Foto: Shutterstock
Dārzam nevajag būt lielam, lai to izveidotu skaistu un dažādu, jo ir augi, kas ir tik kompakti, ka iekļausies jebkurā nelielā vietā – mazdārziņā vai uz balkona. Piedāvājam neparastu un mazāk dzirdētu mazo augu izlasi, ko apkopojis "The Spruce".

Ložņu cekuliņš ir ātraudzīgs savvaļas zemsedzes augs, kas pēdējos gados kļuvis iecienīts stādīšanai iekarināmos podos, balkona kastēs, dobēs. Tam ir krāsainas olveida lapas un izteikti zilas ziedu smailes. Ložņu cekuliņš izaug tikai 8–10 centimetru augsts, tas zied maija beigās vai jūnija sākumā. Lai gan tas labi jūtas pusēnā un pat ēnā, skaistāk ziedēs gaišā vietā. Tam vajadzīga trūdvielām bagāta, vidēji mitra smilšmāla augsne.

Foto: Shutterstock

Armērijas ir viegli audzējamas ziemcietes, kas ir īstas karotājas – tās pacietīgi iztur sarežģītus augšanas apstākļus, tostarp sausumu, vēju un aukstumu. Vienīgā to prasība ir saule un labi drenēta augsne. Armērijas ir ātraudzīgas un ilgi zied, veidojot interesantas ziedu bumbas, kas vizuāli ir līdzīgas dekoratīvajiem sīpoliem. Ziedi piesaista tauriņus un labi izskatās arī pēc noziedēšanas, savukārt tās lapas ir zālveida un ziemzaļas. Piemērotas stādīšanai akmensdārzos, dobēs, kastēs, podos un grupu stādījumos; tās izaug apmēram 10 centimetru augstas.

Foto: Shutterstock

Timiāns jeb mārsils nav tikai universāls garšaugs, kas labi aug podiņā uz palodzes virtuvē, – ar savu aromātisko, zaļo lapotni un smalkajiem ziediņiem tas dārzā labi aizpilda "tukšos laukumus". Timiāns ir daudzgadīgs un ātraudzīgs, tam patīk gaiša, sausa un saulaina no vējiem pasargāta vieta. Atkarībā no šķirnes, izaug līdz 20 centimetriem. Piemērots audzēšanai dārzā, kastē vai podos. Vairāk par timiāna audzēšanu lasi šajā "Delfi" rakstā.

Foto: Shutterstock

Zilganā auzene ir neparasta tās zili zaļās krāsas dēļ. Tā labi izskatās grupu apstādījumos un akmensdārzos, arī kastēs. Šī dekodatīvā pundurzāle veido blīvus lapotnes pudurus, kas parasti neizaug garāki par 15 centimetriem. Šī graudzāle atšķirībā no citām neizplatās plašumā, bet paliek kompakta. Tā jāaudzē saulainā vietā vieglā, sausā un vidēji mitrā augsnē.

Foto: Shutterstock

Heihēras audzē to skaistās lapotnes dēļ, kas ir rozā, rūsganas, sudrabotas, gaiši zaļas, urpursarkanas un citos toņos. Tās ir zemas un kompaktas, vēlā pavasarī un vasarā lapotnes virspusē uz smalkiem kātiņiem izstiepjas ziedu smailes sīkiem zvanveida ziediņiem. Tās aug gan ēnā, gan pusēnā un ir no 10 līdz 30 centimetriem augstas. Vairāk par heihēru audzēšanu lasi šajā "Delfi" rakstā.

Foto: Shutterstock

Ibēres ir mūžzaļš daudzgadīgs augs spilgti baltiem ziediem, kas izaug līdz 30 centimetriem. Šis izteikti smaržīgais augs sāk ziedēt jau agri pavasarī un zied tik bagātīgi, ka baltie ziedi nosedz lapotni. Ibēres nevajag stādīt izteikti saulainā vietā un tādā, kur pūš spēcīgi vēji. Tās pacieš sausumu, tādēļ labi piemērotas stādīšanai sausās vietās un akmensdārzos.

Foto: Shutterstock

Pļavas zeltenei ir nelieli ziedi un nokareni kāti mazām lapiņām, tādēļ ideāli piemērota stādīšanai iekarināmos podos, kastēs un dobju malās. Lai gan augumā neliela, pļavas zeltene var lepoties ar izcilu sīkstumu, turklāt labi aug arī ēnā un izteikti mitrā vietā. Jārēķinās, ka pļavas zeltene ir ļoti ātraudzīga un ātri vien var pārņemt visu teritoriju. Vairāk par pļavas zeltenes audzēšanu lasi šajā "Delfi" rakstā

Foto: Shutterstock

Skabioza zied gaiši violetiem, baltiem, maigi rozā ziediem un visu ziedēšanas laiku pievilina taureņus un labos kukaiņus. Tā labi izskatās gan dārzā, gan kastē, ir izturīga pret sausumu, bet – viengadīga. Viegli audzējamās puķītes ir pavisam nelielas – izstiepjas tikai apmēram 15 centimetrus garas. Patīk saulaina, brībs vielām bagāta augsne.

Foto: Shutterstock
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!