Foto: Privātais arhīvs

Airu laivas kapteinis Kārlis Bardelis – pirmais cilvēks pasaulē, kurš pārairējis Kluso okeānu no Dienvidamerikas līdz Āzijai, 1. janvārī uzsācis braucienu pāri Indijas okeānam no Langkavi salas, uzsākot ziedojumu akciju “Airē māju”. Akcijā aicina ziedot 10 eiro par katru Kārļa noairēto kilometru, lai atbalstītu pirmās hospisa mājas izveidi Latvijā. Akcijas moto – “Tu ziedo, Kārlis airē, mēs ceļam”!

Ikviens Latvijas iedzīvotājs, neatkarīgi no sociālā statusa vai ienākumu līmeņa, mūža izskaņu pelnījis pavadīt, saņemot kvalitatīvu aprūpi. Lai arī lielākā daļa paliatīvo pacientu vēlas aiziet savās mājās, tomēr daļai tas nav iespējams, piemēram, vientuļiem cilvēkiem, kuriem kāda cilvēka klātbūtne nepieciešama visu laiku.

“Ideja par akciju radās sarunas laikā ar "Hospiss LV" Draugu kluba biedru – Kārli. Runājot par okeāniem, mērķiem un to sasniegšanu, paliatīvo aprūpi Latvijā un hospisa mājas nepieciešamību, nonācām pie salīdzinājuma, ka pārairēt okeānu ir tāpat kā uzcelt pirmo hospisa māju Latvijā. Daudziem ideja šķiet neiespējama, tāpēc skaidrojam, kādēļ to vēlamies darīt. Bet mēs ticam tam, ko darām un turpinām iesākto,” stāsta projekta “Airē māju” koordinatore Baiba Krustiņa.

Kārlis uzsācis braucienu pāri Indijas okeānam 1. janvārī no Langkavi salas. Aptuveni pēc 10 dienām viņš piestās Sabangas salā, kur satiks draugu no Francijas, kurš pievienosies tālākam ceļojumam. Šajā salā būs jāpavada 10 dienas karantīnā, kas nedaudz aizkavēs ceļojumu un dos iespēju Kārlim atpūsties. Kārļa ceļojumam iespējams sekot līdzi šeit.

Kā ziņo projekta koordinatore, Kārlis dienā airē vidēji 14 stundas un izbauda savu braucienu aptuveni +30 grādu temperatūrā. Pirms brauciena airētājs saskāries ar dažādām problēmām – laiva nebija uzglabāta atbilstoši norunātajam, bija sabojājušās elektroierīces un vietām arī pati laiva. Problēmas tika atrisinātas – ievilkta jauna elektronika un laiva salabota.

Projektā katrs ziedotais kilometrs tiek pārvērsts unikālā sertifikātā ar kilometra numuru un ziedotāja vārdu, kas paliek kā atgādinājums ziedotājam par savu ieguldījumu. Ziedot iespējams akcijas mājaslapā “Airē māju”.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!