Neatkarības atjaunošanas gadadienu jeb Baltā galdauta svētkus Latvijā svin teju katrā novadā un pilsētā, tostarp arī Liepājā, kur 4. maiju jau tradicionāli liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pavadīt kustībā, piedaloties orientēšanās spēlē "Liepājas pēdas Latvijā".

Sacensībās "Liepājas pēdas Latvijā" aicinātas pieteikties komandas trīs līdz piecu cilvēku sastāvā, izvēloties vienu no dalības kategorijām – kājāmgājēji, riteņbraucēji vai autobraucēji. Atkarībā no izvēlētās kategorijas izriet arī maršruta kilometrāžas, tostarp kājāmgājējiem jāveic aptuveni 5,5 kilometru garš maršruts, riteņbraucējiem – 16 kilometri, savukārt autobraucējiem tie ir aptuveni 40 kilometri. Dalību sacensībām jāpiesaka, autorizējoties Liepājas elektronisko pieteikumu sistēmā, aizpildot pieteikuma anketu.

Liepājas pilsētas pašvaldība "Tūrisma gidam" atklāja, ka šogad, modernizējot spēļu norisi, orientēšanās karte dalībniekiem būs pieejama digitāli, speciālā lietotnē. Tādējādi, lai varētu veiksmīgi piedalīties spēlēs, komandām nepieciešama vismaz viena viedierīce ar interneta pieslēgumu.

"Liepājas pēdas Latvijā" pirmo reizi notika 2008. gadā, un pasākums tika rīkots Latvijas 90. Neatkarības atjaunošanas gadadienas akcijas "Iededzies par Latviju" ietvaros. Toreiz orientēšanās spēļu mērķis bija parādīt spēļu dalībniekiem vietas un ēkas Liepājā, kurās bijuši svarīgi notikumi Latvijas valsts dibināšanas laikā, kā arī Liepājas pilsētvides izmaiņas cauri laikiem. Pēcāk, lai arī ar vairākiem pārtraukumiem, orientēšanās spēles bijušas neatņemama 4. maija svinību sastāvdaļa.

Pašvaldībā norāda, ka kopumā interese par orientēšanās spēlēm Liepājā ir liela, tostarp pēdējoreiz, kad tika organizētas "Liepājas pēdas Latvijā", pasākumā piedalījās 316 komandas ar 1362 dalībniekiem. Toreiz, 2018. gadā, vislielākā dalībnieku interese bijusi par riteņbraukšanas un kājāmgājēju maršrutiem, kur attiecīgi pieteikušās 123 un 116 komandas.

Patlaban sacensībām pieteikušās vairāk nekā 30 komandas, taču pašvaldībā skaidro, ka ierasti dalībnieku lielākā interese par piedalīšanās iespējām vērojama pēdējās pieteikšanās dienās. Šogad pieteikšanās termiņš ir 26. aprīlis.

Vienlaikus komandas sacensībās savu noformējumu aicinātas veidot atbilstoši valsts svētkiem ar devīzi "sarkans-balts-sarkans". Dalībnieku reģistrācija 4. maijā notiks Jāņa Čakstes laukumā pulksten 10, tikmēr spēļu atklāšana paredzēta pulksten 11. Visu kategoriju maršruti plānoti Liepājas pilsētas teritorijā, un to atrašanai atvēlētas četras stundas.

Kopumā dalībniekiem šogad jāapmeklē astoņi kontrolpunkti. Turklāt sacensībās komandas tiek vērtētas pēc iegūto punktu skaita, kur punktus iespējams iegūt par kontrolpunktu atrašanu, atbildēm uz viktorīnas jautājumiem, kā arī par sportiskajām aktivitātēm kontrolpunktos.

Orientēšanās spēļu finišs paredzēts pie Liepājas pilsētas domes, Rožu ielā 6.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!