Aktīvā dārza sezona ir sākusies. Neatkarīgi no tā, vai dārza darbi ir kaislība, kas tiek īstenota plašās dobēs, vai tikai vēlme pēc kādas koši ziedošas balkona kastes vasarā, jādodas stādu meklējumos. Iespējams pat nelielā tūrē pa vairākām stādaudzētavām, lai iegādātos visu kāroto. Ir stādu audzētavas, kuras zina vai ikkatrs, bet ir arī mazāki stādu audzētāji, pie kuriem var atrast pārsteidzošas "pērles" – retāk audzētu augu stādus vai jaunas, vēl neredzētas šķirnes.

Kā vēsta projekta "Ogre rullē!" pārstāvji, lai nepieciešamo stādu meklējumus padarītu vienkāršāku, izveidots e-ceļvedis par Ogres novada stādu audzētājiem. Šobrīd apkopota informācija par vairāk nekā 20 lielākiem un mazākiem stādu audzētājiem novadā. Pievienoti ne tikai apraksti par katru no tiem – adrese, kontakti, stādu iegādes un piegādes iespējas, bet arī karte, kurā atzīmētas visas stādaudzētavas, lai jebkurš stādu pircējs var ērti plānot savu maršrutu.

Kā norāda ceļveža izveidotāji, Ogres novadā ir pārsteidzoši daudz darbīgu un uzņēmīgu cilvēku – mazo uzņēmēju, zemnieku, amatnieku un mājražotāju. Un par viņiem noteikti ir vērts pastāstīt, kas tad tiek darīts, bez maksas veidojot dažādus tematiskos apkopojumus un rakstot par tiem sociālajos tīklos. Tieši tā ir tapis arī šīs ceļvedis.

Piemēram, zemnieku saimniecība "Spainīši" Suntažu pagastā lepojas ar vairāk nekā 350 peoniju šķirņu kolekciju, no kurām ap 100 šķirņu stādus iespējams arī iegādāties, lai padarītu krāšņāku savu puķudobi. Savukārt "Paegles egles" Tomes pagastā, kas, iespējams, plašāk zināmi kā Ziemassvētku eglīšu audzētāji, piedāvā stādus dzīvžogu un dekoratīvo apstādījumu veidošanai – skujeņus, arī šobrīd tik populārās kalnu priežu šķirnes, dažādus lapu kokus un dekoratīvos krūmus – hortenzijas, bārbeles, spirejas un citi. Un kur gan citur, ja ne saimniecībā "Lavandu lejas", kur vasarās koši zied lavandu lauki, doties gan pēc padoma, gan lavandu un citu puķu stādiem?!

Daudzi stādu audzētāji novadā piedāvā košas vasaras puķes gan dobēm, gan balkona kastēm un podiem, dažādas graudzāles un ziemcietes plašā klāstā. Augļukoki un dažādi ogulāji, arī mazāk zināmie – citronliānas, zīdkoki, kizili un citi, ir lielā izvēlē atrodami vismaz piecās stādu audzētavās.

Ogres novada stādu audzētāji nav aizmirsuši arī par dārzeņu dobju un siltumnīcu īpašniekiem – plašs tomātu, gurķu, paprikas šķirņu klāsts, garšaugi un citu dārzeņu stādi, arī ne tik ierastie – arbūzu un meloņu stādi. Plašāk par stādaudzētājiem un to piedāvājumu skatiet projekta "Ceļvedis stādu audzētājiem Ogres novadā" mājaslapā un publikācijās sociālajos tīklos.

"Atliek vien novēlēt – lai krāšņas šogad balkonu kastes, smaržojošas puķudobes un bagātīga raža dārzeņu dobēs, augļudārzos un siltumnīcās!" uzsver "Ogre rullē!" pārstāvji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!