Foto: Publicitātes attēli

Kad gribas baudīt reibinošu pavasara ziedu smaržu, bet šķiet, ka populārākās tūrisma vietas jau apmeklētas, doties var uz Aizkraukles novadu, kur zaļo Skrīveru dendroloģiskais parks. Par to, ko apskatīt Skrīveru pusē, "Tūrisma Gids" noskaidroja Skrīveru tūrisma informācijas punktā.

Skrīveru dendroloģiskais parks ir unikāls Eiropas dabas piemineklis. Nepametot Latviju, parkā iespējams iepazīt zemeslodes ziemeļu puslodes daudzveidīgos augus un kokus. Parks iedalīts 19 floristiski ģeogrāfiskos apgabalos un ir 16,7 hektāru liels. Pašlaik dendroloģiskajā parkā ir ap 300 koku un krūmu svešzemju stādījumu, kā arī vietējās sugas, kuras stādītas pēc floristiski ģeogrāfiskā principa. Parku izveidoja Skrīveru muižas īpašnieks Maksimilians fon Siverss.

No Skrīveru muižas laikiem līdz mūsdienām saglabājusies strūklaka un pils akmens kāpnes, akmens kāršu galdiņš, tējas terase un pils sētas drupas. Leģendas vēsta, ka reiz no pils pagraba esot bijusi eja, kas vedusi zem Daugavas uz Jaunjelgavu. Otrpus Rīgas – Daugavpils šosejai uz pastaigām aicina Ezera, Laimes Lāča un Sūnu taka, kas aicina iepazīties ar Andreja Upīša stāsta "Sūnu ciema zēni" tēliem.

Foto: Publicitātes attēli

Ap Kalnamuižas ezeru, jeb Apaļo ezeru vijas Laimes Lāča taka. Ejot pa laipām un orientējoties pēc virzienu zīmēm, rodas iespaids, ka ezers ir dabīgs un ar divām salām. Bet tā nav! Ezeru izveidojis Skrīveru muižas pils īpašnieks un dendrologs fon Siverss. Uz saliņām var nokļūt pa diviem tiltiņiem, kuri krēslas stundās izgaismojas tāpat kā tālākā saliņa. Ejot tālāk, var pamanīt vecā ezera vietu, par kuru vēsta teikas un nostāsti. Apejot Kalnamuižas ezeru var no nākt pie tā dienvidu krasta, kur atrodas izmūrēta ūdensvada aka. No tās pilij, Skrīveru dendroloģiskā parka kokiem un strūklakai ar trieces sūkni padeva ūdeni.

Foto: Publicitātes attēli

Kalnamuižas ezera krastā ir lapene, kurā var atpūsties un ieturēt pusdienas. Ir pieejama ugunskura vieta. No ezera laipas paveras burvīgs skats uz ezeru un mežu. Skrīveru dendroloģisko parku un Kalnamuižas ezeru apsaimnieko Latvijas valsts meži.

Foto: Publicitātes attēli

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!