Foto: Ainars Gaidis

Alūksne ir vieta, kur īpaši spilgti piedzīvot gadalaiku ritmu. Šarms, jau līdz ar pirmajiem iebrauktajiem metriem novada teritorijā, īpaši izceļas ziemā, kad tā kļūst ne tikai par Latvijas augstāko, bet arī aukstāko un sniegotāko pilsētu. Alūksnē ziemu bauda aktīvi. Brīvdienas šeit nav iedomājamas bez distanču un kalnu slēpošanas, snovošanas vai šļūkšanas ar sniega kamerām, uzsver Alūksnes Tūrisma informācijas centra pārstāvji, iesakot vairākas idejas, kā pavadīt sniegotas brīvdienas pilsētā un apkaimē.

Sporto un atpūties!

Ziemas sporta centra "Mežinieki" dabīgā sniega slēpošanas trases un Mežinieku kalnainais reljefs brīvā un klasiskā soļa cienītājiem ir kā aizraujošs izaicinājums. Arī iesācējiem tas liek justies gandarītiem par saviem sasniegumiem nedaudz īsākās un lēzenākās distanču trasēs. Savukārt 239 metru augstajā Ķauķu kalnā, kas slejas izsargājamo ainavu apvidū "Veclaicene", veselīga un sportiska dzīvesveida cienītājiem ir ierīkota divas dabīgā sniega kalnu slēpošanas trases (200-400 metrus garas), kā arī snovborda trase. Saimnieki inventāra nomas punktā piedāvā arī pilnu slēpošanas un snovborda inventāru.

Foto: Laima Kaufiņa

Alūksnes reljefs ir lieliski piemērots, lai baudītu aizraujošus sniega kameru un ragaviņu nobraucienus, neaizmirstot par īstas ziemas ainavisko baudījumu! Labākās vietas sniegotai ģimenes atpūtai – Tempļa kalns un Eola templis – Alūksnes muižas parkā, uzsver vietējie. Ziemas prieku baudītāji ar savām sniega kamerām un ragavām ir gaidīti arī Veclaicenē – Katiņkalnā.

Ziemas cope!


Nav cilvēka, kas var tam paiet garām, nav makšķernieka, kas paliktu vienaldzīgs. Tāds ir Alūksnes ezers – vienpadsmitais lielākais Latvijā. Šobrīd ezera ledus ir 30-40 centimetrus biezs, drošs, caurslāņojoši sasalis. Zivīm bagātie ūdeņi neatstāj vienaldzīgus lielu lomu un rekordu cienītājus. Šī gada ziemas top trīs zivis esot asaris, līdaka, rauda. Lielākie lomi, ko vērts pieminēt, ir 11 kilogramus smaga un 1,20 metrus gara līdaka.

Foto: Linda Arāja/Andris Jerums

Piedzīvo!


Ezerā ir četras salas, starp tām Cepurītes sala, kurā cilvēki mituši jau akmens laikmetā, un Alūksnes Pilssala ar 1342. gadā celto Livonijas ordeņa pili, kur atjaunotajā Dienvidu tornī tagad ir baudāms gaismas un skaņas piedzīvojums no viduslaiku Alūksnes – "Marienburgas astotais brālis". "Jā, Alūksne allaž pārsteidz ar jaunumiem!" uzsver tūrisma informācijas centrā.

Foto: Līva Buliņa

Vien pāris kilometru attālumā no Ķauķu kalna atrodas Dēliņkalna skatu tornis un Kornetu skatu tornis, no kuru virsotnēm paveras ļoti skaisti un gleznaini skati pār Alūksnes un Hānjas (Igaunija) augstienēm.

"Ļauj sajust gadu simtus laternu stundās! Naksnīgā Alūksne sniegotās un romantiskās pastaigās izvedīs pa kultūrvēstures bagāto Alūksnes muižas parku, Alūksnes ezera ieskauto Pilssalu ar izgaismotu Viduslaiku pils atjaunoto Dienvidu torni un Tempļakalna parku ar Slavas templi – granīta rotondu – kalna virsotnē," aicina TIC pārstāvji, stāstot, ka Tempļakalna ielas gājēju tilts līdz pulksten 22 katras apaļās stundas sākumā atskaņo melodijas, veidojot romantisku skaņas un gaismas performanci. Gājēju tilts ir ieguvis 3. vietu nominācijā "Jauna inženierbūve" konkursā "Latvijas Būvniecības Gada balva 2015".

Varbūt apgūsi jaunas prasmes un dosies pa Alūksnes novada gleznainajām ainavām zirga mugurā vai vizināsies aizraujošos braucienos – zirga kamanās? Iedrošini arī bērnus pamēģināt ko jaunu – drošās izjādēs, zirgam ejot pavadā, rosina TIC pārstāvji.

Foto: Egons Lācis

Izgaršo!


Ziemai Alūksnē ir arī sava īpašā garša. Kafejnīcās piedāvā baudīt bārmeņa Ingusa Reizenberga radīto ziemas silto dzērienu, kam piemīt ābolu sulas un viskija tandēma piešķirts maigi saldens un daudzveidīgs garšvielu aromāts. Alūksnes kokteilis ir radīts, lai pilsētā, kur ziema ierodas visātrāk un kupenas visdziļākās, ikviens var kārtīgi sasildīties. Novērtē arī īstu Alūksnes klasiku – buljonzupu ar profitroļiem un smeķīgu stāstu par malēniešu un igauņu draudzību, un ainaviskajām vērtībām – Veclaicenes kūkinu!

Foto: Ainārs Cekuls/TIC_arhīvs

Relaksējies!


Alūksnes pirtnieku meistarīgās rokas noņems nogurumu, ļaus sasildīties un relaksēties! Izjūti īstās latviešu pirts garu.

"Vēlies sajust īstu ziemu un tajā nakšņot, būt saimnieks dabā un naktsmītnē kaut uz brīdi? Ļauj dabai aizraut, baudot mieru, harmoniju un svaigu gaisu aizsargājamo ainavu apvidū "Veclaicene" – Dabas mājās – ezeru krastā," vilina alūksnieši.

Foto: Vita Rence/Laima Kaufiņa
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!