņš vienmēr staigājis ar salmu cepuri, tādēļ arī logo vēlējamies iekļaut vīru ar salmu cepuri, kurš rokās tur ābolus. Mūsu iecere bija tāda, lai arī viņa klātbūtne ir jūtama, kaut arī pats šobrīd sēž uz mākoņa maliņas."

Paaudžu mantotajā "Vectēva dārzā" saimnieko Didzis Ate ar sievu Elanu, dēlu Gustavu un Didža mammu Initu, viņa arī ikdienā dzīvo Rucavā. "Vectēva dārzā" omulīgi iedzīvojusies arī rotaļīgā labradora meitene Mia un peļu junkuri Rūdis un Ansis. "Mēs paši dzīvojam Grobiņā, taču Rucava ir mūsu otrās mājas, kur esam ik katru nedēļas nogali. Darbojamies visi kopā, katram ir savs darbiņš, es vairāk atbildu par saimnieciskām lietām, sieviņa – par komunikāciju sociālajos tīklos un mājiņu uzkopšanu, kā arī viesu sagaidīšanu. Savukārt mana mamma palīdz pieskatīt dēliņu, kamēr darbojamies "Vectēva dārzā", kā arī sagaida viesus, kad paši neesam uz vietas," stāsta saimnieks Didzis.

Jaunās naktsmītnes saimnieks visu savu bērnību pavadījis Rucavā, palīdzot vectēvam un vecmāmiņai lauku darbos. Tieši ar Rucavu saistās viņa mīļākās atmiņas! Jau kopš jaunības dienu gadiem Didzim kopā ar sievu vienmēr bijis dzinulis īstenot kādu ideju laukos. Proti, ideja par laukiem bija, bet tā nebija konkrēta. Zīmīgajā 2020. gada pavasarī, kad pandēmija sasniedza Latviju, viņi nolēmuši dzīvot Rucavā. "Tas nāca par labu mums visiem, laikā, kad bija ierobežotas iespējas kaut kur doties. Tā bija lieliska iespēja būt visai ģimenei kopā. Bijām priecīgi redzēt, cik daudz pozitīvā lauki var dot bērna attīstībai. Tā arī lēnām dzima ideja par brīvdienu mājiņām mana vectēva Jura stādītajā ābeļu dārzā," atklāj saimnieks.

Pienācis rudens un ražas laiks, kas laukos dzīvojošajiem, protams, ir jo īpaši svarīgs mirklis. Didzis stāsta, kā visa ģimene, iesaistot arī dēliņu, no agra rīta līdz pat vēlam vakaram lasījuši pašu audzētos ābolus un paši spieduši sulas. Tā arī, ābolu vākšanā blakus ābeļdārzam, dzimusi ideja par "Vectēva dārzu". Kā Didzis atklāj, viņa vectēvs vienmēr vēlējies, lai nākamās paaudzes saimnieko dzimtas mājās, kurām šobrīd ir jau 100 gadu.

Decembrī ģimene pieteicās Liepājas rajona partnerības izsludinātajam projektu konkursam "Leader", kur saņēma līdzfinansējumu idejas īstenošanai. Un jau 2021. gada 18. augustā turēja rokās mājiņu atslēgas!

"Vectēva dārzā" viesus gaida divas labiekārtotas brīvdienu mājiņas, katrā var nakšņot līdz piecām personām. Piedāvājumā ir arī velosipēdu īre. Šobrīd kopā ar vietējo gidi no Rucavas tiek veidoti dažādu intensitāšu pārgājienu maršruti (senioriem, vidējai paaudzei un junioriem). Saimnieki stāsta, ka "Vectēva dārzs" ir īpaši skaists pavasarī, kad mostas daba un ābeles sāk ziedēt, tādēļ radies plāns piedāvāt iespēju tiem, kuri nakšņos pie viņiem, mācīties pašiem gleznot ābeļziedus meistarklasēs. Savukārt rudens ražas laikā ciemiņiem ir iespēja pašiem izspiest sulas, pašiem piedaloties visā procesā: no ābolu vākšanas līdz pat sulas izspiešanai.

"Grupām piedāvājam arī ēdināšanas pakalpojums. Ēdienu gatavojam uz dzīvās uguns, čuguna katlos un pannās. Vēlamies vairāk sadarboties arī ar vietējiem uzņēmējiem, kas nozīmē, ka esam arī atvērti sadarbībai. Gaidām ciemos ikvienu, kurš vēlas baudīt lauku mieru, klusumu un dabas skaistumu! Mūsu "Vectēva dārzs" ir vieta, kur baudīt kopā būšanu ar ģimeni. Šeit var baudīt gan aktīvo, gan mierpilno tūrismu," uzsver saimnieks.

Tikai astoņu kilometru attālumā no "Vectēva dārza" atrodas skaistā Papes pludmale un bāka. Papes dabas parkā var vērot savvaļas zirgus. Tāpat 10 kilometru attālumā no Rucavas atrodas Nidas pludmale. Savukārt 15 kilometru attālumā vijas Dunikas purva taka, kura īpaši skaista ir agrā pavasarī, kad zied vizbulītes, un arīdzan vēlā rudenī, viršu ziedēšanas laikā. Turklāt pati Rucava pati par sevi ir ļoti skaista un sakopta mazpilsētiņa.

"Šobrīd esam tikai ceļa sākumā, nepilna gada laikā izdarīts ir patiešām ļoti daudz. Esam ļoti pateicīgi, ka izdevās realizēt šo sapni. Tāls ceļš vēl priekšā, bet esam gatavi stāstīt šo stāstu par mūsu "Vectēva dārzu''.

Vairāk par "Vectēva dārza" piedāvātajām iespējām vari uzzināt brīvdienu mājas sociālo tīklu kontos – "Facebook" un "Instagram" –, kur arī atradīsi saimnieku kontaktinformāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!