Foto: Zane Bitere/LETA
Pusstundas braucienā no Rīgas iespējams nokļūt Baldonē, kas dabas resursiem bagāta un meža ieskauto taku vienreizēja. Pastaigas pie dabas ir īsta atpūta, kas kompensēs ikdienas spriedzi, psihoemocionālās problēmas vai vienkārši būs noderīga fiziska aktivitāte. Baldones stāstu takās ir izveidots īpašs “Spēka soļu posms”, kas ļauj piedzīvot milzīgo dabas spēku un tās terapiju. Cilvēks dodas dabā, piedzīvo, izdzīvo un atceras dažādas situācijas, kas raisa pārdomas un iespēju sarunai.

Baldone ir spēcīga vieta – simtiem gadu šeit devušies sasirgušie, lai smeltos veselību un spēku Baldones sēravotā un dūņās. Viens no galvenajiem izveseļošanās un rekreācijas nosacījumiem bija pastaigas pa neskartām Baldones takām un šī iemesla dēļ vienu no Baldones Stāstu taku posmiem nolemts veltīt spēka tematikai.

Šobrīd arvien lielāku uzmanību iegūst tāds virziens kā dabas un piedzīvojumu terapija, kas saistās ar pieredzi dabā. Cilvēks dodas terapijā, pēc kuras pārrunā jautājumus ar psihoterapeitu, kouču vai citu atbilstošu speciālistu, lai iegūtās atziņas pārnestu uz savu ikdienas dzīvi. Dabas terapijas ieguvums ir atpūta ķermenim, pilnīgs miers prātam un atslodze no digitālās vides.

"Spēka soļu posms", kas izveidots Baldones stāstu takās ļauj piedzīvot ko līdzīgu dabas terapijai jeb pašterapijai. Pārgājienam pa meža taku un terapeitiskajam procesam izmanto informācijas stendus. Informācija stendos pārgājiena dalībniekus izved cauri jaunai pieredzei, uzdod koučinga tipa jautājumus, ļauj atrast savas atbildes, vada uzdevumu izpildē un skaidro ieguvumus. Pārgājiena iegūtās atziņas, gluži kā psihoterapeita vai koučinga sesija, kalpos turpmākās ikdienas dzīves kvalitātes uzlabošanai.

Taku ir aicināts apmeklēt ikviens gan individuāli, gan kopā ar ģimeni, draugiem, kouču vai psihoterapeitu. Pasaulē dabas terapija ir ieguvusi lielu popularitāti, tāpēc, apzinoties tās vērtību un dabas milzīgo spēku cilvēka resursu stiprināšanā un apzinātības celšanā, šāda veida prakse lēnām tiek ieviesta arī pie mums Latvijā. Speciālisti, strādājot ar pacientiem, aizvien biežāk izvēlas doties dabā, jo uzskata, ka saruna veiksmīgāk veidojas ārpus kabineta sienām.

Spēka soļu posms ir ap divus kilometrus garš Baldones Stāstu takas ceļš, kas atrodas starp Pladu purvu un Meža galeriju. Posmā ietverts 21 uzdevums spēka un veselības vairošanai trīs dažādos veidos – vingrojumi ķermenim, uzdevumi prāta treniņam un emocionālās inteliģences vairošanai.

Raksta tapšanā izmantota informācija no ICF Latvia sagatavotā materiāla.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!