EPISKS STANDARTS
Fotogrāfes Dagnes Puncules padomi neaizmirstamām ceļojuma atmiņām
Foto: Dagne Puncule
Visi rakstā izmantotie foto uzņemti ar Galaxy S22 Ultra
Pavasaris, vasara un laiskais atvaļinājumu laiks tā vien vilina jaunos piedzīvojumos, doties tuvākos un tālākos ceļojumos. Kad plāno ceļojumu un jau kravā ceļa somu, ir vērts padomāt par būtisku ceļojuma sastāvdaļu – atmiņu iemūžināšanu skaistos foto un video mirkļos. Fotogrāfe Dagne Puncule, kas nesen atgriezusies no ceļojuma uz Brazīliju, dalās pieredzē, kā iemūžināt iespaidus brīnišķīgās fotogrāfijās ar viedtālruņa kameru.
"Fotografējot man vienmēr ir bijusi svarīga bilžu kvalitāte, īpaši ceļojumu laikā, kad gribas iemūžināt katru mirkli, lai tos atminētos arī tad, kad ceļojums jau beidzies. Tā kā Brazīlija nav droša valsts, šoreiz izlēmu kameru atstāt mājās un līdzi ņēmu tikai savu telefonu – Samsung Galaxy S22 Ultra. Savu lēmumu ne mirkli nenožēloju – ar pāris vienkāršiem un viegli iegaumējamiem kameras trikiem viedtālrunis man ļāva iemūžināt Brazīliju visā tās krāšņumā," komentē Dagne.
Fotogrāfe stāsta, ka ceļojuma foto mirkļu uzņemšanai ar telefona kameru, salīdzinot ar profesionālo kameru, ir daudz priekšrocību:
telefons vienmēr ir līdzi – līdz ar to arī kamera;
tas ir daudz vieglāks, mazāks un ērtāks par jebkuru profesionālo kameru;
kameras ieslēgšana prasa vien pāris sekundes, tāpēc izdosies notvert arī pēkšņus un negaidītus kadrus;
nav jāvelta ilgs laiks kameras iestatījumu pielāgošanai;
fotoattēlus var rediģēt, saglabāt un dalīties sociālajos tīklos uzreiz pēc to uzņemšanas.
Ierīces izvēle – pamatfaktors labam kadram
Viens no pamatfaktoriem lielisku kadru uzņemšanai ir ierīce ar daudzveidīgām kameras iespējām. Jaunākajiem viedtālruņu modeļiem ir izcilas kvalitātes kameras, kas ikvienu atvaļinājuma foto var notvert augstā kvalitātē. Man kā fotogrāfei ir īpaši noderīgi telefona kameras lietotnē iebūvētie fotogrāfiju apstrādes rīki Pro režīmā – tie ļauj pielāgot gaismas intensitāti, toņu balansu, kā arī uzlikt vēlamo fokusu.

Lielisks veids, kā izlabot neizdevušos kadru, ir Erase jeb dzēšgumijas funkcija. Ar viedo irbuli varu ērti izdzēst objektus, kas izjauc vai traucē pilnvērtīgam, tīram kadram.
Ieraudzīt nesaredzamo ar kameras pietuvinājumu
Viena no manām mīļākajām telefona kameras funkcijām ir Zoom jeb pietuvinājums un tā kvalitāte. Šo funkciju es bieži izmantoju pastaigās un esot pludmalē. Zoom un īpaši platā leņķa kamera palīdz uzņemt lieliskus dabas un pilsētvides skatus un ar līdz pat 100 reižu lielu pietuvinājumu tālumā ieraudzīt pat sīkākās detaļas.
Viedais irbulis, lai nofotografētu sevi pašu
Tā kā šis bija mans pirmais ceļojums vienatnē, zināju, ka nebūs daudz iespēju uzņemt bildes ar sevi pašu. Man par prieku, telefona korpusā integrētais S Pen irbulis ne tikai ļāva ērti tulkot no portugāļu valodas uz latviešu un apstrādāt attēlus, bet arī pašai uzņemt foto ar sevi. Nospiežot pogu, kas atrodas uz S Pen, telefona kamera saņem signālu un uzņem foto arī no lielāka attāluma. Papildu tam, fotografējot portreta režīmā, notvēru profesionālas fotogrāfijas sajūtu, kad objekts ir fokusā, bet fons – izplūdis.
Nebaidīties no saules gaismas fotogrāfijās
Kā jau vairums fotogrāfu, arī mani mazliet uztrauc foto uzņemšana dienas vidū tiešos saules staros, jo parasti šādi apstākļi attēlu izgaismo un padara kontrastainu. Galaxy S22 Ultra kamera lieliski tiek galā ar fotogrāfiju uzņemšanu spēcīgos saules staros, krāsas ir izteiksmīgas un attēls neizplūst, arī okeāns saglabā savu koši zilo krāsu.
Vairāk gaismas foto kadram pat naktī
Nakts pastaigās īpaši noderīgs ir kameras nakts režīms, kas skaistos un naksnīgos pilsētas skatus spēj iemūžināt gaišos, dzidros un skaidras izšķirtspējas attēlos. Par to rūpējas inovatīvais 2,4 um pikseļu sensors, kas galvenās kameras objektīviem ļauj uzņemt vairāk gaismas un iegūt skaidrākus kadrus arī tumsā.
Nesaplīsīs, ja nometīsi zemē
Samsung Galaxy S22 sērijas viedtālruņi ir izgatavoti no Armor alumīnija – spēcīgākā alumīnija tirgū. To priekšējais un aizmugurējais ekrāns aprīkots ar jauno, īpaši izturīgo Corning® Gorilla® Glass Victus®+ stiklu. Izmantotie materiāli ievērojami samazina risku sasist ekrānu, ja fotografēšanas laikā tas nejauši izslīd no rokām.
Pieejamība un cena
Jaunās Samsung Galaxy S22 sērijas ierīces var iegādāties lielākajos elektropreču veikalos, pie mobilo sakaru operatoriem un samsung.lv.