Foto: Publicitātes foto

Pēc Ziemassvētkiem un Jaunā gada svinībām ir vēl viena brīva diena – 2. janvāris, ko vari aktīvi pavadīt izzinoši, piemēram, apmeklējot Daugavpils Šmakovkas muzeju, ja esi netālu. Šmakovkas darināšanas tradīcijas Latgalē ir dzīvas jau vairākus gadsimtus, tās ir kļuvušas par reģiona zīmolu. Muzejs aicina 2. janvārī apmeklēt unikālās ekspozīcijas par īpašu cenu.

Daugavpils Šmakovkas muzejs ir Latvijā lielākais muzejs, kas stāsta par Latgales kulināro mantojumu. Tas atrodas pašā pilsētas centrā, Vienības namā. Interaktīvajās ekspozīcijās ir iespēja izzināt šmakovkas tapšanas procesu, kā arī aplūkot autentiskas un iespaidīgas ražošanas iekārtas. Līdztekus stāstam par dzēriena tapšanu var uzzināt interesantus faktus par Latgales kultūru un vēsturi.

Janvāra pirmajā svētdienā, 2. janvārī, individuālajiem apmeklētājiem Šmakovkas muzejā Daugavpilī biļetes cena būs 2,15 eiro. Muzeja apmeklētājiem ir pieejami bezmaksas audio gidi sešās valodās – latviešu, latgaliešu, krievu, angļu, lietuviešu un vācu valodā, kā arī ekskursijas gida pavadībā.

Ekspozīcijas veidošanā piedalījās tuvākas un tālākas apkārtnes iedzīvotāji, kuri labprāt dāvāja dažādas ar šmakovkas darināšanu saistītas lietas – traukus, trubiņas un "šļauciņas", mērinstrumentus, glāzes un daudzus citus priekšmetus.

Muzejā apskatāmi vairāk kā 200 dažādi eksponāti, senākais eksponāts datēts ar 1890. gadu.

2. janvārī Šmakovkas muzejs strādās no pulksten 11.00 līdz 19.00. Ievērojot Ministru Kabineta noteikumus, Šmakovkas muzejs pieņem apmeklētājus tikai pēc iepriekšēja pieraksta ar derīgu vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, ievērojot fizisko distancēšanos un epidemioloģiskās drošības pasākumus. Muzejā vienlaicīgi drīkst atrasties 15 cilvēki vai viena mājsaimniecība. Telpā drīkst ienākt tikai ar sejas masku. Vairāk informācija pieejama muzeja mājaslapā.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!