Purviem piemīt zināma deva mistiskuma. Varbūt tāpēc, ka jau kopš bērnības dzirdēti šaušalīgi stāsti par tumšiem un melniem purva akačiem, no kuriem jāturas pa gabalu. Vai varbūt tāpēc, ka purvā parasti valda absolūts klusums, ko attiecīgā sezonā laiku pa laikam pāršķeļ vien dzērvju balsis. Bet varbūt tāpēc, ka purva ainava izskatās tik pamesta un vientulīga, ka iztēle uzbur visādus iedomu tēlus, kas šķiet uzglūnam aiz tuvākās priedes. Tomēr mistiskums vijas kopā ar savdabīgi romantisku noskaņu, kas tā vien aicina doties uz tuvāko purvu. Šoreiz – uz Cenas tīreli.

Cenas tīrelis atrodas pavisam tuvu Rīgai, nieka trīsdesmit kilometru attālumā, kas to padara par ideālu galamērķi agram darbdienas sākumam, protams, ja vien dzīvo galvaspilsētā vai tās tuvumā. Viens no visskaistākajiem mirkļiem purvā ir saullēkts, tāpēc atliek vien izpētīt, cikos konkrētajā dienā lec saule, un – aidā!

Var braukt pēc norādēm un kartes, bet var izmantot tehnoloģiju piedāvātos labumus, ievadot vārdu salikumu "Cenas tīreļa purva laipa". Galā sagaida improvizēts stāvlaukums, kas gan vairāk izskatās pēc zaļās zonas. Kad auto novietots, pašiem jāpaspraucas garām barjerai un jādodas uz takas pusi.

Teju pašā takas sākumā sagaida skatu tornis, kas ļauj baudīt plašu Cenas tīreļa ainavu. Šajā vietā tīrelim piemīt mazliet industriāla nots, jo arvien noris aktīvi kūdras izstrādes darbi. Jāsaka, ka daudz burvīgāka panorāma paveras no otra skatu torņa, kas gājējus gaida maķenīt vēlāk, jo tur purvam raksturīgs mežonīgāks un neskartāks gars. Netālu no pirmā torņa atrodas arī nojume, kurā aplūkojami kūdras gabali. Izglītojoši un interesanti!

Apmēram piecus kilometrus garā koka laipa izmet jauku loku cauri Cenas tīreļa ziemeļu daļai, ļaujot baudīt dažādus skatus – mīlīgus ezeriņus, līkas purva priedes, kā arī baltiem stumbriem rotātus bērzus. Cauri sniegam spraucas sakaltuši vaivariņi. Ko vēl zem sevis slēpj sniega sega? Pēc izvietotajām informācijas plāksnēm spriežot, Cenas tīrelī mājo plaša un aizraujoša augu valsts, tostarp sila virsis, makstainā spilve, sīkā dzērvene, vairāku veidu rasenes un citi augi.

Kamēr ārā valda mīnusi, Cenas tīreļa lielākā burvība slēpjas saliņām bagātajā Skaista ezerā. Ne velti ezeram ticis tāds vārds, jo tas izskatās nudien lieliski! Skaista ezers vilina ar biezu ledus segu, kas ļauj tikt pie tādiem skatiem, kādus, piemēram, vasarā neredzēt! Aizejot līdz ezera vidum, pārņem pavisam sirreālas sajūtas. Bez zariem palikušie koku stumbri izskatās tik aizvēsturiski, it kā būtu piedzīvojuši dinozauru laikus. Gaisā virmo mistiska noskaņa. Kā jau purvam pieklājas. Nesen uzlēkusī saule daiļi zaigo ezera ledus spogulī. Tā kā Skaista ezers stiepjas paralēli koka laipai, tad labu gabalu var slidināties pa ezeru un baudīt elpu aizraujošas ainavas.

Pēcāk koka laipa aizved līdz vēl vienam skatu tornim, kam blakus ierīkota piknika vieta agrām brokastīm, saulainām pusdienām vai romantiskām vakariņām. Visā takas garumā laiku pa laikam atrodami arī soliņi. Acīgāki piedzīvojumu meklētāji no torņa pamanīs purvam neraksturīgu ainu – lielu koku aleja, kas liecina par sena ceļa atliekām – Pirmā pasaules kara laikā ceļš kalpoja militārās tehnikas transportēšanas vajadzībām. Pavasaros šis tornis iecienīts putnu vērotāju vidū, jo te iespējams sastapt dažādas aizsargājamas putnu sugas.

Kad tēja iedzerta un skats izbaudīts, laiks doties tālāk. Vēl dažas jaukas purva lāmas, bet tad – bezgalīgi gara un taisna koka laipa, kas aizved atpakaļ līdz krustcelēm. Cenas tīreļa purva taka nudien var lepoties ar savu dažādību! Šis ir burvīgs, skaists un atspirdzinošs maršruts, kas parūpējas par lielisku dienas sākumu vai atpūtu nedēļas nogalē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!