Foto: DELFI
Latvijā savulaik staltas slējušās daudzas pilis – daļa no tām labi saglabājušās vēl līdz mūsdienām, citas varam vien iztēloties vai apskatīt vēsturiskās ilustrācijās, bet vēl viena daļa pārvērtušās drupas. Lai arī ko aiz sevis atstājuši vēsturiskie notikumi, ikviena no pilīm vai pilsdrupām ir iepazīšanas vērtas, jo tikai tā varam izzināt savu vēsturi un mūs pašus. Šoreiz ''Tūrisma Gids'' aicina paviesoties Lielvārdē, kur gandrīz pašā Daugavas krastā atrodas Lielvārdes pilsdrupas.

Viduslaiku pilsdrupas atrodas Lielvārdes muižas parkā pie Rumbiņas upītes ietekas Daugavā. Mūra pils vietā agrāk atradusies lībiešu celta koka pils, kas tikusi nodedzināta. Vēlāk vietējie iedzīvotāji, pildot klaušu darbus, skaldījuši akmeņus, dedzinājuši kaļķi un vācu krustnešu uzraudzībā cēluši mūra pili, kas rakstos minēta jau 1229. gadā. Sākotnēji pils piederējusi Rīgas bīskapam Albertam. Pils tikusi būvēta pēc Ikšķiles mūra pils parauga kā neliela divu stāvu torņa būve, tās arhitektūras stils bija gotika. Ar laiku tā tika pārbūvēta un papildināta, tika uzbūvēts aizsargmūris un tornis. Livonijas kara laikā, 1579. gadā, cara Ivana Bargā karaspēks to izpostīja.

Pils arī pēc tam cietusi karos un atkal atjaunota, bet kopš 1613. gada ir drupu stāvoklī. Drupas iekonservētas 1987. gadā pēc arhitekta Gunāra Erdmaņa projekta. Pēc pirmsprojekta izpētes materiāliem līdz mūsu dienām saglabājušās pils daļai bijuši trīs stāvi. Pirmo stāvu sedz biezs kultūras slānis, bet virs pašreizējā zemes līmeņa atsevišķie sienu posmi saglabājušies vairums tikai nepilna otrā stāva augstumā. Precīza informācija par pils vēsturi nav pieejama, jo tās arhīvs, kas glabājās Kokneses pilī, sadega Ziemeļu kara laikā.

Viduslaiku pilsdrupas šobrīd ir valsts nozīmes arheoloģiskais piemineklis. Savukārt parks, kurā pilsdrupas atrodas, ir valsts nozīmes aizsargājams dabas objekts. Parka teritorijā arī atrodas aizsargājami dendroloģiskie stādījumi, reljefs ir līdzens ar diviem nocietinājumu grāvjiem, kas veido šai vietai raksturīgo pievilcīgo ainavu. Parka teritorijā, kur savulaik atradusies Lielvārdes muižas pils ar sešām kolonnām, terasēm un rožu stādījumiem, iekārtots arī skulptūru dārzs. Tajā apskatāmas 16 koka skulptūras, kuras veidoja studijas "Doma" tēlnieki Jāņa Karlova vadībā, gatavojoties Andreja Pumpura eposa "Lāčplēsis" simtgadei. Visās skulptūrās atveidoti tēli no eposa "Lāčplēsis".

Raksta tapšanā izmantota informācija no vietnēm ''Zudusī Latvija'', ''Lauku ceļotājs'', ''Redzet.eu'' un ''Skolēnu ekskursijas''.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!