Dali un smalcini: atkritumu šķirošanas sistēmu ABC
Raksts: Sadarbībā ar "Franke"
Foto: Publicitātes
Lai dzīve kļūtu zaļāka, jāsāk ar sevi un ikdienas paradumu maiņu. Gatavojot virtuvē, rodas dažādi atkritumi, un jau daudzus gadus Latvijā ir iespējams tos šķirot, saudzējot dabu. Šķirošanas tradīcijas pie mums nav tik senas, un vecākās virtuvēs, visticamāk, būs tikai viens atkritumu konteiners. Turpretī, būvējot jaunu virtuvi, parasti jau plānošanas procesā tiek domāts par atkritumu šķirošanu un tam nepieciešamo vietu.
Latvijā izplatītākais risinājums ir divu konteineru sistēma un vieta stikla pudelēm. Šajā gadījumā vienu konteineru izmanto plastmasai, papīram un metālam, bet otrs konteiners ir kopējiem nešķirotajiem atkritumiem. Populārākie divu nodalījumu konteineri no "Franke" ir "FX60" un "Garbo 60-2". Tie ir piemontējami pie virtuves skapīša sānu sienām un atveras frontāli kopā ar durtiņām. Gan "FX", gan "Garbo" modelim ir pieejamas arī trīs un četru konteineru sistēmas, ja ir vēlme un iespēja atkritumus šķirot vēl smalkāk.
Savas vienkāršības dēļ populāri ir arī pusapaļi konteineri. Tiem ir viens liels tilpums. Šķirošanai izmanto divus konteinerus – viens paredzēts plastmasai un papīram, bet otrā liek visu, kas nav šķirojams. Tie ir piestiprināmi pie skapīša sānu sienas un atveras kopā ar skapja durtiņām. "Franke Pivot" ar 27 litru ietilpību vai mazāks "Mini" ar 17,5 litru ietilpību ir populārākie šajā kategorijā. Atkritumu maisus ērti var piestiprināt pie konteinera sāniem.
Bieži tiek uzdoti jautājumi par stikla pudelēm. Tās arī ir iespējams atsevišķi sašķirot. Varētu ieteikt izmantot vienu no konteineriem, bet pēc pieredzes zinu, ka atsevišķais konteiners ātri vien piepildās ar pudelēm, tāpēc parasti tās novieto citur.
— "Franke" pārstāvis Normunds Dambis
Ko darīt ar organiskajiem atkritumiem?
"Organiskie atkritumi nav problēma privātmājās, kur, kompostējot, piemēram, kartupeļu mizas, iegūsiet auglīgu melnzemi, un pašu audzētie tomāti tādējādi būs vēl gardāki. Pilsētas dzīvokļos reti kur ir iespēja atsevišķi šķirot organiskos atkritumus, tāpēc arvien biežāk tiek izmantots atkritumu smalcinātājs. Uzskats, ka tas piesārņo kanalizācijas caurules, ir nevietā, ja smalcinot izmanto pietiekamu daudzumu ūdens. Turklāt organiskie atkritumi tāpat 80% apmērā sastāv no ūdens. Labāk, lai ūdens nonāk attīrīšanas stacijā, nevis "Getliņos" samaisās kopā ar citiem nešķirotiem atkritumiem," skaidro uzņēmuma pārstāvis.
Pārtikas atkritumu smalcinātāju var uzstādīt vairums izlietnēs ar 3 ½ collu (lielo) ventili. Tas nederēs tikai izlietnēm ar integrētajiem ventiļiem un ar 1 ½ collu (mazo) ventili. Keramiskajām izlietnēm jāizmanto speciāls pagarinājums, jo izlietnes pamatne ir krietni biezāka par citām. Tālāk aiz smalcinātāja pievienojas sifons.
Atkritumu smalcinātājā var sasmalcināt gan dārzeņus, gan, piemēram, vistu kaulus. Tā iekšpusē ir cilindrs ar sīkiem caurumiem sānos. Pa tiem kopā ar ūdens plūsmu var izkļūt daļiņas, kas ir mazākas par pieciem milimetriem.
Vadība tiek veikta ar gaisa slēdzi, kas atrodas uz darba virsmas. Tas ieslēdz vai izslēdz smalcinātāju droši, jo savienots ar gaisa caurulīti.
"Franke" piedāvāto smalcinātāju "Turbo Elite" iekšējais korpuss ir antibakteriāls, līdz ar to samazina nepatīkamu aromātu rašanās iespēju.
Ja mājās ir mazi bērni, iesakām neuzkrītošā vietā ierīkot slepeno slēdzi. Vēlams tā, lai mazi bērni to nevarētu aizsniegt. Pieaugušo prombūtnes laikā ar slepeno slēdzi iespējams deaktivizēt spiedpogu smalcinātāja virsmā.