Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Londona ir viens no iecienītākajiem tūristu galamērķiem pasaulē. Tā ir metropole, kuras divstāvu sarkanajā autobusā vienuviet saklausāmas vismaz piecas valodas, modernais līdzpastāv vēsturiski nozīmīgajam un kultūras piedāvājums izbrīna pat izvēlīgākos apmeklētājus. Londonas oficiālā tūrisma vietne visitlondon.com sagatavojusi astoņu tūristu iecienītāko kultūrvietu sarakstu, kuras Londonā apmeklēt bez maksas.

Tate Modern

Ceļojums uz Londonu nevar būt pilnīgs, ja netiek apmeklēta kāda no Teita grupas galerijām, kurās aplūkojami Pikaso, Rotko, Dali, Matissa un citu pasaulslavenu mākslinieku darbi.

Viena no grupas galerijām ir "Tate Modern", kas atrodas bijušajā Banksaidas elektrostacijā Londonas dienvidu rajonā. Elektrostacija šeit darbojās līdz pat 1981.gadam, savukārt par muzeja mājvietu ēka kļuva 2000.gadā.

Muzeja kolekcija izvietota septiņos stāvos. Muzejā apskatāmi visu modernisma virzienu darbi, sākot ar sirreālismu, impresionismu un abstrakcionismu un beidzot ar ainavu veidošanu un mākslas objektu integrēšanu vidē.

View this post on Instagram

A post shared by Tate (@tate)

Tate Britain

"Tate Britain", pazīstama arī kā Britu Nacionālā mākslas galerija, ir vecākā galerija Teita tīklā, kas atvērta kopš 1897. gada. Muzejā ir ievērojama Apvienotās Karalistes mākslas kolekcija, kas datējama jau ar 1500. gadu. Starp citu, "Tate Britain" ir lielākā mākslas galerija Londonā.

View this post on Instagram

A post shared by Tate (@tate)

Dabas vēstures muzejs

Dabas vēstures muzejs Londonā ir viena no vecākajām un lielākajām šāda veida iestādēm pasaulē. Muzeja ekspozīcija ir tik plaša, ka tās apskatei ar vienu dienu var arī nepietikt. Dabas vēstures muzeja ekspozīcija sadalīta vairākās tematiskajās zonās, kur venuviet iespējams sastapt dinozauru parādi, pilnizmēra zilo vali, 40 miljonus gadu vecu zirnekli, un daudzus citus eksponātus.

Britu muzejs

Britu muzejs Londonā ir pasaulē lielākais cilvēces kultūras vēstures muzejs, un tā ekspozīcijā ietilpst aptuveni septiņi miljoni objektu. Muzejā dokumentēta visa cilvēces kultūras vēsture. Tā ir iespēja par baltu velti doties vēsturiskā ceļojumā pa dažādām pasaules vietām, sākot no Senās Ēģiptes un Sudānas un beidzot ar 20. gadsimta Eiropu un Ameriku.

Nacionālā galerija

Nacionālā galerija, kas atrodas Londonas Trafalgaras laukumā, ir telpa, kas piepildīta ar plašu gleznu kolekciju no visas Eiropas. Galerijā aplūkojami vairāk nekā 2000 darbi no 13. gadsimta līdz 19. gadsimtam, kuru autori ir Leonardo da Vinči, Vinsents van Gogs, Karavadžo, Manē, Matiss un citi. Te atrodama arī plašākā itāļu renesanses gleznu izstāde ārpus Itālijas.

Viktorijas un Alberta muzejs

Viktorijas un Alberta muzejs ir pasaulē lielākais dekoratīvi lietišķās mākslas muzejs. Tā kolekcijā apskatāmi vairāk nekā 4,5 miljoni objektu – darbi, kas tapuši vairāk nekā 5000 gadu laikā Eiropā, Ziemeļamerikā, Āzijā un Ziemeļāfrikā. Muzeja kolekcijā ir oriģinālas skulptūras, gleznas, interjera priekšmeti, kā arī teātru kolekcijas.

Zinātnes muzejs

Zinātnes muzejs Londonā ir apmeklētākais zinātnes un tehnoloģiju muzejs Eiropā. Tajā izvietoti vairāk nekā 15 000 apskates objekti, tostarp arī gabaliņš no zemes lielākā pavadoņa. Muzejā līdztekus klasiskajiem eksponātiem aplūkojamas arī vairākas interaktīvas galerijas, 3D simulatori un IMAX kinozāle, kuras ekrāna augstums ir augstāks par četriem britu divstāvīgajiem autobusiem.

Hornimana muzejs un dārzi

Hornimana muzejs un dārzi ir muzejs Foresthillā, Londonā. Muzejā aplūkojamas ekspozīcijas par antropoloģijas, dabas vēstures un mūzikas tēmām. Kopumā muzejā izvietoti vairāk nekā 350 000 priekšmeti, apskatāmas 15 akvamarīnās ekspozīcijas un izstaigājams parks, kurā vairāki koki saglabājušies pat no karalienes Viktorijas laikiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!