Foto: Natālija Hlapkovska, Saulius Žiūra, Ilmar Saabas
Līdz Ziemassvētkiem vēl gana daudz laika, bet svētku noskaņojums jau daudzviet valda kopš novembra beigām. Kā katru gadu, arī šoreiz "Tūrisma Gids" nolēma salīdzināt Rīgas, Viļņas un Tallinas galvenās egles un noskaidrot arī lasītāju vērtējumu – kura egle krāšņāka?

Katru gadu portāls "Delfi" aicina lasītājus aplūkot visas trīs Baltijas galvaspilsētu eglītes un nobalsot par sev tīkamāko. Pērn "Delfi" lasītāju simpātijas ieguva lietuviešu svētku rota. Bet kā būs šogad?


Rīgas egle

Foto: Natālija Hlapkovska, DELFI


Šogad Rīgas eglēs Ziemassvētku gaismas tika iedegtas 28. novembrī. Doma laukuma eglē ir uzziedējušas gan lielākas, gan mazākas Ziemassvētku zvaigznes puansetijas. Tās eglīti rotā sarkanos un sudrabainos toņos. Šie ziedi priecēs acis gan Vecrīgas apmeklētājiem, gan garāmgājējiem, tā vien vilinot pieiet un palūkoties uz eglīti visā tās krāšņumā.

Egle Rātslaukumā bagāti rotāta viduslaikiem raksturīgā stilā ar zelta pārklājuma elementiem – zvaigznēm un ornamentāliem motīviem, lai iekļautos Rātslaukuma vidē un ēku ansamblī. Arī 11. novembra krastmalā egle rotājas Ziemassvētkiem raksturīgos toņos.

Tāpat pašvaldība ir gādājusi par 16 eglēm, kas atradīsies dažādās pilsētas apkaimēs un par kuru rotāšanu rūpēsies pašu apkaimju iedzīvotāji, kā arī par 22 Ziemassvētku eglēm, kas rotāsies pie galvaspilsētas kultūras centriem, parkos, skvēros un laukumos. Pilsētā būs apskatāmas Ziemassvētku egles "Meža pasaka", "Rīgas gailis", "Zelta laterna", "Kraukšķītis", "Sakta", "Zeltīte", "Zvaigžņu egle" un daudzas citas.

Gaismas noformējums jau iemirdzējies Mežaparka Lielajā estrādē, Viesturdārzā, Bieriņu apkaimes Mārupītes parkā, lidlaukā "Spilve" un arī Simtgades alejā Kronvalda parkā.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, Rīgas izgaismošana svētku rotā ar lampiņu virtenēm plānota vēl kopumā 10 dažādos pilsētas parkos centrā un apkaimēs. Tāpat kā pērn, Rīgas svētku noformējumā arī šogad pie apgaismes stabiem, uz tiltiem, ceļu pārvadiem, koku zaros, virs pilsētas ielām un citviet pilsētvidē būs izvietoti gaismas dekori un virtenes.

Viļņas egle


Foto: Saulius Ziura

Jau vairākus gadus par skaistāko eglīti Eiropā tikusi atzīta Lietuvas galvaspilsētas egle, kas patiesībā nav bijusi pat tuvu tradicionālajai izpratnei par to, kādai jāizskatās Ziemassvētku eglei. Arī šis gads nav izņēmums – radīta sarežģītas gaismas un mākslas instalācija, nevis dzīva egle.

27. novembrī Lietuvas galvaspilsēta Viļņa uzsāka laika atskaiti līdz svētkiem, iededzot Ziemassvētku egli Katedrāles laukumā. Šī gada Ziemassvētku egle slejas pār Katedrāles laukumu 27 metru augstumā, un tajā ir 96 milzīgas īstu sniegpārslu kopijas ar sarežģītiem rakstiem. Instalācija rotāta arī ar 3000 mākslīgiem zariem, spoguļiem, kuru platība aizņēma 200 kvadrātmetru, 900 metru vītnēm un 2000 metru garām gaismas virtenēm.

Kā stāsta 2021. gada Ziemassvētku eglītes dizainers Dominiks Koncevičius, šī gada koncepts tapis, iedvesmojoties no pagājušās ziemas, kas bija īpaši balta un auksta. Tāpēc šī gada Ziemassvētku egli rotā precīzas īstu sniegpārslu reprodukcijas!

Instalācijai ir trīs slāņi: apakšu klāj spoguļi, kas simbolizē ledu, un balti, apsarmojoši egļu zari. Vidējais slānis ir veidots no dažāda izmēra un formas sniegpārslām, bet virskārta ir dekorēta ar vītnēm, kas rada mirgojošu efektu.

Ziemassvētku eglīte rotājumiem ir tikai viens no atribūtiem, kas vēsta par gada nogales svētkiem. Lampiņu iedegšana kalpo kā starta signāls citām aktivitātēm un dekorāciju uzmirdzēšanai pilsētā. Turklāt Viļņas iedzīvotāji un viesi varēs priecāties par amatnieku stendiem, kas piedāvās dažādas delikateses, dāvanas, svētku dzērienus, zeķes un dizaineru preces, kas tiks atrādītas centrālajos laukumos un tirdzniecības centros visā pilsētā. Arīdzan daudzi restorāni aicinās garāmgājējus pamieloties ar ēdieniem svētku dekorāciju izskatā un piepildīt vēderus ar Ziemassvētku īpašajiem piedāvājumiem.

Viļņā Ziemassvētku svinības turpināsies līdz pat 2. janvārim.

Tallinas egle


Foto: DELFI.EE/Ilmar Saabas

Pagājušajā nedēļas nogalē – nedaudz agrāk nekā Rīgā – Igaunijas galvaspilsētā tika iedegtas gaismiņas pilsētas "galvenajā" eglē un atklāts Ziemassvētku gadatirgus. Igaunija ir teju vienīgā valsts Eiropā, kur, neraugoties uz pandēmiju, Ziemassvētku gadatirgus notiek ik gadu.

Jau tradicionāli gadatirgus pērle un centrālais punkts ir svētku egle, kas šogad svin apaļu jubileju – pirms 580 gadiem, 1441. gadā, Tallinas Rātslaukumā tika uzstādīta pirmā Ziemassvētku eglīte.

Kā vēsta "Delfi.ee", šogad Tallinas galvenā egle izvēlēta netālu no galvaspilsētas. Tā izrotāta ar 300 dažāda izmēra bumbām zelta krāsā un gaismas virtenēm, kuru kopējais garums ir vairāk nekā trīs kilometri.

Priecīga ziņa bērniem – līdztekus diviem klasiskajiem karuseļiem svētku tirdziņā parādījies trešais karuselis – pavisam citāds! Ierastā Ziemassvētku vilciena vietā pa vecpilsētu braukās divstāvu autobuss. Kā vienmēr, pie Ziemassvētku vecīša namiņa atrodas pastkastīte, kurā var atstāt vēstuli vecītim ar dāvanu vēlmēm vai vienkārši – laba vēlējumiem.

Kļūt par daļu no Ziemassvētku pasakas iespējams ne tikai Tallinas vecpilsētā, bet arī ārpus tās. Vecpilsētas vārti un pievadieliņas jau tērptas svētku rotā, Tallinas ielās stiepjas gaismas virtenes un svētku vainagi, savukārt Brīvības laukumā atgriezusies krāšņa gaismu instalācija. Kopumā pilsētā uzstādītas 250 nelielas egles, kas mirdz svētku gaismās.

Tallinas Ziemassvētku gadatirgus darbojas ik dienu no pulksten 12 līdz 19, bet vēl dažas stundas pēc slēgšanas apmeklētāji var baudīt karstos dzērienus. Tirdziņš darbosies līdz 2022. gada 2. janvāra vakaram.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!