Foto: Pixabay
Pērnais gads pandēmijas radīto dzīvesstila pārmaiņu dēļ ir bijis daudz drošāks automašīnu īpašniekiem – salīdzinot ar 2020. gadu, pērn automašīnu zādzību skaits samazinājies par 63%, un visa gada laikā pie apdrošinātājiem vērsušies 65 nozagtu automobiļu īpašnieki, liecina Latvijas Apdrošinātāju asociācijas (LAA) apkopotie dati.

2019. gadā pie apdrošinātājiem vērsās 157 nozagtu automašīnu īpašnieki, 2020. gadā – 177 automašīnu īpašnieki. Īpaši bija pieaugušas tādu auto marku kā "Audi" un "BMW" zādzības. Savukārt 2021. gadā kopumā apdrošinātājiem ziņots par 65 nozagtām automašīnām.

Zagtāko automašīnu marku tops gan pērn nav mainījies – joprojām zagļu visvairāk interesē "BMW" (17 nozagti auto), "Audi" (10) un "Toyota" (6). Zagļu interese zudusi par "Mercedes Benz", kas savulaik bija viena no zagtākajām markām, kā arī daudz mazāk nekā iepriekš zagtas "Volkswagen" un "Volvo" markas automašīnas. Savukārt "Škoda" īpašniekiem jāuzmanās vairāk, jo pērn nozagti četri auto.

"Tik būtisks automašīnu zādzību skaita samazinājums mums bija patīkams, bet tomēr pārsteigums. Skaidrs, ka liela nozīme ir bijusi pandēmijas laika radītajām dzīvesstila izmaiņām – pērn mēs mazāk braucām ar mašīnām, tās vairāk stāvēja drošos pagalmos un stāvvietās, mazāk – publiskās un neuzraudzītās vietās. Vienlaikus domājams, nozīme ir bijusi arī policijas darbam, mazinot tieši organizēto autozagļu grupu aktivitātes," saka LAA prezidents Jānis Abāšins. "Tomēr ir svarīgi nekļūt vieglprātīgiem, bet turpināt rūpēties par automašīnas drošību. Tā, piemēram, pēdējā laikā policija vērš īpašu uzmanību uz automašīnu lukturu zādzībām un automašīnu salonu apzagšanu."

LAA atgādina, ka katru automašīnu, īpaši zagļu iecienītākās markas, apdrošinātāji iesaka aprīkot ne tikai ar klasisko signalizāciju, bet arī ar papildu pretaizdzīšanas un izsekošanas ierīcēm, kas palīdz atrast auto gadījumā, ja tas ir nozagts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!