Foto: Shutterstock

Alus Latvijas iedzīvotājiem garšo. Tas redzams ne tikai Jāņos un pasaules hokeja čempionātu laikā, bet arī statistikā – gan patēriņam nodotā alus apjoms, gan saražotā alus apmēri Latvijā šogad ir auguši. Tāpat lēnām, bet aug arī alus ražotāju skaits valstī. Nozares pārzinātāji gan pārliecināti – Latvijas alus ražotāju tirgū vēl ir pietiekami vietas izvērsties.

Pārsvarā mazās alus darītavas

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta (VID) sniegtās informācijas, 2020. gadā Latvijā alu ražoja 60 komersanti, no kuriem 58 bija patstāvīgās mazās alus darītavas. 2021. gadā kopējais alus darītavu skaits bija palielinājies līdz 64, tai skaitā 62 bija pastāvīgās mazās alus darītavas.

Likuma izpratnē pie mazajām alus darītavām pieder tās, kuras gada laikā nesaražo vairāk par 50 tūkstošiem hektolitru. Pēc VID sniegtās informācijas, pie lielajiem ražotājiem Latvijā pagājušā gada beigās pieskaitāmi bija tikai “Cēsu alus” un "Tērvetes alus" ražotājs “Tērvetes Al”. Iepriekš bija arī “Lāčplēša alus” īpašnieks “Cido grupa”, kas minēto alu Latvijā vairs neražo, kā arī “Aldaris".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!