Foto: stock.xchng

Pasaules un Latvijas ceļojumu tendenču vidū ir ne tikai ainavas, muzeji un restorāni, bet arī nervus kutinoša pieredze, tostarp lēcieni ar izpletni, lēcieni ar gumiju un tamlīdzīgi. Lai iedvesmotu piedzīvot nebijušas sajūtas, "Tūrisma Gids" sagatavojis piecus piedāvājumus tiem, kam nav bail no augstuma.

Lēciens ar izpletni Latgalē

Iespējams, ka Latgales skaistumu vislabāk ir aplūkot tieši no augšas, tādēļ iesakām izmēģināt izpletņlēkšanu Daugavpilī sadarbībā ar “Skydive Daugavpils”.

Interesentiem pieredzējušu instruktoru pavadībā iespējams veikt lēcienu tandēmā, kas ir visdrošākais veids kā veikt pirmo lēcienu ar izpletni. Tandēma lēciens tiek veikts no 3000 metru augstuma, un tā brīvās krišanas ilgums ir ap 40 sekundēm.

Te gan jāatzīmē, ka ar izpletni var lēkt vecumā no 12 gadiem un svara kategorijā no 45 līdz 95 kilogramiem. Pirms lēciena vajadzētu pārliecināties arī par veselības stāvokli. Līdztekus jāparūpējas par lēcienam atbilstošu apģērbu un jārēķinās ar 15 – 20 minūšu apmācību pirms došanās gaisā.

Tandēma lēciena izmaksas ir no 175 līdz 265 eiro, kas atkarīgas no tā, vai dalībnieks vēlas lēcienu arī iemūžināt.

Lēciens ar gumiju

Ja izpletņlēkšana tomēr nav pa spēkam, Siguldā iespējams izmēģināt spēkus lēcienā ar gumiju, ko piedāvā “Bungee”.

Lēcieni ar gumiju notiek no gaisa trošu ceļa vagoniņa, kas ikdienā veic braucienus pāri Gaujai. Lēciena augstums ir 43 metri. Tiem, kas uztraucas par lēciena drošumu, “Bungee” komanda skaidro, ka lēcienā izmantotās tehnoloģijas un inventārs ir izstrādāts stingri ievērojot alpīnisma un bīstamo iekārtu standartus ar 7-20 reižu drošības rezervi.

Lēciens ar gumiju Siguldā izmaksās 89-129 eiro. Ierobežojumi - minimālais personas svars, lai varētu izpildīt lēcienu ar gumiju individuāli, ir 35 kilogrami, bet maksimālais lēcēja svars – 200 kilogrami.

Lēciens ar virvi jeb "Ropejumping"

“Ropejumping.lv” ir vienīgā virvju lēcēju komanda Latvijā, kas piedāvā ikvienam, fiziski un emocionāli spēcīgam cilvēkam, iespēju lēkt ar virvēm gan individuāli, gan tandēmā.

“Ropejumping.lv” komanda norāda, ka viņu pieredzē jaunākais lēcējs bijis četrus gadus vecs, bet vecākais – 68 gadus vecs.

Lēcieni ar virvi notiek no 47 metru augstuma un to vasaras sezonā iespējams izpildīt Slokas papīrfabrikas teritorijā sestdienās un svētdienās. Lēciena izmaksas vienam cilvēkam ir 60 eiro, savukārt lēciens tandēmā maksās 110 eiro.

Ar paraplānu Rumbulā, Krustpilī vai Jūrkalnē

Paraplāni, līdzīgi kā gaisa pūķi, planē līdz ar vēja plūsmu. Lidojumus ar paraplānu no Rumbulas lidlauka, Krustpils lidlauka vai Jūrkalnes stāvkrasta piedāvā “Adrenalīns” komanda.

Startējot, paraplāns guļ izklāts uz zemes, līdz pilots un pasažieris ar vilcējmašīnu, kas ekipēta ar speciālu vinču, tiek ievilkts līdz 450 metru augstumam. Gaisā, kad sasniegts pietiekams augstums, pilots atvieno trosi, kas nozīmē, ka abi pasažieri planē brīvajā lidojumā augstu virs zemes.

Lidojuma ilgst apmēram 6-15 minūtes, atkarībā no laika apstākļiem. Viena lidojuma cena ir 50 eiro.

Lidojums ar reaktīvo lidmašīnu L-39C

Ievērojami ekskluzīvāks piedāvājums ir “Baltic Bees” arsenālā – lidojums un akrobātiski triki ar divvietīgu reaktīvo lidmašīnu Albatross L-39C. Lidojuma laikā dalībniekam tiks dota iespēja vadīt lidmašīnu pieredzējuša pilota uzraudzībā.

Lidmašīnas L-39C un katapultas sēdekļa apmācība dalībniekam aizņems apmēram 40 minūtes, pēc tam tiks izsniegts lidojumam piemērots kombinezons, ķivere un maska. No pacelšanās līdz nolaišanās brīdim lidojums aizņems vismaz 20 minūtes, ja vien kāda iemesla dēļ pasažieris nelūgs pārtraukt lidojumu.

Paredzams, ka lidojuma ātrums var sasniegt līdz par 900 kilometriem stundā, savukārt lidojuma augstums – 2000 metrus.


Lidojuma cena ir 1700 eiro, un lidojumi notiek no Jūrmalas lidostas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!