Foto: Shutterstock
Mazs vai liels, ar siltumnīcu vai bez – tomātiem jābūt katrā dārzā. Gardi, saldi, sulīgi. Un ļoti vērtīgi! Ja citi dārzeņi karsēšanas laikā zaudē savu vērtību, tas nav stāsts par tomātiem – tos var karsēt, konservēt un vārīt uz nebēdu un būt drošs, ka tie būs teju tikpat vērtīgi, kā tikko norauti no ķekara, norāda kolekcionāre Austra Zaļuma, kas ar lauka tomātu audzēšanu nodarbojas jau vairāk nekā 20 gadus.

Kā norāda kolekcionāre, lauka tomāti sausās, saulainās vasarās ir veselīgāki par siltumnīcas tomātiem. "No rīta atverot siltumnīcas durvis, no jumta bieži uz tomātiem tek lāses, tādēļ tie arī slimo. Siltumnīcās jābūt ļoti labai vēdināšanas sistēmai, un starp tomātiem jābūt vismaz 70 centimetru atstarpei, – lauka tomātiem tas nav tik strikti jāievēro. Pērnā vasara bija ļoti saulaina, un uz lauka tomāti auga ļoti labi. Pat siltumnīcas tomātus varēja izaudzēt uz lauka! Bet atceros, ka aizpagājušajā vasarā augustā uznāca lietus – cik nu pirms tā paguvu tomātus novākt, tie bija veseli un skaisti. Pēc tam neuzvilku jumtiņu, un gandrīz visi tomāti aizgāja bojā, palika tikai izturīgākā šķirne – 'Princese Diāna'," pieredzē dalās Austra.

Ja esi nolēmis audzēt tomātus dobēs zem klajas debess, vasara jāpavada, regulāri pārbaudot laika prognozi, jo viens no lielākajiem lauka tomātu ienaidniekiem ir mitrums. Līdzko tiek prognozēts lietus periods, pār tomātiem jāuzslej "jumtiņš", izveidojot pajumti, kuru nosedz ar plēvi. Agroplēve nederēs, jo tā neaiztur mitrumu, norāda Austra.

Tomātiem patīk labi sastrādāta zeme. "Tomātus audzēju irdenā melnzemē, kura ir atpūtusies un atkopusies – vietas, kur stādu tomātus, regulāri pamainu." Lai dobes sagatavotu tomātu audzēšanai, augsnē tiek iestrādāts "Trihodermīns" vai "Biomikss", un nedaudz pelni. Lai auga stumbri būtu lekni un zaļi, nevis panīkuši, kolekcionāre atklāj, ka ausgnē ierok arī svaigās reņģes vai iestrādā zivju miltus. "Šogad pirmo reizi zemē iestrādāšu samaltas olu čaumalas, kas satur kalciju un kāliju. Tad tomāti ir saldāki," pastāsta Austra Zaļuma. Lieliski tomātu kaimiņi būs samtenes vai klinģerītes, kas atbaida kukaiņus un atveseļo zemi.

Savu jauno mājvietu dobē tomātiem var ierādīt, kad zeme sasilusi vismaz 15 grādus pēc Celsija. "Ja iestādīs aukstā augsnē, tomāti stāvēs uz vietas un neaugs. Tos, tāpat kā kartupeļus, jāstāda siltā zemē. Tā kā šogad ir vēss un auksts laiks, tomātus izstādīsim vēlāk." Zem klajas debess Austra iesaka audzēt agrās šķirnes: "No kopumā 40 šķirnēm, tikai aptuveni 12 man ir vidēji agras. Turklāt lauka tomātiņu var iestādīt arī siltumnīcā – tad ražu varēs iegūt desmit dienas agrāk."

Pazarīšu izlaušana ir atkarīga no konkrētās šķirnes. Austra norāda, ka ir šķirnes, piemēram, 'Princese Diāna', kurai pazarītes izlauzt nebūs vajadzības, savukārt agrajam 'Sliņķa sapnim' varbūt kādu pazarīti vai lapiņu, kas nosedz tomātu ķekaru un neļauj saulei tikt klāt, vajadzēs izlauzt. Tas pats attiecināms uz tomātu atbalstīšanu – ja tomāta stāds sasniedz aptuveni metra garumu, tad to nepieciešams atbalstīt pret mietiņu.

Foto: Shutterstock

Lūk, 12 Austras ieteiktās tomātu šķirnes, kuras izmēģināt savā dārzā:

  • 'Princese Diāna'. Agra, ražīga un izturīga šķirne ar sarkaniem, apaļiem un saldiem augļiem. Iecienīta un pieprasīta šķirne jau aptuveni septiņus gadus.
  • 'Sliņķa sapnis'. Agra, ražīga šķirne, kas sistemātiski ražo visu vasaru. Pirmie tomāti sver ap 200 gramiem, pārējie mazāki.
  • 'Mongolijas pundurs'. Austras dārzā aug jau otro gadu. Agra un ļoti dekoratīva šķirne, augstumā sasniedz 50 centimetrus. Tomātu svars līdz 150 gramiem.
  • 'Maskavas agrais'. Stādu augstums ap 80 centimetriem. Saldi un miltaini tomāti.
  • 'Latgales agrais'. Dažāda lieluma, aromātiski augļi. Zema auguma.
  • 'Burvis'. Ražīga un agra šķirne. Satur vairāk likopēnu nekā citas šķirnes.
  • 'Aveņu rodeo'. Vidēji agrīna un ļoti ražīga šķirne, ar lieliem, saldiem un miltainiem sirdsveida augļiem. Augļi 200 līdz 300 gramus smagi.
  • Tomāti ar dzelteniem augļiem: 'Desmitnieks', 'Zelta rieksti', 'Oranžās plūmītes'.
  • Tomāti ar melniem augļiem: 'Zaļais cīsiņš', 'Cīņa ar ēnu'.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!