Foto: Publicitātes foto

Vidzemes bagātība ir ne tikai jūras piekraste, bet arī kultūrvēsturiskais mantojums, dabas daudzveidība un garšīgi ēdieni. Tiem, kam šķiet, ka Limbažu pusē viss jau apskatīts, "Tūrisma Gids" sagatavojis pāris ieteikumus pieturas punktiem nākamajām brīvdienām.

Katvaru muižas parks

Katvaru muižas parks ir apmēram 15 hektārus liels, un daļa no tā atrodas Katvaru ezera krastā. Tieši gar ezera krasta terasēm stiepjas vecu liepu alejas ar atpūtas stūrīšiem. Grandiozākā liepu aleja ir augšējā terasē – tur atrodamas 400 gadus vecas, četrus līdz piecus metrus resnas liepas.

Gogelmogels

"Gogelmogela" plombīrs ir mājas plombīra saldējums, kas gatavots pēc klasiskas franču receptes, un tā sastāvā ir gogelmogels no saimniecības pašu vistu olām. Saimniecība atrodas Skultes pagasta Stienē, kur ceļotāji var nogaršot visas "Gogelmogels" taisītās saldējuma šķirnes, sasveicināties ar vistām un aitām, jauki pasēdēt lauku omulībā, klausoties saimnieku stāstu par saldējumu.

Foto: Pubicitātes attēls

Karogu sila daba taka

Ja meklējat klusu, sakoptu un skaistu vietu, kur atpūsties, iespējams, Karogu karjers netālu no Alojas un Staiceles ir vieta, kurp vērts aizbraukt brīvdienās. Taka ved gar Karogupītes (Dzelzāmurupītes) krastiem ar alām, klintīm, Upurkalniņu, dižakmeni un Ķenča pilskalnu. Slāpes var veldzēt ar avotiņa ūdeni. Takas tuvumā atrodas arī labiekārtota atpūtas vieta, kurā baudīt pusdienas vai peldēties.

Foto: Inese Timermane

Niedrāju – Pilkas purvs

Niedrāju – Pilkas purvs ir nozīmīga uzturēšanās un ligzdošanas vieta putniem – dzērvei, sudrabkaijai un kajakam. Ja paveiksies, ieraudzīsiet arī melno stārķi, sējas zosi, ķīķi, mazo ērgli, rubeni, mežirbi, dzelteno tārtiņu vai trīspirkstu dzeni. Takas garums ir viens kilometrs, kurā iespējams iereudzīt tipisku augstā purva ainavu, tostarp, nelielas priedītes un ziedošas pļavas puķes. Takas galējā punktā izveidota arī trīs metrus augsta skatu platforma.

Foto: DELFI

Slavas aleja Salacgrīvā

Slavas alejas atklāšana notika 2016. gadā, kad alejā bija apskatāmi pieci bronzā atlieti slavenu cilvēku rokas nospiedumi. Pašlaik slavas alejā ir 24 šādi mākslas darbi, tostarp pašmāju mūziķu Reiņa Sējāna, Jāņa Šipkevica, Gata Irbes (Gacho) un Gustava Buteļa (Arstarulsmirus Arsujumfus Tarus) rokas nospiedumi. Tāpat alejā sastopami vairāki ārzemju mākslinieku plaukstas atlējumi, piemēram, Džona Pola Kūpera, grupas "Hurts" mūziķu Ādama Andersona un Teo Hačkrafta, kā arī vijolnieka Alekseja Ludina rokas nospiedumi bronzā.

Foto: Kristiāna Kauliņa

Maiznīca "Lielezers"

Ģimenes uzņēmums maiznīca "Lielezers" atrodas blakus skaistajam Lielezera ezeram Limbažos. "Lielezera" maizes stāsts aizsākās jau 1991. gadā, kad uzņēmuma īpašnieki Normunds un Lāsma Bomji izsapņoja un realizēja ideju par autentiskas un gardas maizes ražošanu. Īpaši iemīļotas, sevišķi Ziemassvētku laikā, ir "Lielezers" rudzu piparkūkas ar balto šokolādi – pērn tika saceptas 5,5 tonnas šo piparkūku. Blakus ražošanas ceham ir maiznīcas veikaliņš, kurā no pirmdienas līdz piektdienai var iegādāties naktī vai agrā rītā ceptu maizīti un turpat tikko ceptas smalkmaizītes.

Saraksts tapis sadarbībā ar Limbažu novada Tūrisma un informācijas centru, kā arī novada uzņēmējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!