Foto: Marko Palm

Stress, bailes, uztraukums – tās ir sajūtas, kas mūs indē nu jau ik dienu, grauž un posta. Vēl viens piliens, un trauks ies pāri… Parūpēties par savu emocionālo labsajūtu nav bezatbildība, nomocītajam prātam vajag atpūtu, lai no pārslodzes neizsistu "korķus". Uz brīdi nolikt malā viedtālruni būtu pirmais solis, otrais – atrast vietu un apstākļus, kur uz brīdi, kaut vai uz pāris dienām, vienkārši atslēgties no pasaules, un kur tevi lutina un lutina, un lutina...

Es Sāremā esmu bijusi daudzkārt, droši vien tāpat kā ļoti daudzi Latvijas iedzīvotāji (jā, mums, latviešiem patīk un skauž igauņu salas!), taču pārsvarā tikai ļoti "tematiski", apmeklējot vai piedaloties autosporta sacensībās. Tāpēc es nekad nebiju uz Sāremā skatījusies no sievišķības pozīcijām. Un, kā saka, lieki. Jo te var riktīgi "palaist vaļā zirgus" un palutināt sevi no sirds! Ja šo lasa arī stiprā dzimuma pārstāvji – sagādājiet savām mīļajām šādu iespēju, tikai viņai vien, bez jums, bez bērniem un varbūt pat bez draudzenēm.

Sāremā vēl ilgi pirms visa uzminēja ar tūrisma pavasara saukli, kā nojaušot, ka būs tik ļoti vajadzīga atslodze, – šajā sezonā galvenais vadmotīvs ir "tikai sievietēm" jeb "women only". Dažādi īpaši piedāvājumi, smukumi un jaukumi, bet par bezmaksas piedāvājumu parūpējusies pati daba. Sāremā ir slavena ar savām spa viesnīcām, un mūsu atpūtnieki to labi zina, – kad Latvijas neatkarības diena iekrīt piektdienā vai pirmdienā, viesnīcas ir pilnas ar latviešiem, kas ar baudu izmanto garās brīvdienas. Un te nu var atvēzēties – no "statusa" viesnīcas "Go Spa", kurā ir izcils skaistumkopšanas procedūru piedāvājums un spa komplekss, eklektiskās "Grand Rose" pašā Kuresāres centrā un izsmalcinātās "Arensburg" līdz lielajiem kompleksiem, kuros bez smukuma būs arī ārstniecība.

Foto: Shutterstock
"Hotel Arensburg"


Sāremā savu pirmo slavas vilni piedzīvoja vēl 19. gadsimta beigās, kad tika atklāta šejienes dūņu labvēlīgā ietekme uz veselību, un uz salu sāka braukt norūpējušies Krievijas impērijas turīgie augstmaņi. Impērija ar laiku beidza pastāvēt, bet Sāremā kā veselības uzlabošanas vieta savu statusu saglabāja arī nākamās "impērijas" laikā. Tiesa, tad salā nokļūt bija sarežģītāk pierobežas statusa dēļ, taču sanatorijas darbojās un ārstēja.

Paši kuresārieši joko, ka pie viņiem ir pasaulē lielākais spa viesnīcu skaits uz vienu iedzīvotāju, un nav dzirdēts, ka to kāda cita valsts apstrīdētu…

Šo virzienu Sāremā saprātīgi nolēma turpināt arī pēc neatkarības atgūšanas, ārstniecībai pievienojot arī tīru labsajūtu. Interesanti, kā to pašu "Go Spa" viesnīcu vietējie sākumā nemaz negribēja atļaut būvēt – tā atrodas "pēdējā" līnijā piekrastē, taču tagad tā ir ļoti iecienīta kā starp igauņiem, tā ārzemniekiem – brokastu laikā tur ir īsts Bābeles tornis.

Foto: DELFI
"Go Spa" viesnīca. Aiz tās – tikai jūra.

Vēl ko sāremieši ņēmuši ļoti nopietni – ēdināšana. Piekritīsiet, atpūtas un relaksācijas kontekstā tas ir ļoti svarīgi, un to es saku bez ironijas. Sāremā atrodas 10% no Igaunijas labākajiem atzītajiem restorāniem. Protams, atradīsiet arī pieticīgākas un vienkāršākas ēstuves, bet visās ir ļoti garšīgs ēdiens – pārbaudīts personiski. Savukārt, lai sevi palutinātu "uz pilnu klapi", ieteiktu painteresēties par īpašajiem degustācijas vakariem restorānā "Castello", kura šefpavārs tad nu rāda visu savu mākslu un izdomu. Īpaši izsmalcinātai gastronomiskajai baudai savukārt piestāvēs viesnīcu "Arensburg" vai "GO Spa" restorāni, turklāt pēdējam pievienotā vērtība ir skats pa logu uz jūru vai slaveno Kuresāres pili. Toties kas pēdējā apmeklējuma reizē šķita neparasti, īpaši pēc analoģijas ar Rīgu un citām Latvijas pilsētām, – Sāremā nav kebabu. Vispār! Ir itāļu restorāns, picērija, Āzijas restorāns, pabs, pat dažas piemīlīgas "tūristu lamatiņas", bet kebabnīcas – nevienas! Labus burgerus un grilētu gaļu gan var dabūt – pagājušogad aiz lielās bibliotēkas centrā atvēries jauns, stilīgs restorāns "Poide grillhaus". Pamēģiniet 20 stundas gatavotās ribiņas – dievu ēdiens!

Kadiķi. Jūs teiksiet – kāds sakars sievišķībai ar kadiķiem? Diezgan tiešs! Atzīšos savos maldos – iepriekš spa viesnīcās Sāremā es apzināti izvairījos no kadiķu procedūrām, jo man šķita, ka tas ir kaut kas izteikti pēc sveķiem, skujām un džina smaržojošs, un šie aromāti nav gluži mani mīļākie. Kā teiktu Dagnija Tūtere – kāda tumsonība! Izrādījās, kadiķa skrubis pavisam, pavisam viegli smaržo pēc dedzinātiem čiekuriem un netverami – arī pēc kadiķa ogām. Pēc šīs atklāsmes kadiķu sīrups bija klāt visām manām tējām…

Ja gribas kaut ko ultra personisku, sievišķīgu un neparastu, var izmēģināt arī kādu neparastāku lietu, kas dos veselu vezumu pozitīvu sajūtu un arī praktisku labumu – fotogrāfijas, ar kurām lepoties visiem pasaulē. Lai efekts būtu pa īstam graujošs, vispirms var sazināties ar kādu no grima māksliniecēm, mūsu organizētajai dāmu grupai tās bija Kertu Koerta un Kirsti Vallaste, pēc tam mūs nodeva fotogrāfes Sigrīdas Osas rokās, kura prot brīnumus. Un kā viņa prot iedrošināt un iedvesmot!

View this post on Instagram

A post shared by Sigrid Osa (@sigridosa)


Jau pirmajā fotosesijas minūtē noticēju, ka esmu bezmaz dzimusi modele. Sigrīda fotografē arī dabā, arī grupu foto – meitas un mātes, arī mājdzīvniekus un zīdaiņus. Jā, fotogrāfijas ir apstrādātas un tā nav realitāte, bet paceliet roku godīgi, kura nevēlas kaut uz brīdi būt un izskatīties kā Karlīne Caune (latviešu supermodele Ņujorkā)!

View this post on Instagram

A post shared by @viktorialatkin.beauty

Un vēl kāda nianse, kas varbūt pat neienāk prātā pirmajā brīdī, braucot uz Sāremā – ka šajās spa viesnīcās iespējams pavadīt trīs dienas, vispār pat neizejot laukā! Pirmajā reizē, kad aizbraucām vienkārši atpūsties ar ģimeni, mums bija apņēmība brīvā brīdī starp procedūrām apceļot apkārtni, apskatīt slaveno un unikālo Kāli meteorītu krāteri, Pangas klintis ar neticami dzidro jūru – es pat neiedomājos, ka Baltijas jūra var būt tik dzirda! –, vējdzirnavas un Sirves ragu, no kura skaidrā laikā saredzama Latvija, bet tas tā arī palika plānu līmenī. To var atstāt kādai citai, aktīvākai Sāremā vizītei, bet labsajūtai ir jāļaujas mieram, skatam, baseiniem un spa masieru rokām – viņas, starp citu, gluži profesionāli un fizioterapeitiski uztausta sāpīgos punktus un "pastrādā" ar tiem. Pārbaudīts uz savas ādas!

Starp citu, man Sāremā nez kāpēc ir "ziemas sala". Klusajā un aukstajā gadalaikā to var vārda tiešā nozīmē izbaudīt, jo vasara arī Sāremā ir vasara – lai arī zaļa, bet pilna ar atpūtniekiem un tūristiem, līdz ūkai aizsistiem kempingiem un viesu mājām. Tieši drūmais rudens, saltā ziema un kautrais pavasaris ir laiks, kad salā samīļot sevi – siltumā, smaržās un maigumā. Un klusumā. Pat ja aiz loga auro vētra un plosās sniegputenis, iekšā vienmēr ir droši. Tad arī vētras auri var ieaijāt.

"Delfi" ceļojumu uz Sāremā atbalstīja Igaunijas Finanšu ministrija reģionu attīstības programmas ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!