Traķu bagātības:
apskates vērtas arhitektūras pērles un dabas brīnumi
Foto: Publicitātes foto
Lietuva nereti tiek dēvēta par tuvajām ārzemēm, un ne velti – tepat kaimiņvalstī iespējams redzēt, piedzīvot, iepazīt un izgaršot daudz interesanta, nepavadot garas stundas pārlidojumos. Viena no populārākajām un tūristu visvairāk iecienītajām Lietuvas pilsētām ir Traķi, kas daudziem saistās ar gotiskā stila pili uz salas Galves ezerā, tomēr tā nav vienīgā rota, kas izdaiļo pilsētas un Traķu rajona vaigu – šeit slēpjas bagātīgs kultūrvēsturiskais mantojums un senas tradīcijas, kas joprojām tiek rūpīgi koptas un lolotas.

Traķu rajonā daba savijas ar Lietuvas vēsturisko un nemateriālo kultūras mantojumu – harmoniski pastāv līdzās un viens otru papildina. Šis reģions ir pazīstams arī ar multikulturālismu, un dažādu tautu sajaukums veidojis Traķu unikālo identitāti, kas atspoguļojas gan tradīcijās, gan arī arhitektūrā.
Foto: Publicitātes foto
Kultūras pieminekļiem pa pēdām
Traķi var lepoties ar ļoti bagātīgu kultūras mantojumu un dažādām arhitektūras pērlēm, kas izkaisītas ezeriem bagātā ainavā. Nenoliedzami, Traķu novada vizītkarte ir gotiskā stila Traķu salas pils, kas ir viens no populārākajiem un arī labāk zināmajiem apskates objektiem. Turpat netālu atrodas Traķu pussalas pils komplekss, kur mājvietu radusi sakrālās mākslas ekspozīcija. Tajā var apskatīt vairāk nekā 200 unikālu ar baznīcas dzīvi saistītu eksponātu.

Galves ezera krastā lepni gozējas arī Užutraķa muiža, kas ir viena no spilgtākajām visā Lietuvā. Restaurētais muižas komplekss un atjaunotais parks iemieso 19. gadsimta muižniecības labākās tradīcijas, un pastaiga tajā ļaus uz brīdi atgriezties pagātnē.
Foto: Shutterstock
Savukārt Traķu vecpilsēta atspoguļo dažādu nacionālo un reliģisko kopienu līdzāspastāvēšanu. Vecpilsēta ir izraibināta ar dažādiem arhitektūras stiliem, jo šeit jau izsenis harmoniski sadzīvo karaīmu, tatāru, pareizticīgo un katoļu tradīcijas.

Karaīmi ir Lietuvā dzīvojoša turku izcelsmes tauta, un Karaīmu ielu Traķu pussalā nereti dēvē par "Mazo pilsētu". Šeit esošā karaīmu svētnīca kenesa ir vecākā Lietuvā un viena no trim vēl pastāvošajām karaīmu svētnīcām pasaulē. Unikālajā kvadrāta formas vienstāva koka ēkā atspoguļojas karaīmu arhitektūras un interjera dekorēšanas iezīmes. To veido divas telpas – galvenā telpa (vīriešu daļa) un uz četrām kolonnām balstītais balkons (sieviešu daļa). Karaīmu ielā arī atrodas Eiropas Savienībā vienīgais karaīmu tautas muzejs.

Traķu pussalas daļa, kur jau izsenis dzīvojuši katoļi, arī izceļas ar ēku dažādību, un te noteikti jāpiemin tradicionālās vecticībnieku arhitektūras paraugs – Vissvētākās Dievmātes Piedzimšanas pareizticīgo baznīca.
Foto: Shutterstock
Viens no Traķu sakrālajiem lepnumiem ir arī Eņģeļu pakalns, kuru rotā koka eņģeļu skulptūras. No pakalna tālumā redzami gan Traķu ezeri, gan arī varenā pils un citi kultūrvēsturiskā mantojuma objekti. Plašāka informācija šeit.

Savukārt aptuveni pusceļā starp Viļņu un Traķiem atrodas Lentvare. Tā ir slavena ar savu unikālo dabu, uz mākslīgā ezera pussalas esošo angļu pilij līdzīgo muižu un skaisto neoromantisma stilā būvēto baznīcu.
Foto: Shutterstock
Dabas bagātības
Viens no Traķu rajona lepnumiem ir Varniku botāniskais un zooloģiskais liegums, kurā ierīkota piecus kilometrus gara izziņas taka. Tā ved cauri bieziem mežiem un liegumam ar pļavām, kurās aplūkojama biotopu daudzveidība. Taka dabas draugiem ļauj aplūkot arī purvu un tajā esošos ezeriņus. Apmeklētāju ērtībai ierīkotas lapenes ar soliņiem, trīs skatu laukumi un atpūtas pieturvietas. Varniku liegumā ir unikāls meža biotops, kurā var atrast iznīkstošas, retas vai nekur citur nesastopamas augu sugas.

Vēl viens Traķu novada dabas dārgums ir Velna bedre – leģendām un teikām apvītā Lietuvas bedru "karaliene". Tā ir pasludināta ne tikai par Lietuvas Republikas ģeoloģisko dabas pieminekli, bet arī ierindota starp 100 Eiropas nozīmīgākajiem dabas pieminekļiem.

Velna bedre ir arī mitoloģiski sakrāla vieta, un daudzi, kas tur paviesojušies, apgalvo, ka sajutuši augstāku spēku klātbūtni. Velna bedre atrodas dziļi mežā, Mergišķu novada liegumā, kas atrodas Aukštadvarja reģionālajā parkā. Bez nozīmīgiem arheoloģiskajiem pieminekļiem, koka pilīm un pilskalniem, pilskapiem un senajiem ciemiem šī teritorija izceļas arī ar īpaši ainavisku reljefu. Šajā augstākajā Dzūku augstienes daļā ir daudz pakalnu, ieleju, bedru, pauguru grēdu un ezeru. Plašāku informāciju par Velna bedri var uzzināt šeit.
Foto: Shutterstock
Aktīvā atpūta un piedzīvojumu medības
Traķu rajonā ir ap 200 ezeru, un Traķi tiek uzskatīti par Lietuvas airēšanas galvaspilsētu. Šo apriņķi iecienījuši ne tikai profesionāli airētāji – arī pilsētas viesiem tiek piedāvātas plašas aktīvās atpūtas iespējas uz ūdens, piemēram, izbraucieni ar jahtu, ūdensvelosipēdiem, smailītēm vai kajakiem. Savukārt tie, kuri nebaidās no augstuma, uz pilsētu var palūkoties no augšas, dodoties lidojumā ar gaisa balonu.

Tāpat arī ir izveidoti dažādi interaktīvi pilsētas un rajona apskates un pārgājienu maršruti, kuros audiogida pavadībā iespējams izzināt vēsturi, tradīcijas, mītus un zīmīgus notikumus. Ģimenēm ar bērniem laika posmā no jūlija līdz rudenim noteikti patiks kukurūzas labirints, kur pa nelielām taciņām iespējams izskraidīt kukurūzas lauku, meklējot dažādas norādes. Savukārt dzīvnieku mīļotāju sirdis sasildīs viesošanās alpaku fermā. Plašāk par dažādām izklaides un aktīvās atpūtas iespējām var uzzināt šeit.

Jānorāda, ka Traķi šovasar svinēs 700 gadu dzimšanas dienu un par godu šim īpašajam notikumam pilsētu pieskandinās dziesmas, dejas un amatnieku tirdziņi. Izziniet Traķu bagātības un gūstiet neaizmirstamus iespaidus!
Foto: Publicitātes foto
Sekojiet līdzi informācijai par Traķu rajonā notiekošajiem pasākumiem un plānojiet to apmeklējumu https://www.eventstrakai.lt/en.

Projektu "Traķu rajona nemateriālā kultūras mantojuma popularizēšana ar e-mārketinga pasākumiem" finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds un Traķu rajona pašvaldība.