Foto: F64

Vasaras saulgrieži ir īstais laiks pamest pilsētas apputējušās ielas un doties reibinošā, Jāņu zāļu piepildītā piedzīvojumā uz Latvijas novadiem. Šajā rakstā uzzināsi par interesantākajiem piedāvājumiem, kā pavadīt vasaras gaidītākos svētkus Vidzemē.

Saules saukšana un kino Alūksnes novadā


Vasaras saulgrieži ir laiks, ko mūsu senči dēvēja par "laika vārtiem" jeb brīdi, kad cilvēks sevi var piepildīt ar dabas enerģiju, veicot rituālas darbības – dziedot, dedzot ugunskuru, meklējot papardes ziedu, plūcot jāņuzāles, pavadot un sagaidot sauli. Saules sagaidīšana Alūksnes ezera krastā vasaras saulgriežos kļuvusi par skaistu tradīciju jau 16 gadu garumā.

Šogad "Sauksim sauli" notiks 21. jūnijā no pulksten 4 rītā Alūksnes ezera krastā, peldvietā "Vējiņš", kur kopā ar Ziemeru pagasta folkloras kopu tiks dziedātas dziesmas un mālā gravētas latviešu spēka zīmes.

Ziemera pagastā 22. jūnijā pulksten 22 pie Māriņkalna tautas nama notiks ielīgošanas pasākums "Māriņkalns Jāņu nakts krāsās". Par dziesmām un dejām gādās folkloras kopa "Ziemeri". Pasākuma otrajā daļā brīvdabas kino demonstrēs neatņemamu Līgo svētku sastāvdaļu – filmu "Limuzīns Jāņu nakts krāsā".

Ilzenes pagastā 23. jūnijā pulksten 12. notiks tradicionālais velobrauciens "Līkloči papardēs", kurā dažādās garuma trasēs būs iespējams sajust saulgriežu burvību, atrodoties uz velosipēda. Velobraucienam nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, ko iespējams veikt te.

Cēsis, Līgatne un Vecpiebalga – ielīgošana pie ūdens


Līgo dienā, 23. jūnijā, no 10.30 līdz 13, norisināsies tradicionālais skrējiens "Jānis un Jānītis 2022". Skrējiens, kam starta punkts ir Cēsu pils parks, noritēs trīs distancēs – 700 metri bērniem, kā arī pieci un desmit kilometri pieaugušajiem. Pieteikties iespējams te.

Līgatnē 21. jūnijā, jau no pulksten 6.30, noritēs "Saulgrieži Gaujas krastā", kur pašā rīta agrumā apmeklētāji aicināti piedalīties jogas nodarbībā, pēcāk vienoties gadsimta garākajā Līgodziesmā kopā ar jaukto kori "Līgatne", bet vakarpusē piedzīvot uguns rituālu un ļauties muzikālam baudījumam gleznainās upes krastos.

Foto: F64

Ilgākai svētku svinēšanai iesakām doties uz Vecpiebalgas pagasta Alauksta estrādi, kur no 23. jūnija līdz pat 25. jūnijam notiks "Līgo festivāls Vecpiebalgā". Festivāla norises vieta ir gleznainie Alauksta ezera krasti, savukārt pasākuma programmā – populāri latviešu mākslinieki, uguns rituāli ar profesionāliem māksliniekiem, kā arī dažādas aktivitātes lieliem un maziem līgotājiem.

"Skroderdienas Silmačos" un tematisks pikniks Gulbenes pusē


Stāmerienas pils parkā 21. jūnijā pulksten 22.30 notiks pikniks, klausoties ģitārista Riharda Krilova improvizācijas un ļaujoties noskaņai, vērojot debesis no paparžu gultām. Apmeklētāji aicināti ņemt līdzi pledus, saliekamos krēslus, ēdienus un dzērienus. Dalības maksa tematiskajai atpūtai Stāmerienā – pieci eiro.

Druvienas pagasta "Silmačos" 23. jūnijā tiks atzīmēta 120 gadu jubileju kopš lugas "Skroderdienas Silmačos" pirmizrādes. Šeit Latvijas teātru saime aicina visus līgotājus uz grandiozu lieluzvedumu, kas notiks vēsturiskajās "Silmaču" mājās. Pēc izrādes būs arī zaļumballe, kurā uzstāsies vairāki pašmāju mākslinieki un vakara gaitā savā 65 gadu jubilejā tiks sumināts Latvijas estrādes leģendārais dziedātājs Žoržs Siksna. Vairāk informācijas par pasākumu un ieejas biļetēm pieejama te.

Foto: Publicitātes attēli

Velosipēdi un saulriets Limbažu novadā


23. jūnijā Pāles pagasta centrā notiks tematiskais "Līgo velo brauciens", kam starts tiks dots pulksten 11.15 pie Pāles pamatskolas. Pasākuma rīkotāji aicina apmeklētājus padomāt par tematisku noformējumu, ko plānots arī apbalvot.

Tikmēr Salacgrīvā 24. jūnijā notiks īpašs koncerts "Saulrieta steķis" programmas ietvaros. Ostas ielā 6, pavisam netālu no Salacas ietekas Rīgas jūras līcī, notiks saksofonista Raivo Stašāna koncerts. Koncerta sākums paredzēts pulksten 21.30, ko pavadīs saulrieta krāšņums un brīnumainā ūdens vizuļošana.

Foto: Publicitātes attēli

Ziedi, sievišķība un kvēlojoša uguns Madonas novadā


Cesvaine vasaras saulgriežus mudina svinēt vainagos. 21. jūnijā pulksten 12 Cesvaines pils parkā notiks saulgriežu dziesmu izdziedāšana un vainagu pīšana kopā arī dziesminieci Vitu Krūmiņu un floristi Karīnu Ravinsku. Savukārt 22. jūnija pievakarē Cesvaines Tūrisma centrā salona "Mora" aromaterapeite dalīsies ar aromātiem priekam un sievišķībai, bet vēlāk interesenti aicināti pagatavot ķermeņa skrubjus saulgriežu rituāliem.

Sarkaņu pagastā no 21. jūnija pulksten 21.30 līdz 22. jūnija pirmajām rīta stundām notiks uguns skulptūru festivāls "Caur rakstiem saule lēca". Kā norāda pasākuma rīkotāji uguns ar dziļu un plašu filozofisko, mitoloģisko un reliģisko pamatojumu ir bijusi vasaras saulgriežu mistērijas neatņemama sastāvdaļa. Uguns skulptūru festivāla mērķis ir iekļauties šajā dinamiskajā attīstības procesā un uz senām vasaras saulgriežu tradīciju saknēm, veidot jaunas uguns mistērijas, kas veiktu pienesumu Latvijas vides mākslas kontekstā. Šeit, Sarkaņu pagasta Rēķu kalnā, jau no 16. jūnija mākslinieku grupa, pazīstamā tēlnieka Kārļa Īles vadībā, veido vairākus lielformāta vides objektus, latvju rakstu zīmju formā, kas tiks iedegti saulgriežu vakarā.

Foto: Publicitātes attēli

Lazdonā, zaļajā zonā pie Meža ielas 2, 23. jūnija pēcpusdienā, laikā no pulksten 13 līdz pulksten 17, notiks "Līgo pikniks". Šeit viesus gaidīs Lazdonas siera cienasts, ģitāras skaņas un nopietni nenopietnas sarunas par šobrīd aktuālām tēmām pasākuma sadaļā "svētku muldēšana". Līdz jāņem uzkodas, dzērieni un aprīkojums ērtai sēdēšanai.

Tirgošanās, rituāli un pastaigas Ogres novadā


22. jūnijā no pulksten 17 līdz pulksten 21 notiks Līgo vakara tirgus, kur andelēties aicina arī Lielvārde. Tirgošanās paredzēta Lāčplēša laukumā. Tirgū valdīs vasaras saulgriežu atmosfēra – acis priecēs jānu zāles un amatnieku darinājumi, smaržos kūpinājumi, sieri un citi labumi, ko piedāvās tirgotāji no dažādiem Latvijas novadiem.

Tautiskās noskaņās saulgriežus aicina svinēt Tīnūži, kur Tīnūžu saliņā 21. jūnija vakarā notiks kopīga lielās Jāņu vijas veidošana, ugunskura rotāšana un Jāņu siera siešana. Tāpat Tīnūžu saliņā jāpiedzīvo Uguns iedegšanas un Saules pavadīšanas rituāls.

Foto: F64

Madlienas pagastā saulgriežus atzīmēt aicina jau 20. jūnijā, kur Plāteres pilskalnā ar dziesmām, dejām, darbnīcām un uguns rituālu svinēs gada īsāko dienu un garāko nakti. Starp citu, Plāteres pilskalns Ogres novada Madlienas pagastā jau vairākus gadus ir spēka vieta, kur vietējie un viesi pulcējas vasaras Saulgriežos, lai, sekojot latviešu tautas tradīcijai, pavadītu sauli, atbrīvotos no visa sliktā un aizdegtu ugunskuru. Šeit notiks dejas, Jāņuguns iedegšana, pūdeles pacelšana, Ugunsrata ceļojums, kā arī pirts slotu un vainagu darbnīcas.

Ekspedīcija un sporta spēles Saulkrastos


22. jūnijā pulksten 16 sagaidi vasaras saulgriežus Saulkrastos ar pārgājienu – ekspedīciju "Saulgrieži ar saulrietu Saulkrastos". Pārgājiena laikā notiks došanās cauri Saulkrastu pilsētai līdz pat Zvejniekciemam, lai uzkrātu Saules enerģiju un lieliski pavadītu laiku. Maršruta garums ir aptuveni 12 kilometri, bet tā ilgums – četras stundas. Ekspedīcijai nepieciešama elektroniska pieteikšanās, ko iespējams veikt te.

Savukārt 23. jūnijā pulksten 12 Saulkrastos tiks dots starts "Līgo svētku sporta spēlēm 2022". Visas dienas garumā ikvienam apmeklētājam, liels vai mazs, iespēja bezmaksas piedalīties dažādās izklaides un sporta aktivitātēs – pieejami sporta laukumi (volejbols, basketbols), ūdens prieki ezerā, dažādas rotaļas un spēles bērniem un viņu vecākiem. Tiem, kam sacensības gars, būs iespēja pieteikt komandu un piedalīties kādā no komandas spēļu disciplīnām. Vairāk informācijas par sacensībām pieejama te.

Saulgriežu gaidīšana un "Apvedceļš" Smiltenē


20. jūnijā no pulksten 20 līdz rīta gaismai notiks "Vasaras saulgriežu sagaidīšana" Līgo kalnā. Pasākumā piedalās folkloras kopa "Rudzupuķe", "Saules kokles", tradīciju kopa "Griezes", tautasdziesmu draugu kopa "Stutes" un godu vadītāja Guna Medne ar Uguns rituālu. Tikmēr 23. jūnijā pulksten 20 Smiltenes baznīcas laukumā notiks grupas "Apvedceļš" koncerts, bet no pulksten 21.30 līdz rīta gaismai balle ar Ati Ieviņu un grupu "Coco Orchestra".

Izkapts pļaušanas sacīkstes Valkas novada Kārķos


Līgo svētku priekšvakarā, 22. jūnijā, Kārķos norisināsies tradicionālās izkapts pļaušanas sacīkstes un citas aktivitātes, lai iesildītos lustīgai līgošanai. No pulksten 19 pie Kārķu sporta nama notiks izkapts pļaušanas sacensības, kur dalībniekiem būs noteiktā laikā jācenšas nopļaut pēc iespējas vairāk zāles, kuru pēc tam liks paunā un nosvērs, tādējādi noskaidrojot labākās pļāvējas un pļāvējus.

Pēc tam norisināsies labības maisiņu mešanas (kornhols) sacensības jaukto pāru formātā. Arī pasākuma mazākajiem apmeklētājiem būs iespēja izmēģināt spēkus labības maisiņu mešanā.

Foto: Publicitātes foto

Pašmāju produkcija un makšķerēšanas sacensības Valmieras novadā


21. jūnijā no pulksten 18 Kocēnos, Kokmuižas promenādē, norisināsies "Vasaras saulgrieži Kocēnos" – būs Saulgriežu tirdziņš, kurā savus gardos un skaistos ražojumus piedāvās Valmieras un apkārtējo novadu mājražotāji, kā arī iegādāties un baudīt dzērienus un gardumus varēs no Valmiermuižas alus tirgotavas. Kocēnos tiks sieti sieri, pīti vainagi un saulriets sagaidīts laivās Kokmuižas dīķī.

Arī Neikenkalna parkā Dikļos notiks andelēšanās. Tur 23. jūnijā no pulksten 16 pulcēsies amatnieki un mājražotāji, aicinot iegādāties siera rituļus, pašceptu maizīti. Piedāvājumā arī lina šalles un vasarīgs ietērps, kā arī dažādi darinājumi. Lieli un mazi varēs pastaigu parkā baudīt zirga mugurā, savukārt meistarstiķus uz ugunskura gatavos Mārtiņš Sirmais un Jānis Siliņš.

23. jūnijā biedrība "Burtnieku makšķerēšanas un tūrisma skola" svētkus aicina svinēt
Matīšu peldētavā pie Burtnieku ezera. Tur, no pulksten 7 līdz 12, notiks makšķerēšanas sacensības spiningošanā un pludiņmakšķerēšanā. Pēcāk apmeklētāji tiks cienāti ar zivju zupu un aicināti līdz pat pusnaktij doties izbraucienā ar kuģīti "Made Maria".

Foto: Publicitātes foto
Raksts tapis sadarbībā ar Vidzemes plānošanas reģiona tūrisma speciālistiem.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!