Foto: Publicitātes foto

Lietuvas Aizsardzības ministrija iegādājusies 356 militārās tehnikas vienības no Nīderlandes. Lietotās tehnikas iepirkumā ir arī 125 lietoti G-klases jeb "Geländewagen" mersedesi, kas tiks izmantoti robežas sargāšanai ar Baltkrieviju samilzušās migrantu krīzes dēļ.

No Nīderlandes militārā tehnika iegādāta par kopumā sešiem miljoniem eiro, pretī saņemot ne tikai mersedesus, bet arī 25 DAF kravas automobiļus un amerikāņu piekabes.

Kā redzams Lietuvas Aizsardzības ministrijas publicētajās fotogrāfijās, G-klases mersedesi ir "Mercedes-Benz G290 GD" (W463 – rūpnīcas indekss) modifikācijas, kas tika ražoti no 1997. gada.

Šāds militārā noformējuma apvidus automobilis tika komplektēts ar 2,9 litru turbopūtes dīzeļdzinēju, kas attīsta 95 zirgspēku jaudu un 192 ņūtonmetru griezes momentu. Automobilim ir piecpakāpju manuālā transmisija un visu riteņu piedziņa. Līdz 100 km/h tas paātrinās 17 sekundēs un maksimāli sasniedz 138 km/h.

Lietuvas varasiestādes norāda, ka vairums iegādāto nīderlandiešu lietoto G-klases mersedesu tiks izmantoti patrulēšanai pierobežas zonā ar Baltkrieviju. Lietotie transportlīdzekļi esot "labā tehniskā kārtībā", un Lietuvai jau esot līdzšinējā pieredze Nīderlandes armijas norakstīto apvidus un kravas automobiļu ekspluatācijā.

Arī Nīderlandei šis darījums noteikti bijis izdevīgs, jo "Mercedes-Benz" oktobrī prezentēja jaunās paaudzes (W464) G-klases apvidus automobiļa militāro versiju, kuras iegādei varēs novirzīt par norakstīto transportlīdzekļu pārdošanu gūtos līdzekļus.

Jau ziņots, ka Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros kopš šā gada pavasara notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!