Foto: Pixabay

Teju trīs mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā globālie finanšu tirgi ir šķietami stabilizējušies, un tagadējie finanšu zaudējumi, ko pieredz dažādi tehnoloģiju milži, ir saistīti ar inflāciju un citām problēmām, nevis karu.

Arī savstarpējo aizdevumu (P2P) nozare šobrīd, lai gan pirms kara tika izsniegti aizdevumi klientiem Krievijā un Ukrainā, būtiskas problēmas saistībā ar karu un sankcijām pret Krieviju nepieredz un analītiķi prognozē, ka globāli nozare tuvākajā desmitgadē piedzīvos strauju izaugsmi.

Pagaidām viss kārtībā

Sankcijas, kas kopš kara sākuma vairākkārtīgi piemērotas pret Krieviju, ierobežo to, kā finanšu līdzekļi var ceļot starp agresora valsti un Eiropas Savienību. Attiecīgi tas arī tiešā veidā ietekmēja Latvijas finanšu uzņēmumu spējas sadarboties ar Krieviju. 

Neilgi pēc kara sākuma “Delfi” raidījumā “Nākotnes kapitāls” viesojās Latvijas starpaizdevumu nozares uzņēmumu pārstāvji. “Mūsu platformā lielākie portfeļu apjomi ir Latvijas tirgos, otri lielākie ir Polijā,” neilgi pēc kara sākuma, komentējot, kā sankcijas varētu ietekmēt uzņēmumu, skaidroja “Twino” grupas izpilddirektore Anastasija Oļeiņika, kuras pārstāvētā kompānija pirms kara piedāvāja aizdevumus, kas nonāca Krievijā. “Kas notiks, neviens prognozēt nevar, bet svarīgi pieminēt, ka krīzes vadības grupā esam izstrādājuši plānus visiem scenārijiem,” skaidroja Oļeiņika, norādot, ka jauni kredīti Krievijas virzienā netiek izsniegti.

Tāpat viņa norādīja, ka investori turpina saņemt naudu un šobrīd kredīti vēl netiek norakstīti. Līdzīgi tolaik komentēja arī “Mintos” pārstāvis Jānis Praņēvičs. Viņš sacīja, ka viena no “Mintos” plašā klāsta priekšrocībām arī šogad ir tā, ka kredīti, kas izsniegti ārpus Eiropas, šobrīd nekādā veidā neizjūt Krievijas iebrukuma sekas.

 “Reģionos, kas nav pie Ukrainas vai Krievijas, nav pamata gaidīt būtisku pasliktinājumu,” saka platformas pārstāvis. “Mintos”, sākoties karam, lai aizsargātu investorus, pārtrauca izsniegt jaunus finansējumus Ukrainas un Krievijas virzienā. Ukraina gan bijusi ļoti maza daļa no kopējā apjoma. Savukārt Krievijā šobrīd vēl ir visai laba situācija ar maksājumiem, bet problēma esot “faktiski tehniska”, proti, tiek meklēts veids, kā iegūt maksājumus no Krievijas.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!