Dārzkopības institūtā selekcionēta jauna, Saeimas simtgadei veltīta ceriņu šķirne, kam ceturtdien, 26. maijā, svinīgā pasākumā Saeimas nama Lielajā vestibilā pulksten 12.40 tiks dots simbolisks vārds – Brīve.

"Ņemot vērā šo nozīmīgo notikumu, kas faktiski iezīmēja Latvijas kā demokrātiskas valsts sākumu, kopā ar Saeimas darbiniekiem jau pagājušā gada maijā ceriņziedu laikā sākām plānot iespējamo vārda došanu kādai no Dārzkopības institūtā selekcionētajām ceriņu šķirnēm," stāsta Dārzkopības institūta pārstāve Lolita Ozoliņa un norāda, ka pēc Saeimas ierosmes lūkojās pēc baltās krāsas hibrīdiem, līdz institūta ceriņu selekcionāre Dr. biol. Sarmīte Strautiņa izvēlējās vienu no skaistākajiem baltziedu ceriņiem ar Nr. 5553.

"Katrai jaunai šķirnei, gluži kā jaundzimušam bērnam, viens no grūtākajiem uzdevumiem ir atrast vārdu. No Saeimas darbiniekiem nāca vairāki piedāvājumi, līdz kopīgi izvēlējāmies nosaukumu, kas ir saprotams un uzrunājošs katram latvietim – ‘Brīve’. Un tikai pēc izvēles izdarīšanas pamanījām, ka vārds “Brīve” kalendārā ierakstīts 18. novembrī! Kur vēl labāka sakritība!"

Viņa stāsta, ka ceriņu selekcija ir garš un lielu pacietību prasošs process. "No brīža, kad tiek veikti krustojumi līdz šķirnei, kas pelnījusi nosaukumu, paiet vismaz 20 gadi. To der atcerēties, iepazīstot lielo šķirņu dažādību Dārzkopības institūta bagātīgajā kolekcijā, kas nu jau drīz būs pilnziedā."

Saeimas simtgadei veltītā ceriņu šķirne ‘Brīve’ simboliski vēsta par uzticību mūsu valsts augstākajām vērtībām – brīvībai, neatkarībai un demokrātijai. Stilizēts ceriņa zieds, ko ieskauj parlamenta izkārtojums amfiteātra formā, iekļauts arī Saeimas simtgades logo.

Parastā ceriņa (Syringa vulgaris L) šķirne 'Brīve' zied vidēji agri, mēreni. Tās ziedi ir lieli, balti, vienkārši un smaržīgi, ziedkopas – lielas, vidēji blīvas, veidotas no viena līdz trīs skaru pāriem. Krūmi ir 3–3,5 metrus augsti un ap diviem metriem plati. Selekcionārs: Dārzkopības institūts (P. Upītis) 2022. gadā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!