Foto: Shutterstock

Šī gada februārī un martā Rīgas Dzemdību namā būtiski pieaudzis dzemdētāju skaits, kas bija inficētas vai pārslimojušas Covid-19, preses konferencē informēja SIA "Rīgas Dzemdību nams" valdes priekšsēdētāja, ārste Santa Markova.

2021. gadā Rīgas Dzemdību nams apkalpojis 86 Covid-19 pacientus. No tiem 82 bija mātes, bet četri – bērni. Apkalpotas arī 34 Covid-19 kontaktpersonas.

Savukārt šī gada pirmajā ceturksnī bija vērojams būtisks pieaugums, atzina Markova. Kopumā iestāde apkalpoja 121 Covid-19 pacientu, no kuriem 109 bija mātes, bet 12 – jaundzimušie. Tika apkalpotas arī 20 Covid-19 kontaktpersonas.

Jaundzimušajiem ar apstiprinātu Covid-19 infekciju vai aizdomām uz šo infekciju tika nodrošināta individuāla aprūpe intensīvās terapijas palātā.

Markova norādīja, ka ar Covid-19 inficētām māmiņām bērni biežāk dzimst priekšlaicīgi un tādēļ tiem biežāk esot nepieciešama intensīvā aprūpe.

Kā tika norādīts preses konferencē, gan Covid-19 infekcija, gan gripa var apdraudēt grūtnieces, un grūtniecības process var noritēt smagāk. Pacienti ar īpaši smagu slimības gaitu tiek vesti uz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas dzemdību nodaļu.

Gan Covid-19, gan gripa esot dzīvību apdraudošas infekcijas, un Latvijā saistībā ar Covid-19 esot fiksēti vairāki letāli gadījumi. No tiem neviens gadījums nav bijis Rīgas Dzemdību namā. Kā norādīja eksperti, visos šajos gadījumos grūtniece nav bijusi vakcinēta pret Covid-19.

Savukārt, runājot par vakcīnu pret Covid-19 ietekmi, preses konferencē tika skaidrots, ka nav konstatēta vakcīnu negatīva ietekme uz grūtniecības procesu. Ir bijuši atsevišķi ziņojumi par iespējamo ietekmi, taču rūpīgas izpētes rezultātā nav atklātas kādas cēloniskas sakarības, kas apliecinātu vakcīnu negatīvu ietekmi uz grūtniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!