Foto: Shutterstock
Šobrīd vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta prasība darba veikšanai attiecas uz lielāko daļu nodarbināto, un no decembra vidus prasības tiks pastiprinātas. Kamēr publiskajā sektorā darba ņēmējiem sertifikāts ir obligāts, daļai privātā sektora uzņēmumu, ņemot vērā bezdarba rādītājus, nāksies piemeklēt atbilstošu darbu nevakcinētajiem darbiniekiem. Noteiktās situācijās daļai darba ņēmēju, kas ir bez sertifikāta un neplāno vakcinēties, šis būs pārkvalificēšanās laiks, un vakcinētajiem darba meklētājiem būs plašākas karjeras iespējas. Darba tirgus nenoteiktība samaisīs kārtis starp dažādām nozarēm un uzņēmumiem, kā arī pastiprinās nodarbinātības izaicinājumus.


Noteiktās situācijās daļai darba ņēmēju, kas ir bez sertifikāta un neplāno vakcinēties, šis būs pārkvalificēšanās laiks, un vakcinētajiem darba meklētājiem būs plašākas karjeras iespējas. Darba tirgus nenoteiktība samaisīs kārtis starp dažādām nozarēm un uzņēmumiem, kā arī pastiprinās nodarbinātības izaicinājumus.

"Īstermiņā noteikti var runāt par būtiskām izmaiņām darba tirgū, to sadalot: darba piedāvājumi vakcinētajiem un darbi nevakcinētajām personām. Savukārt, skatoties ilgtermiņā, liela loma ir arī tādam faktoram kā darbaspēka pieejamība," teic "CV-Online Latvia" mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa. 
Savukārt "Swedbank" vecākā ekonomiste Agnese Buceniece uzskata, ka darbaspēka trūkuma apstākļos privātajā sektorā darba devēji iespēju robežās rotēs darbiniekus, lai prasības izpildītu. Tomēr šīs iespēju robežas vairākās nozarēs var izrādīties ne visai elastīgas. Pandēmijas pieredze ir ļoti labi parādījusi, ka ne visi var strādāt attālināti. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, lielākais nodarbināto īpatsvars, kas vienlaicīgi ir strādājuši attālināti, tika reģistrēts šī gada pirmajā ceturksnī un sasniedza vien nepilnus 23%. Tādās nozarēs kā informācijas un komunikācijas pakalpojumi, finanšu un apdrošināšanas sektors attālināti strādājošo īpatsvars pat pārsniedza 70%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!