Pavasaris ar katru dienu pārvērš Latvijas dārzus, iekrāsojot tajos baltās augļukoku kupenas. Īpaši krāšņs tas ir Dārzkopības institūtā Dobelē, kur apmēram 30 hektāros ir augļu koku stādījumi. Kamēr ceriņi vēl snauž un tikai pamazām stiepj savus violetos vai zaļganos ziedu ķekarus, ir īstais laiks priecāties par ķiršu, plūmju un bumbieru ziedošajiem stādījumiem. Jau pavisam drīz tiem pievienosies arī ābeles un koši oranži iezīmēsies cidoniju lauki.

Vieni no agrākajiem ziedētājiem Dārzkopības institūta dārzā ir ķirši, kas kopumā aizņem trīs hektārus lielu platību. Uzpūšot vēja brīzei pa gabalu jau jūtama to smarža, atliek vien doties turp un paklīst zem lielajiem ķiršu kokiem. Kā atzīst Dārzkopības institūta vadošā pētniece Daina Feldmane, šogad saldie ķirši pārziemojuši labi, mazliet ziemas salā cietuši skābie ķirši. Šobrīd ir ķiršu ziedēšanas pilnzieds, vēlās šķirnes vēl pumpuros, tāpēc sagaidāms, ka vēl nedēļu būs skaista ziedēšana.

Foto: Dārzkopības institūta arhīvs

Saldajiem ķiršiem šobrīd pilnzieds. Tiem atšķiras lapu krāsojums, kādam zaļganas, kādam tumši sarkanas

Arī plūmju lauki ietērpušies baltos ziedos, nupat uzziedējušas bumbieres. Saglabājoties šādam mainīgi siltam laikam, pēc apmēram nedēļas noteikti sagaidīsim arī balti rozīgos ābeļziedus.
Šogad ar ziedēšanu nesteidzas ceriņi, vēsais pavasaris aizkavējis to plaukšanu, visdrīzāk koša ziedēšana gaidāma ap maija beigām. Dārzkopības institūta dārzā ir plašākā ceriņu kolekcija Baltijas valstīs, kopumā aug vairāk kā 240 šķirnes.

Foto: Dārzkopības institūta arhīvs

Baltā ceriņa ziedi gaida silto laiku

Šobrīd dārzā atliek vien priecāties par ziedēšanas laiku un cerēt, ka nebūs stipras salnas vai ilgstoši lieti, kas varētu bojāt potenciālo ražu. Ziedēšanas laikā neveic augļukoku griešanu, to ieteicams darīt agri pavasarī, kad gaisa temperatūra turas piecu līdz 10 grādu robežās, ir sauss un saulains laiks. Tāpat noteikti jāatceras, ka ziedoņa laikā nekādā gadījumā nedrīkst smidzināt insekticīdus, jo tā aizies bojā bites, kas veic tik svarīgo apputeksnēšanas darbu.

Ja savu ķirsi vai citu augļu koku plānojat iestādīt tikai šajā pavasarī, izvēloties potenciālo šķirni, ieteicams konsultēties ar stādu audzētāju un ņemt vērā, tā īpašības – augumu, vai tas ir pašauglīgs jeb blakus nepieciešams otrs koks. Jāatceras, ka, piemēram, ķirsis sāks ražot tikai ceturtajā piektajā gadā pēc iestādīšanas. Cik tad īsti dzīvo ķirsis? Vecākie ķiršu koki Latvijā zināmi pat 80 gadus veci, bet parasti ķirša mūžs ir ap 20 gadi, atsevišķām jaunajām šķirnēm var būt pat 15 gadi.

Institūta dārzs sezonas laikā – no 13. maija līdz 15. jūnijam – atvērts apmeklētājiem katru dienu no pulksten 9 līdz 21, tāpēc visi interesenti aicināti ciemos priecāties par skaisto augļukoku ziedēšanas laiku, rīkot pikniku vai fotosesiju. Ieejas biļešu cenas un piedāvājumu skaties, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!