Foto: Shutterstock

Tepat pie Rīgas, aptuveni 40 kilometru attālumā, atrodas Baldone, kas vēsturiski zināma kā kūrorta un dziedniecības pilsēta. Labo reputāciju pilsēta ieguvusi 18. gadsimtā, pateicoties ārstniecības iestāžu uzplaukumam un dabas resursiem – dūņām, sēravotam un minerālūdenim, taču pilsēta var lepoties ne tikai ar savu vēsturisko kūrorta statusu, bet arī ar Astrofizikas observatoriju, kas ir vienīgā profesionālā observatorija Latvijā. Šeit ar ģimeni un draugiem vari doties ekskursijā, piedalīties eksperimentos un meistarklasēs.

Baldonē, Riekstukalnā, meža ielokā, kur novērojumiem netraucē ne pilsētu spožā gaisma, ne troksnis, atrodas vienīgā profesionālā observatorija Latvijā – Latvijas Universitātes Astrofizikas observatorija. Tajā atrodas Šmita sistēmas teleskops, kas ir unikāls liela redzeslauka instruments, lielākais Baltijā un 12. lielākais šādas sistēmas teleskops pasaulē. Ar teleskopu novēro zvaigznes un Zemei bīstamos objektus – komētas un asteroīdus.

Baldones observatorija ar kodu 069 IAU (International Astronomical Union – Starptautiskā astronomijas savienība) observatoriju sarakstā ir valsts nozīmes zinātnes objekts un Latvijā vienīgā profesionālo optisko astronomisko novērojumu bāze – pašlaik ir pamatstruktūra Latvijas Universitātes Astronomijas institūtā. Ar unikālo teleskopu 40 gadu darbības laikā iegūts vairāk nekā 25 000 astrouzņēmumu, vēsta Baldones observatorijas mājaslapā ievietotā informācija.

Baldones Astrofizikas Observatorijas popularitāte pasaulē pieaug, pateicoties darbam pie astronomisko fotogrāfisko uzņēmumu arhīva digitalizācijas, daudzo zinātnisko publikāciju izdošanas, dalības starptautiskās konferencēs un Planetārija izveides Šmita teleskopa kupola telpā. Ievērības cienīgs ir 2011. gadā atklātais asteroīds, kas tika nosaukts Baldones vārdā. Asteroīds 274084 Baldone ir pirmā mazā planēta, kas atklāta tieši Latvijā, bet 15. mazā planēta, kuras nosaukums saistās ar Latviju.

Observatorija piedāvā ekskursijas, kur vari paceļot kosmosa tālēs, kā arī palūkoties tuvāk uz Saules sistēmas planētām ar planetārija palīdzību. Šī būs neaizmirstama pieredze gan pieaugušajiem, gan bērniem. Observatorija piedāvā arī citas izklaides – aizraujošus fizikas un ķīmijas eksperimentus "Zaļie brīnumi", kā arī kosmisko ziepju vārīšanas meistarklasi "Kosmiskās ziepes".

Dodies arī virtuālā tūrē pa Baldones observatoriju, apskatot tās apkārtni un telpu, kurā atrodas varenais teleskops.


Vairāk informāciju par pašu observatoriju, ekskursijām un Šmita teleskopu lasi Baldones observatorijas mājaslapā.

Raksta tapšanā izmantotie informācijas avoti: Baldones novada pašvaldība un Baldones observatorija.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, arī "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!