Agrita Grīnberga ir trīs bērnu mamma, kurai lielu prieku sagādā ceļošana. Ģimenes pieredzētais lasāms blogā "Trīs plus ceļo", tāpat Agrita jau iepriekš ir dalījusies ieteikumos un idejās arī ar "Tūrisma Gids" lasītājiem. Šoreiz piedāvājam Agritas iespaidos un padomus par nedēļas nogales izbraucienu uz daudziem tik iemīļoto Siguldu un tās apkārtni.

Siguldā būs ko darīt un redzēt gan tiem, kam patīk skaisti dabas skati, gan tiem, kam tuva vēsture un kultūra. Var doties pastaigās pa skaisto Gaujas senleju un tās laikā baudīt skaistas ainavas, arī ielīst alā vai pamatīgi pasvīst kāpienā augšup un lejup pa daudzajām kāpnēm, stāsta Agrita.

Ģimenes iecienītākās vietas pastaigām dabā ir Sateseles kanjons, Pēterala, Paradīzes kalns un Kraukļu ala. Dodoties uz Sateseles kanjonu, mašīna tiek atstāta pie informācijas stenda. Vispirms visi dodas uz Sateseles avotu un tālāk uz kanjonu, no kura var nokļūt arī Pēteralā.

Agrita skaidro: "Maršrutu var iet arī savādāk – no avota taisni doties uz Pēteralu. Jārēķinās, ka ziemas periodā un atkusnī takas būs slidenas, kā arī no avota līdz kanjonam taka ir ļoti šaura un iet gar stāvu krauju, tāpēc labāk iet uzreiz uz Pēteralu. Nokļūšana līdz alai ir pa stāvām kāpnēm, tāpēc jāuzmanās. Neieteiktu šeit ziemā doties ar galīgi maziem bērniem un bez pieredzes, jo kāpiens var sanākt lielas mocības."

Ģimene parasti pastaigā uz Paradīzes kalnu un Kraukļu alu šos divus maršrutus iet katru atsevišķi, bet ir iespēja tos apvienot, lai gājiens būtu garāks.

"Taka līdz Paradīzes kalnam ir ērta pastaigai arī ar bērnu ratiem. Turpat ir Kraukļu ala, taču līdz alai iet trepes lejā un pēc tam jākāpj tālāk augšā – kāpiens ir diezgan pamatīgs," stāsta Agrita.

Citā Siguldas pusē ir Piķenes krauja, kur kā Agrita piemin, kāpiens lejā pie klintīm ir diezgan pagrūts, bet ir tā vērts, jo klintis ir iespaidīgas. Vēl turpat netālu ir Gājēju tilts pāri Gaujai, kur var kombinēt maršrutu garumus.

Sieviete stāsta, ka Siguldā gandrīz visur ir norādes un apmaldīties ir praktiski neiespējami. Viņa piemin, ja ziemā uz dabas objektiem doties negribas, tad var doties uz Siguldas Jauno pili un viduslaiku pilsdrupām.

"Jaunajā pilī ir izveidota ekspozīcija, kurā var ne tikai uzzināt vairāk par pils vēsturi, bet arī iepazīties ar pils spociņu. Blakus tai ir arī viduslaiku pilsdrupas. Noteikti jāuzkāpj Jaunās pils tornī, jo no tā paveras iespaidīgs skats uz apkārtni. Tāpat jauks skats ir uz Gaujas senleju no torņa un skatu platformas," teic Agrita.

Ģimenēm piemērota un Agritai ar bērniem nekad neapnīk pastaigas Turaidas muzejrezervātā, kas mainās līdz ar gadalaikiem. Lai gan ģimene šeit bijusi neskaitāmas reizes, vienmēr ir vēlme atkal atgriezties.

"Pēdējā viesošanās reizē pils parkā ar interesi apskatījām Skanošo puzuru izstādi. Puzuri ir diezgan iespaidīga lieluma, un, tiem pietuvojoties, sāk skanēt mūzika. Puzuri ir izgaismoti, bet to vislabāk redzēt vakaros, kad kļūst tumšs. Puzuru izstāde būs līdz janvāra beigām," informē Agrita.

Var apskatīt ekspozīcijas, kas izvietotas mūra pilī, baznīcā, muižas saimnieciskā centra ēkās un muzejrezervāta teritorijā. Ļoti pozitīvi, ka ar "3+ Ģimenes karti" ir atlaide muzejrezervāta teritorijā.

Ieteikumi pusdienām

Ja, staigājot un baudot skaisto Siguldu, ir uznākusi vēlme pēc pusdienām, tad Agrita iesaka doties pēc maltītes uz Jāņa tirgu, jo šeit ir vairākas kafejnīcas vienuviet, kur var izvēlēties ēdienu savai gaumei.

"Pēdējā viesošanās reizē izmēģinājām kafejnīcas "Osvalds Pupa" piedāvājumu – ļoti gardi, diezgan lielas porcijas un picas ar superplānu mīklu. Savukārt saldummīļiem iesaku kafejnīcu "Mr.Biskvīts", kas atrodas pretī stacijai. Ļoti gardas kūkas un smalkmaizītes. Var arī garšīgi paēst pusdienas," informē Agrita.

Vairāk par Agritas pieredzi ceļošanā ar bērniem lasi "Tūrisma Gida" rakstā šeit, kā arī ar saviem ceļojumu stāstiem viņa dalās "Facebook" un blogā "Trīs plus ceļo", kurā ievieto informāciju par aktuālajiem braucieniem.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!