Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļas nogalē, 12. martā, kādā no Itālijas ostām tika arestēta Krievijas oligarha Andreja Melničenko aptuveni 530 miljonus eiro vērtā buru jahta "Sailing Yacht A" – tā ir jau kopumā piektā luksusa jahta, ko Rietumi arestējuši sankciju ietvaros pret Krievijas politiskajai elitei pietuvinātajiem oligarhiem pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.

Daži sankcijām pakļautie oligarhi savas jahtas nosargāt nepaspēja, bet dažiem oligarhiem "paveicās", ka jahta tobrīd atradās neitrālos ūdeņos vai pietauvota kādā no ostām ārpus ASV un Eiropas Savienības. Savukārt vēl daži Krievijas oligarhi, lai arī nav vēl iekļauti sankciju sarakstos, – drošs paliek drošs – savas jahtas pārvieto tālāk no eiroatlantiskā rokas stiepiena, lielākoties piestātnēs Indijas okeānā.

Tūlīt pēc Krievijas armijas iebrukuma Ukrainā Rietumu ieviestās sankcijas Krievijai, tās politiskajai elitei un pietuvinātajiem uzņēmējiem (oligarhiem) izrādījās neplānoti vērienīgas, un acīmredzami neviens nebija gaidījis tik asu Rietumu reakciju. Ja līdz šim par no Krievijas "izpumpēto" naudu pirktie īpašumi Rietumos atradās drošībā, jo Rietumos privātīpašuma tiesības ir svēta lieta, tad Eiropā lielākais karš kopš Otrā pasaules kara mainīja līdz šim samērā "paciešamās" eiroatlantiskā bloka reakcijas uz Krievijas agresiju.

Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā 24. februārī, vairums Krievijas oligarhu jahtu atradās smalku vasaras kūrortu ostās Eiropā un Tuvajos Austrumos, piemēram, Nicā, Barselonā, Dubaijā, kā arī dārgu jahtu apkopes uzņēmumu dokos, liecina "Forbes" apkopotā informācija, aprēķinot, ka sankcijām pakļauto 20 oligarhu 13 jahtu kopējā vērtība ir 2,7 miljardi ASV dolāru.

Pirmais sankciju "ķēriens" bija arī vistreknākais – pasaulē visdārgākā jahta "Dilbar" (attēlā). Šī aptuveni 600 miljonus ASV dolāru vērtā jahta pieder oligarham Ališeram Usmanovam, kura bagātību "Bloomberg" miljardieru indeksā lēš 19 miljardu dolāru apmērā.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!