Elegance un inovācijas – slēdži, kuru tapšanā roku pielikuši arī latvieši
Inovatīvi, mūsdienīgi produkti, elektrodrošība, elegants dizains, ērta lietojamība un augsti kvalitātes standarti raksturo tehnoloģiju milža "Schneider Electric" jauno slēdžu un kontaktligzdu sēriju "Sedna Design/Elements", kurā kaut ko sev piemērotu var atrast ikviens. Turklāt tai ir arī pievienotā vērtība: daļa elektronisko elementu tiek ražota globālā uzņēmuma rūpnīcā tepat Latvijā, bet veikalu plauktos tie nonāk, glīti iepakoti kastītēs, kuras rotā uzraksts "Made in Latvia".
Telpu dizainā un izkārtojumā būtiska loma ir ne tikai mēbelēm un dažādiem dekoriem, bet arī slēdžiem un kontaktligzdām. Mēdz sacīt, ka skaistums slēpjas niansēs, un, lai gan šie elementi primāri pilda praktisku funkciju, tie arī papildina un izdaiļo interjeru vai, gluži pretēji, saplūst ar to, veidojot tik tikko jaušamu klātbūtni. Kā plašajā piedāvājumā neapjukt un atrast piemērotākos risinājumus?
Personalizējams dizains par saprātīgu cenu
"Sedna" slēdžu un kontaktligzdu sērijā ir divas versijas – "Design" un "Elements"–, kas ļauj dažādi kombinēt un saskaņot taustiņus un rāmīšu apdares, sniedzot plašas iespējas katram pašam savā miteklī radīt personalizētu dizainu. "Sedna Design/Elements" izstrādājumi izdabā cilvēku vēlmēm – tie ir ērti, praktiski un inovatīvi slēdži un rozetes ar pārdomātu dizainu dažādās krāsās un tekstūrās. Būtisks aspekts – šī sērija lauž mītu, ka izcila kvalitāte un pārdomāts stils iet roku rokā ar pārmērīgu cenu, un sniedz iespēju izsapņotās ieceres realizēt, izvēloties ne tikai gaumei, bet arī budžetam piemērotākos variantus.
"Ja runājam par dizainu, tad ir divas svarīgas lietas. Viena ir tas, ko jūs redzat ar acīm. Otra – ko jūs jūtat, kad pieskaraties. It sevišķi matētajam materiālam, kam ir tā saucamais "soft touch" – tas ir ļoti maigs. Vēl viena lieta – iespējams, kādam tas varētu šķist dīvaini, bet cilvēki tam pievērš uzmanību – ir slēdža skaļums. Mums kā ražotājam ir svarīgi, cik ilgi slēdzis kalpos, jo katrs izslēgšanas un ieslēgšanas brīdis nozīmē, ka notiek elektriskais savienojums," stāsta "Schneider Electric" attīstības vadītājs Baltijas valstīs Gatis Arājums.
"Sedna Design" klāstā ir četri apdares veidi, un tos raksturo izsmalcinātas līnijas un maigas, pieskārienam tīkamas, zīdaini gludas kontūras. Savukārt "Sedna Elements" slēdži izceļas ar taisnu un liektu formu kombināciju, bet noapaļotais profils rada viegluma iespaidu. To apdare veidota kā stikla, koka, metāla vai akmens imitācija un ne tikai pēc izskata, bet arī pēc pieskāriena līdzinās dabiskajam materiālam. Gan "Design", gan "Elements" izstrādājumi ir savstarpēji kombinējami. Piemēram, "Elements" koka imitācijas rāmīti var apvienot ar "Design" antracīta taustiņu citā krāsā, tādējādi interjeram piešķirot unikālu "odziņu". Rāmīšu forma ir izstrādāta tā, lai uz virsmas nekrātos putekļi.
Var izmantot dabīgu materiālu, piemēram, stiklu, bet tas būs dārgāk. "Schneider Electric" ir gājis uz priekšu un šajā gadījumā no plastikas materiāliem izveidojis tik skaistus slēdžus, ka tie teju nav atšķirami no stikla, bet ir ievērojami lētāki. Apdares iespējas ir plašas – matēts, dūmakains dizains, betons, metāliskie toņi, koka atveidojums. Piemēram, matētā virsma ir pateicīga krāsošanai, līdz ar to var ļauties dažādiem eksperimentiem, un tas nekādi neietekmēs tehnisko darbību.
Gatis Arājums, "Schneider Electric" attīstības vadītājs Baltijas valstīs
Izvēloties slēdžus un rozetes, būtiski ņemt vērā kopējo interjera koncepciju. Interjera un lietu dizainere Barbara Freiberga stāsta, ka cilvēki pamatā meklē funkcionalitāti, kas papildināta ar estētiku. Svarīgi, vai slēdzis ir viegli kopjams, viegli uzstādāms, ērti variējams un vai ir pieejami dažādi toņi, lai tas stilistiski iederētos kopējā dizaina koncepcijā. Lai gan pamata lieta ir nodrošināt izslēgšanas un ieslēgšanas funkciju, būtiska ir arī iespēja variēt, piemēram, regulēt gaismas jaudu, kontrolēt darbības attālināti no telefona un tamlīdzīgi risinājumi.
Barbara Freiberga, interjera un lietu dizainere. Foto: LETA
"Tas, ar ko izceļas "Sedna", ir kopējā smalkā estētika. Kopējais dizains nav ekstravagants vai futūristisks, bet tajā pašā laikā arī nav pārāk vienkāršots, un tas ir ļoti patīkami. Šai sērijai ir ļoti laba cenas, dizaina un kopējās kvalitātes attiecība. "Sedna" veidošanā ir ļoti padomāts par lietotāju, jo ierīces iespējams pielāgot teju jebkurām vēlmēm. Mūsdienu pasaulē tas ir ļoti labs aspekts, jo cilvēki grib izpausties, viņiem gribas justies kā individualitātei, un šī sērija to arī piedāvā. Bieži vien ir ļoti daudz tādu dārgu materiālu imitāciju, kurās jūtams "lētuma" moments, bet "Sedna" gadījumā varu teikt – šis ir perfekts risinājums," stāsta dizainere.
Ne tikai estētika, bet primāri – drošība un funkcionalitāte
Kāpēc veidot kaut ko jaunu? Kā norāda Gatis Arājums, ar laiku ne tikai produkti noveco tehniski, bet ievērojami arī mainās dzīvesveids, vide un cilvēku paradumi. Lai gan dizaina risinājumi ir tas, kas piesaista aci, "Sedna" jaunās paaudzes sērija var lepoties arī ar daudziem inovatīviem jauninājumiem, kas ne tikai atvieglo ikdienas dzīvi, bet arī paaugstina elektrodrošību un ārēji nemaz nav redzami.
"Mūsu klientu ķēdē viens no svarīgākajiem posmiem ir elektriķi. Viena lieta, ja mājsaimniecībā tiek iegādātas dažas kontaktligzdas, bet, ja mēs skatāmies profesionāli, elektriķim kādā objektā ir jāuzliek, piemēram, tūkstoš slēdžu. Tas ir ļoti liels darbs, tāpēc viņam ir svarīgas dažādas detaļas, kas tieši uz to ir balstītas, – cik viegli ir vadus pievienot, cik viegli un ērti ir ielikt kontaktligzdu kārbiņā, kā ar skrūvītēm, kā ar piespiedējmehānismu un tā tālāk. Visi šie elementi viņam ir ļoti būtiski. Izstrādājot šo sēriju, tika strādāts kopā ar elektriķiem, un visi tehniskie aspekti un viedokļi tika ņemti vērā, lai tiktu iekļauti montāžas uzlabojumi.

Protams, ēnā nepalika arī tas, kas ir tieši saistīts ar mūsdienu tehnoloģijām. Vajadzētu atcerēties – elektrības sadaļa šodienas tehniskajā dzīvē ļoti stipri mainās, jo mainās arī mūsu paradumi. Ja runājam par mājām, tad kontaktligzdu skaitu vidēji uz katru dzīvokli vajadzētu palielināt vismaz divas reizes, ja ne visas trīs, jo pagarinātāji pavisam noteikti nav droši," skaidro jomas pārzinātājs.

Būtiski, ka visās kontaktligzdās, ko piedāvā "Schneider Electric", elektrību vadošās daļas ir nosegtas un nav brīvi pieejamas, kas ir īpaši svarīgi ģimenēs, kurās ir mazi bērni. Tāpat arī izstrādājumi ir ar IP44 aizsardzības pakāpi, tā gādājot par mitrumdrošības principu ievērošanu. Savukārt viens no lielākajiem klupšanas akmeņiem šobrīd ir tas, cik daudz dzīvojamajā fondā kopumā tiek nomainīta elektroinstalācija.

Ļoti bieži tiek izmantota jau esošā, padomju laikos būvētā instalācija, kas morāli un fiziski jau ir novecojusi un nav pat pielāgota mūsdienu modernajām aparatūrām. Mēs it kā dzīvojam Eiropā, bet to visu esam saglabājuši no vecā mantojuma. Tā ir bumba ar laika degli. "Schneider" ļoti daudz runā par šīm prasībām, un cilvēki arī pamazām saprot, ka mājas dzīvojamā fonda īpašnieks ir atbildīgs par to, kas telpās atrodas aiz sienas.
Gatis Arājums, "Schneider Electric" attīstības vadītājs Baltijas valstīs
Inovatīvi risinājumi, lai atvieglotu ikdienu
Jāņem vērā, ka šobrīd strauji mainās elektrotehniskais fons – tādā ziņā, ka cilvēki arvien vairāk sāk izmantot energoefektīvu apgaismojumu, piemēram, LED apgaismojumu. Biežāk tiek izmantotas arī daudzas citas elektroietaises, līdz ar to ir svarīgi nodrošināt tehniskos risinājumus, kas atvieglotu un optimizētu ikdienu. Ne velti mēdz sacīt, ka slinkums bīda progresu, un "Sedna" sērija piedāvā plašas iespējas, kā efektivizēt telpas.
Klientiem pieejamas gan vienkāršas spiedpogas, gan arī grozāmie gaismas regulatori jeb viedie dimmeri. Savukārt kustību sensors ļauj ievērojami samazināt elektrības patēriņu un atvieglo pārvietošanos tumsā. Tikmēr dubultās kontaktligzdas ļauj izvairīties no pagarinātāju nepieciešamības, savukārt "Sedna" multivides klāsts ietver visu veidu sadzīves un komerciālos savienojumus: RJ45 datu kontaktligzdu tīkla kabeļiem, HDMI ligzdas HDTV un AV aprīkojumam un USB ligzdas tiešai tālruņu un citu ierīču uzlādēšanai. USB lādētāju ligzdas iespējams papildināt arī ar viedtālruņa turētāju, kas ir praktisks un ērts risinājums, jo ierīce nav jātur uz grīdas.

"Piemēram, LED apgaismojumam nepieciešams gaismas regulators, lai varētu regulēt jaunās paaudzes lampas. Gaismas regulators jeb dimmers uzreiz jau ir specifisks, tam nepieciešama speciāla elektronika un programmēšana. Gaismas regulatori atļauj arī veikt gaismas kontroli no vairākām vietām, līdz ar to jau veidojas tāda kā mazā mājas automatizācijas sistēma," skaidro Gatis.
Rozete, kas apvienota ar USB lādēšanas pieeju, man pašai ir viens no tādiem pārsteidzošākajiem momentiem "Sedna" sērijā. Šis risinājums ir pārsteidzoši funkcionāls, īpaši tādam cilvēkam kā es, kas bieži vien līdzi nēsā tikai telefona lādēšanas vadu. Arī, sēžot pie datora, tas ir ļoti ērti, jo lādēšanai nav jāizmanto datora USB ligzda. Tie ir dažādi funkcionāli sīkumi, kas "Sedna" sērijai dod papildu bonusus.
Barbara Freiberga, interjera un lietu dizainere
Pievienotā vērtība – ražots arī Latvijā
Daļa "Sedna" sērijas elektronikas izstrādājumu tiek ražota modernajā "Schneider Electric" rūpnīcā tepat Latvijā, Rīgā. Šeit gatavā produkcija tiek testēta un rūpīgi pārbaudīta, lai nodrošinātu visaugstāko kvalitāti.
Tas ir ļoti patīkami, jo mēs ražojam produktus ar lielāku pievienoto vērību – procesā ir pieliktas mūsu pašu darbarokas. Viss tiek izstrādāts centrālajā dizaina ofisā, bet mūsu rūpnīca Rīgā spēj veiksmīgi un labi saražot šādus produktus. Šobrīd arī pārejam uz tā saucamo zaļās domāšanas iepakojumu, un drīzumā vairs netiks izmantots balinātais papīrs – iepakojuma kastīte būs pelēkā krāsā, varbūt vairs ne tik glīta un glauna, bet dabai draudzīgāka.
Gatis Arājums, "Schneider Electric" attīstības vadītājs Baltijas valstīs
Viens no "Sedna" sērijas produktiem, kas tiek ražots Latvijas rūpnīcā, ir grozāmais LED gaismas regulators jeb dimmers. Tāpat arī rūpnīcā "Sedna" sērijai tiek ražoti kustību sensori, kas ir īpaši noderīgi, ja mājās ir mazi bērni, kuri gaismu telpā ieslēdz, bet aizmirst to izslēgt. Ražotnē atsevišķā stacijā jeb līnijā soli pa solim tiek samontēta elektronika, veikta testēšana un marķēšana, bet pēcāk elektroniskā daļa tiek ievietota korpusā un savienota ar estētisko plastmasas detaļu. Tad gatavais produkts tiek iepakots kopā ar skrūvēm un pamācību.

"Mēs katram produktam izstrādājam tā saucamo "design time" jeb projektēšanas laiku, kas norāda, cik ilgs laiks ir nepieciešams, lai saražotu vienu produkta vienību. Tās ir aptuveni divas minūtes, jo daudzas darbības iespējams veikt paralēli. Produktu montāža notiek salīdzinoši ātri.

Klupšanas akmens vienmēr ir kvalitāte. Mums ir ļoti augsti kvalitātes standarti. Tiek izmantoti testeri, kas testē produktu un pārbauda, vai viss ir saražots atbilstoši nepieciešamajam standartam. Ja tas tā nav, mēs meklējam vainu, un tas attiecīgi nedaudz nobremzē ražošanu, jo no aprites ir izkritis produkts, kas atkal ir jāanalizē un jāizgatavo no jauna. Tas viss nodrošina to, ka pie klienta nonāks patiešām kvalitatīvi un droši produkti," tapšanas procesu ieskicē Jānis Bebrišs, "Schneider Electric" Rīgas rūpnīcas FAT sektora ražošanas vadītājs.
Būtiski pieminēt, ka, atrodot nepilnības, nekas netiek mests ārā. Šobrīd tirgū ir elektronikas komponenšu krīze, jo pieprasījums pēc tām ir milzīgs. Testēšana ļauj noskaidrot, kur produkts ir "izkritis", un inženieri kvalitātes tehniskajā laboratorijā meklē risinājumus, analizē produktu, mēģina to salabot. Rūpnīcā ir atsevišķa stacija, kurā tiek novērsti defekti, kas radušies iepriekšējos ražošanas procesos. Lielākā daļa speciālistu, kas šeit strādā, Rīgas Tehniskajā universitātē ir studējuši elektroniku. Tāpat arī darbinieku vidū ir dažādu koledžu bijušie studenti, kas specializējušies konkrētu produktu jomās.

Mums ir spējīgi cilvēki tieši elektronikas ziņā. Savukārt "Schneider Electric" ir milzīga, globāla kompānija, kurai ir liels zināšanu klāsts, un tā ļoti efektīvi to spēj nodot tālāk. Cilvēks, atnākot ar kaut kādām priekšzināšanām, ļoti ātri spēj apgūt nepieciešamās zināšanas un iemaņas, lai būtu spējīgs šeit strādāt.
Jānis Bebrišs, "Schneider Electric" Rīgas rūpnīcas FAT sektora ražošanas vadītājs