Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vai kāds ir redzējis ūdeli maskā, dezinficējot ķepas un cītīgi ievērojot distanci? Covid-19 uzliesmojums ūdeļu audzētavā SIA "Baltic Devon Mink" par šādu iztēles ainu neļauj pasmieties. Šajā audzētavā kopš pavasara, pēc pētnieku teiktā, nekontrolēti attīstās jaunas Covid-19 mutācijas, turklāt vīruss jau vairākkārt šķērsojis sugu robežas – no cilvēkiem pārnesies uz ūdelēm un atpakaļ. Zinātnieki norāda – tas ir bīstami, jo tā varam nonākt pie jauna Covid-19 varianta, kas galvassāpes sagādās vairs ne tikai pašmāju, bet gan pasaules mērogā. Tikmēr atbildīgās iestādes vispirms vairākus mēnešus situāciju vēroja darba grupā, bet nu risinājums iestrēdzis valdības gaiteņos.

Kad aprīļa vidū parādījās informācija par pirmajiem Covid-19 gadījumiem Latvijas ūdeļu fermā, Biomedicīnas pētījumu un studiju centra (BMC) pētnieki jau sāka raukt pieres. Pasaulē šī problēma tobrīd jau bija labi zināma – ūdeles izrādījušās uzņēmīgas pret Covid-19, turklāt zvēraudzētavās ierasti dzīvo tūkstošiem mazo dzīvnieciņu, kuri ir ciešā kontaktā viens ar otru. "Līdz ar to vīrusa transmisija starp dzīvniekiem ir principā nekontrolējama. Vīruss tur nekontrolēti pārvietojas, un [tā] evolūcija notiek nekontrolējamā veidā. Mēs nezinām, kādas jaunas mutācijas tur var rasties," stāsta BMC pētniece Monta Brīvība, kura kopš pavasara ir iesaistīta ūdeļu un audzētavas darbinieku vīrusa paraugu sekvenēšanā.

Un jaunas mutācijas patiešām radās. Daļa no mutācijām bijušas pilnīgi jaunas, vēl iepriekš zinātnieku neaprakstītas. "Bet bija arī vismaz četras tādas, kas zinātniskajā literatūrā iepriekš ir aprakstītas kā potenciāli bīstamas, respektīvi – tādas, kas palielina vīrusa lipīgumu, vai arī tādas, kas ietekmē antivielu neitralizāciju. Līdz ar to pastāv bažas, ka šādas mutācijas, nonākot cilvēkos, varētu arī mazināt vakcīnu efektivitāti," skaidro Brīvība.

Kāpēc pētnieki ūdeļu fermā notiekošo dēvē par bīstamu situāciju un kā ūdeļu fermai izdevies izvairīties no biznesa slēgšanas? Par to šajā rakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!