Foto: Privātais arhīvs

Šobrīd 35 gadus vecais popmūziķis Miķelis Ļaksa ar skatuves vārdu Markus Riva savu karjeru aizsāka 2006. gadā. 2014. gadā puisis ielauzās Krievijas un Ukrainas šovbiznesā. Viņš bija viens no tiem pašmāju mūziķiem, kurš jau mirkli pēc Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā, 24. februāra rītā, reaģēja sociālajos tīklos, nosodot agresiju, un nākamās dienas vakarā kāpa uz skatuves koncertā pie Kongresu nama. Pēdējo dienu laikā no viņa "Instagram" konta atsekojuši 500 cilvēki.

Baiba Sipeniece-Gavare šonedēļ sarunā ar "Delfi" pauda, ka visi latviešu mākslinieki, kas pēdējos astoņus gadus ir devušies uz Krieviju koncertēt vai piedalījušies Krievijas TV šovos, bijuši rūpīgi izstrādāta propagandas plāna sastāvdaļa. Dziedātājs Markus Riva tam piekrīt daļēji. Viņš sniedza interviju portālam "Delfi", kurā paskaidro, kā virzījies viņa ceļš uz atpazīstamību Krievijā, kādas ir šā biznesa aizkulises un ar kuriem Krievijas mūziķiem viņam vairs nav pa ceļam.

Baiba Sipeniece-Gavare sarunā ar "Delfi" teica: "Krievijā bija īpašs plāns Krievijai "nedraudzīgo" valstu mākslinieku integrēšanai šovbiznesā." Kāds ir tavs redzējums?

Pastāstīšu, kā tas man vispār sākās. 2014. gadā startēju šovā "Gribu pie Meladzes". Taisīja puišu grupu, ko Konstantīns Meladze producētu. Es pieteicos. Viss notika Maskavā, bet šova producenti bija ukraiņi. Starp citu, viens no viņiem bija tagadējais Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Šovu filmēja Maskavā, bet to rādīja gan Krievijā, gan Ukrainā, gan Baltkrievijā un Kazahstānā. Oficiāli lielajos TV kanālos. Latvijā tas arī bija kabeļtelevīzijā. Pēc panākumiem šajā šovā es sāku sadarbību ar ukraiņu producentiem, kas man ļāva uzsākt karjeru krievvalodīgajās teritorijās. Dziedāju mūziku, kuru esmu rakstījis kopā ar ukraiņu autoriem, piedalījos daudzos TV šovos Ukrainā. Esmu uzstājies arī daudzos pasākumos un TV raidījumos Krievijā, bet tie nav saistīti... Skaidri pateikšu: esmu pret Putinu un pret propagandu.

Uzstājies Krievijas šovos – tie bija privāti kanāli?

Nu, tie nav saistīti ar politisko eliti un Putinu. Tie ir mūzikas kanāli "MuzTV", "Pirmais mūzikas kanāls"...

Tie visi ir saistīti.

Jā.

Man ir būtiski pateikt, ka te nav nekādas raganu medības ar mērķi kādu parādīt nievājošā gaismā. Bet Krievija ir ļoti maksātspējīga. Vai privātās ballītēs tur esi uzstājies?

Es esmu uzstājies, bet tie nav bijuši kaut kādi oligarhi. Tie ir bijuši parasti cilvēki...

Turīgu maskaviešu?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!