Foto: Publicitātes foto

Līdz ar epidemioloģisko ierobežojumu atcelšanu un vietējā tūrisma attīstību, rosīties sākusi arī Latvijas bāru nozare. Par to, kādas ir šī gada aktualitātes un ko apmeklēt šovasar, "Tūrisma Gidam" sarunā atklāja Latvijas Bāru asociācijas valdes loceklis Oskars Ikstens.

Lai arī pandēmijas laikā vairākas populāras un tūristu vidū iemīļotas nakts dzīves vietas aizvērušās, patlaban bāri, kas palikuši, ir priecīgi par ierobežojumu atcelšanu. "Cilvēki interesējas, par apmeklētību noteikti nevar sūdzēties, jo teiksim tā – ja cilvēki ļoti daudz laika pavadījuši mājās ar ierobežojumiem, tad tagad, manuprāt, pat lielākie sliņķi dodas sabiedriskajā dzīvē," piebilst Ikstens.

"No bāru un krogu puses darbs noteikti ieguldīts liels – tie kas palika ir saņēmušies, domājuši par izklaides piedāvājumu, par dzērienu piedāvājumu. Iekšējais tūrisms – tas noteikti būs galvenais grūdiens bāru attīstībā šogad," skaidro Bāru asociācijas pārstāvis.

Viņš arī norāda, ka pašlaik lielāko apmeklētāju skaitu veido vietējie tūristi, savukārt ārzemju tūristu skaits vēl joprojām ir neliels. Ikstens pieļauj, ka iemesls šādai tendencei lielākoties ir notikumi Ukrainā, jo, pirmkārt, tā ir valsts, kas atrodas netālu no Latvijas, otrkārt – liela daļa tūristu, kas pirms tam viesojās Latvijā, ir krievi. Vaicāts par citu valstu tūristiem, Ikstens sacīja, ka Latvijā, vismaz pirms pandēmijas, bieži viesojās Skandināvijas valstu iedzīvotāji, kā arī briti. Būtiskākie faktori – aviācijas un jūras ceļu attīstība, kas tūristiem ļauj izlemt par labu Rīgai kā galamērķim.

Taujāts par Latvijas piedāvājumu un to, vai Latvijai lielākoties raksturīgi alus bāri, Ikstens minēja, ka alus ziņā pašlaik neesam tik populāri kā beļģu vai īru alus bāri, bet spīdošu piemēru netrūkstot. Tāds ir, piemēram, folkklubs "Ala Pagrabs", par kuru saņemtas tikai labas atsauksmes. "Bet jā – tagad Latvijā sāk ražot arī vairāk vietējo sidru, tā ir noteikti niša, kurā būs izaugsme," atzīmē Ikstens.

Pie mums netrūkstot arī ekskluzīvu bāru, kur iespējams iegādāties unikālus dzērienus un pieredzēt miksoloģijas mākslu. Viens no šādiem piemēriem ir kokteiļbārs "Mākonis", kā arī Ingusa un Andra Reizenbergu piedāvājums. "Latvijā ekskluzīvā piedāvājuma skaits noteikti aug. Īpaši šis piedāvājums pieauga pirms pandēmijas, taču, lai arī pašlaik mazāk, apkārt dzirdams, ka plāni ir lieli un plaši," atklāj Ikstens.

Lai arī lielākā daļa nakts dzīves un izklaides vietu koncentrētas Rīgā, Ikstens sacīja, ka interesanti paviesoties arī Liepājā, Jelgavā, Valmierā un Ogrē. Turklāt neesot jābaidās apmeklēt bārus ārpus savas pilsētās. Cita starpā šogad aktīvi strādās arī piejūras bāri ar terasēm – liela daļa atvērti jau šobrīd.

Vaicāts par bāriem, kas šovasar jāapmeklē ikvienam, Ikstens iesaka atbalstīt vietējos, doties uz festivāliem un sekot savām mīļākajām vietām sociālajos tīklos. Vienlaikus jaunumu jomā Vecrīgā darbu sākusi "Valhalla" un Jāgermeistara pop-up bārs. "Bet, jā, es iesaku šovasar un šogad tiešām atbalstīt savus mīļos un vietējos krogus, kas ir bijuši un palikuši. Dot to sparu cīnīties tālāk," aicina Ikstens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!