Marts Valmieras novadā sākas ar sniega kušanu, pirmo sniegpulkstenīšu izspraukšanos no zemes un pārgājienu cikla “Muižnieka atslēgu glabātājs” 2. posmu. Pirmajā pavasara mēnesī mītiskais tēls – Muižnieka atslēgu glabātājs – aicina iepazīties ar Rūjienu un tās apkārtni: Rūjienas muižu, Rūjas upi, koka mājiņu nosētajām pilsētas ieliņām, vides objektu izrotātajiem parkiem un skvēriem un dažādiem rūveniešu nostāstiem. Pārgājiena posms veicams individuāli līdz 31. martam, sekojot elektroniskam leģendas failam ar ceļa norādēm, kas aplūkojams un lejupielādējams šeit.

Kā skaidro Valmieras novada Tūrisma pārvaldes pasākumu organizētāja Madara Stukmane, galvenais akcents pārgājienā tiek pievērsts Rūjienas muižai un dažādiem Rūjienas pilsētu raksturojošiem objektiem, kas ar savu bagāto vēsturi dzīvo cauri mūžiem.

"Visu pārgājiena posmu ar stāstiem pavadīs mītiskais tēls – Muižnieka atslēgu glabātājs, kuram jaunības dienās Rūjienā atgadījies ne viens vien piedzīvojums. Maršruta posms ved pa aptuveni 7,5 kilometru garu asfalta, grants, zemes ceļu un taciņu piedzīvojumu. Pārgājiena pirmajā daļā, Rūjas upes labajā krastā, ceļš vedīs pa dažādām ielu un parku taciņām, bet otrajā daļā - pa Rūjas upes kreiso krastu, kas iepazīstinās ar nedaudz citādāku skatu uz Rūjienu. Pavasarī, kā jau dabas pārmaiņu laikā, ceļi un taciņas var iegūt gan apledojušus, gan dubļainus veidolus. Lai pārgājiena laikā nenomaldītos, svarīgi sekot līdzi elektroniskajam leģendas – ceļa norāžu failam. Visiem pārgājiena dalībniekiem, dodoties dabā un pilsētvidē, aicinām būt atbildīgiem, ievērot dabas saudzēšanas un atkritumu neatstāšanas principus – ko atnesi, to aiznes, ugunskurus kurināt tam paredzētās vietās, kā arī neatkāpties no norādītā pārgājiena maršruta un cienīt apkārtējo cilvēku privātīpašumu teritoriju robežas," norāda Stukmane.

Pārgājienu ciklā galvenā uzmanība vērsta uz piecu Valmieras novada muižu apvidiem – Mūrmuižas nocietinājuma torni, Veļķu, Rūjienas, Sēļu un Pantenes muižām. Pārgājienu cikls norisināsies četros posmos, no februāra līdz maijam, katrā mēnesī aicinot iepazīt konkrēto muižu un tuvumā esošās dabas vērtības. Katra pārgājiena posms tiks publicēts mēneša pirmajos datumos Valmieras novada Tūrisma mājaslapā "Visit.valmiera.lv".

"Lejupielādējot failu savā mobilajā viedierīcē un sekojot failā esošajām norādēm, ikvienam izdosies tikt galā ar ielu un taciņu līkločiem. Aktīvākajiem pārgājiena cikla dalībniekiem būs iespēja pretendēt uz Valmieras novada Tūrisma pārvaldes sarūpētajām pārsteiguma balvām. Lai nonāktu aktīvāko dalībnieku lokā, aicinām doties konkrētajā pārgājiena posmā, atbildēt uz jautājumiem, kas uzdoti pārgājiena aprakstā, un atbildes iesūtīt uz e-pastu tic@valmierasnovads.lv," skaidro tūrisma pasākumu organizatore.

Dodoties dabā, aicinām ievērot valstī noteiktos ierobežojumus Covid-19 izplatības ierobežošanai, kā arī patīkamākai pārgājiena veikšanai – sekot līdzi aktuālajām laika apstākļu prognozēm un hidroloģiskajai situācijai Rūjas upē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!