Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Slovākijas hokeja izlase sestdien cīņā par Pekinas olimpisko spēļu bronzu pieveica Zviedrijas hokejistus, divus no komandas vārtiem gūstot 17 gadus vecajam Jurajam Slafkovskim.

Slovākijas hokeja izlase uzvarēja ar rezultātu 4:0 (0:0, 2:0, 2:0), pēdējās divas ripas spēles 59. minūtē raidot tukšos vārtos.

Slovākijas valstsvienībai tā ir pirmā medaļa olimpisko spēļu hokeja turnīros. Augstākais sasniegums izlasei līdz šim bija ceturtā vieta Vankūverā, kur slovāki cīņā par bronzu piekāpās Somijas hokejistiem.

Slovāki iniciatīvu sagrāba pirmās trešdaļas otrajā pusē. Labākais vārtu gūšanas moments bija Peteram Cehlarikam, kurš vienā no komandas pretuzbrukumiem, slovākiem kārtējo reizi veiksmīgi pārvarot zviedru presingu, trāpīja pa Larsa Juhansona sargāto vārtu tuvo stabu.

Taču līdz pirmajam precīzajam metienam pagāja 23 no spēles 60 minūtēm. 17 gadus vecais Jurajs Slafkovskis savā zonā tika pie ripas, aizslidoja līdz zviedru laukuma pusei un ar negaidītu metienu no laukuma malas trieca ripu pret tālo vārtu stabu, tai pēc tam nonākot manāmi apjukušā Juhansona vārtos.

Neilgi pēc tam Slovākijas izlasei arī tika pie diviem skaitliskajiem vairākumiem. Pirmo slovāki neizmantoja, bet ar otro iespēju beidzot guva pirmos vārtus vairākumā Pekinā. Pavola Regendas cīņasspars ļāva Samuelam Takāčam tikt pie metiena no tuvas distances un panākt 2:0. Nonākuši zaudētājos ar divu vārtu deficītu, zviedri tempu kāpināja. Trešajā trešdaļā viņiem īpaši sanāca veidot apjukumu pie Slovākijas izlases vārtiem, taču zviedru centieni atspēlēties radīja arī pretuzbrukumus slovākiem.

Abas puses metienus nerealizēja līdz Jurajs Slafkovskis pusotru minūti pirms spēles beigām raidīja ripu jau tukšos vārtos, nodrošinot Slovākijas izlasei medaļas. Savukārt 20 sekundes vēlāk spēlei punktu pielika Regenda, kurš arī izmantoja to, ka zviedri spēlē ar sešiem laukuma spēlētājiem.

Zviedrijas izlase tādējādi netika pie desmitās medaļas olimpisko spēļu hokeja turnīros. Viņi pusfinālā "bullīšos" piekāpās Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) vienībai, bet slovāki palika "sausā" un zaudēja Somijas izlasei. KOK un Somijas vienības svētdien, pulksten 6.10 sadalīs zelta medaļas.

Savukārt Jurajs Slafkovskis ar septiņiem precīziem metieniem šobrīd ir turnīra labākais vārtu guvējs. Piecus precīzus metienus izpildījis zviedrs Lukass Valmarks, savukārt svētdien finālā Slafkovska iespēto varētu atkārtot Sakari Manninens, kuram gan tad nepieciešams "hat-trick" jeb trīs precīzi metieni.

Slafkovskis (7+0), Manninens (4+3), kanādietis Adams Tambelini (3+4) un soms Tēmu Hartikainens (2+5) arī sakrājuši pa septiņiem punktiem, abiem somiem pretendējot uz iespēju kļūt par turnīra rezultatīvāko spēlētāju.

Portāls "Delfi" piedāvāja spēles teksta tiešraidi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!