Foto: delfi.ee/ Maakodu; Tiit Koha
"Pirmoreiz doma par to, ka vajadzīga sauna, man radās 2016. gadā. Paņēmu zāģi un uzreiz gāju uz mežu meklēt piemērotas apses," savu stāstu par pirts būvniecību iesāk saimniecības "Herma" īpašnieks Jurijs Spicins.

Pēc Jurija teiktā, no vienas apses var iegūt diezgan daudz celtniecības materiāla, tāpēc pirts būvniecībai viņam pietika ar desmit kokiem. Darbs var šķist viegls – cērt tik kokus un būvē pirti, darāmos darbus Maakodu apraksta Jurijs. Patiesībā, lai iegūtu celtniecības materiālu no augoša koka, ejams diezgan ilgs ceļš. Vispirms koku vajag nocirst, tad attīrīt un sazāģēt pēc izmēra. Pēc tam sākas žāvēšana. Lai koksne nešķeltos, dēļi ir nepārtraukti jāapgriež un jāseko, lai tie neizžūtu pārāk ātri. "Es pat nezinu, cik reižu mēs šos dēļus pārcilājām un griezām otrādi, bet ļoti daudz reižu," domīgi atzīst Jurijs. Par laimi, šādas "rotaļas" ļauj darbam sagatavot pārējo nepieciešamo.

Godā otrreizēja izmantošana

Jurija sieva Anne saviļņoti stāsta, kā ar mērlenti meklējuši vietu pirtij. "Beigās atradām visērtāko vietu. Mums bija jāņem vērā milzum daudz dažādu faktoru: kā uz saunu pievadīt ūdeni, elektrību, kanalizāciju... Celt vajadzēja tā, lai pašiem būtu maksimāli ērti," viņa skaidro.

Kamēr viņi būvēja pirti, nauda ģimenes maciņā pamazām gāja uz beigām. Saimnieki stāsta, ka šādā gadījumā nepieciešams pārskatīt, kādi materiāli jau ir, un jāizdomā, kā tos varētu izmantot. Nevajag uzreiz skriet uz veikalu un pirkt kaut ko no jauna. Tieši tāpēc iznācis tā, ka bez nocirstajām priedēm, kuras sagatavoja pats Jurijs, pirts veidota no materiāliem, kas izmantoti atkārtoti. Piemēram, logus Jurijam atdeva viņa draugs. Tādēļ arī tāda forma – logu ailas tika pielāgotas jau gatavajiem rāmjiem, nevis otrādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!