Foto: Shutterstock
Remontdarbi ir atbildīgs, taču arī satraucošs un visnotaļ aizraujošs dzīves notikums. Katru vissīkāko detaļu un krāsas toni vari izvēlēties pats. Turklāt pavisam bieži krāsošanas darbi remonta laikā nenozīmē vien griestu krāsošanu, bet arī sienu un citreiz pat veco mēbeļu pārkrāsošanu, lai telpa atgūtu savu kādreizējo spozmi. Lai krāsas remontdarbos droši varētu izmantot arī cilvēki ar alerģijām, mājdzīvniekiem un maziem bērniem, ir radītas veselībai nekaitīgas krāsas. Ar ko tās atšķiras no citām, skaidrosim šajā rakstā.

Vispirms svarīgi saprast, ar ko veselībai nekaitīgas krāsas atšķiras no dabīgajām krāsā. Kā skaidro "Kraso.com" eksperti, simtprocentīgi dabīga un ekoloģiska krāsa, piemēram, lineļļas vai kaļķa krāsa būs bez saistvielām, elpojoša un arī matēta – tātad gan dabai, gan cilvēka veselībai draudzīga. Taču šīs krāsas nebūs piemērotas kopšanai, kā arī apstrādāto materiālu aizsardzība būs zemāka, nekā tos apstrādājot ar veselībai nekaitīgām krāsām. Simtprocentīgi dabīgās krāsas, kā atzīmē "Kraso.com" komanda, visbiežāk tiek izmantotas vēsturisko objektu, piemēram, baznīcu restaurācijas darbos, kur tās pēc tam netiek pakļautas lielai slodzei.

Atšķirībā no dabīgajām krāsām, veselībai nekaitīgas krāsas ir ar saistvielām, kas aizsargā apstrādātos materiālus. Tās ir viegli uzklājamas un ātri žūstošas, mitrumizturīgas – tātad viegli un ērti kopjamas. Piemēram, krāsas, kas domātas darbiem ārā – fasāžu, sētu, lapeņu u.c. virsmu noklāšanai – saturēs saistvielas, kuras nodrošinās, lai koks tiktu pasargāts no pelēšanas, plaisāšanas, zilēšanas un UV starojuma. Savukārt to krāsu, kuras būs paredzētas betona virsmas krāsošanai, saturā, iespējams, būs silikons, kas atgrūdīs ūdeni. Taču pats svarīgākais – šīs krāsas ir bez smakas, un žūšanas procesā nenotiek ķīmisko savienojumu izgarošana telpā, kas nozīmē, ka krāsas ir ne vien veselībai draudzīgas tiem cilvēkiem, kas plāno pēcāk telpās mitināties, bet arī cilvēkam, kas nodarbojas ar krāsošanas darbiem. Īpaši tās tiek rekomendētas cilvēkiem ar alerģijām vai ģimenēm ar maziem bērniem vai mājdzīvniekiem. Kā norāda "Kraso.com" speciālisti, ir radītas arī speciālas krāsas, kas domātas tieši bērnu rotaļlietu un mēbeļu pārkrāsošanai.

Tomēr jāsaprot, ka, izmantojot šādas krāsas, krāsojuma atsvaidzināšana būs jāveic biežāk. Tā kā krāsas tiek tonētas ar ūdens bāzes pigmentiem, pieejamais toņu klāsts ir visnotaļ plašs. Ekoloģisko krāsu lietošana neatšķiras no citu krāsu izmantošanas. Galvenais ir tās pareizi uzglabāt – minimālā temperatūra, kurā krāsas var uzglabāt, ir pieci grādi pēc Celsija. Tāpat pēc katras to lietošanas reizes jāatceras kārtīgi aiztaisīt spainīša vāku, lai iepakojumā neiekļūtu gaiss.

Lai nodrošinātu, ka krāsas ir veselībai nekaitīgas, ražošanas process tiek uzraudzīts, sākot jau ar izejvielu iepirkšanu un beidzot ar krāsu iepakošanu. Lai saprastu, vai krāsas ir ekoloģiskas un veselībai nekaitīgas, uz iepakojuma meklē Latvijas Astmas un alerģijas biedrības (LAAB) logo un Ziemeļvalstu ekomarķējumu. LAAB logo nozīmē, ka produkts ir asociācijas rekomendēts, savukārt ziemeļvalstu ekomarķējums (The Nordic Ecolabel) jeb Zaļais gulbis nozīmē, ka vērā tiek ņemts pilns produkta dzīves cikls – sākot ar izejvielām, ražošanu, lietošanu un beidzot ar atkritumu pārstrādi. Šāds marķējums nozīmē, ka krāsas ir:

  • veselībai un apkārtējai videi nekaitīgas;
  • satur minimālu gaistošo savienojumu daudzumu;
  • ir visaugstākās kvalitātes;
  • atbilst stingrām vides un klimata aizsardzības prasībām;
  • ir ražotas, izmantojot ilgtspējīgas metodes;
  • ir piemērotas cilvēkiem, kas slimo ar alerģijām;
  • ir gandrīz bez smaržas.

Arvien plašāk pievēršoties veselībai un dabai draudzīgajiem risinājumiem, vairums krāsu ražotāju savus produktus piedāvā iegādāties iepakojumos, kuri izgatavoti no atkārtoti izmantotas plastmasas. Šādus iepakojumus var atpazīt, lūkojoties pēc "PIR" jeb "Post Industry Recycling" zīmes, kas nozīmē, ka iepakojums satur 40 procentus atkārtoti izmantotas plastmasas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!