Foto: Shutterstock

Eiropas Centrālās banka (ECB) ceturtdien piekto sanāksmi pēc kārtas nolēma procentlikmes saglabāt nemainīgas.

ECB padomes sēdē Frankfurtē tika nolemts galveno refinansēšanas operāciju likmi saglabāt 4,5%, noguldījumu iespējas uz nakti likmi 4% un aizdevumu iespējas uz nakti likmi 4,75% apmērā.

Lai cīnītos pret inflāciju, procentlikmes iepriekš ECB padome bija palielinājusi desmit sanāksmes pēc kārtas.

Pēc sēdes izplatītajā paziņojumā padome konstatē, ka "inflācija turpinājusi kristies – to noteikusi zemāka pārtikas cenu un preču cenu inflācija".

"Vairākums pamatinflācijas rādītāju pazeminās, darba samaksas kāpuma temps pakāpeniski samazinās un uzņēmumu peļņa absorbē daļu no darbaspēka izmaksu pieauguma," norāda padome.

"Finansēšanas nosacījumi joprojām ir ierobežojoši, un iepriekš veiktā procentlikmju paaugstināšana turpina bremzēt pieprasījumu, kas palīdz samazināt inflāciju. Bet iekšzemes cenu spiediens ir spēcīgs, noturot augstu pakalpojumu cenu inflācijas līmeni," sacīts paziņojumā.

Padome pauž apņēmību "nodrošināt savlaicīgu inflācijas atgriešanos tās noteiktā 2% vidējā termiņa mērķa līmenī".

Tā uzsver, ka "ECB galveno procentlikmju līmenis būtiski veicina pašreizējo inflācijas samazināšanās procesu".

"Padomes turpmākie lēmumi nodrošinās, ka monetārās politikas procentikmes saglabāsies pietiekami ierobežojošas tik ilgi, kamēr tas būs nepieciešams," sola padome.

"Ja padomes aktualizētais novērtējums par inflācijas perspektīvu, pamatinflācijas dinamiku un monetārās politikas transmisijas spēku vēl vairāk palielinās pārliecību, ka inflācija noturīgi virzās uz tās noteikto mērķi, būtu atbilstoši mazināt pašreizējo monetārās politikas stingrības līmeni. Jebkurā gadījumā, nosakot ierobežojumu apmēru un ilgumu, padome arī turpmāk pieņems lēmumus atbilstoši datiem katras sanāksmes ietvaros, un tā iepriekš neapņemas virzīt procentlikmes konkrētā virzienā," norādīts paziņojumā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!