Foto: Shutterstock

Kurzeme ir vieta, kur bango vēji, šķeļot viļņus piekrastē, kur silos un mežos takas un taciņas ved kalnos un pakalnos. Tāpat kā citviet Latvijā, arī šeit pilsētās un lauku sētās mazliet skarbie, bet sirsnīgie dienvidkurzemnieki svinēs vasaras saulgriežus, pieskandinot ielas un piekrasti. Šajā rakstā "Tūrisma Gids" apkopojis interesantākās svinēšanas iespējas Kurzemē.

Ventspils

Zāļu dienā jeb 21. jūnijā pulksten 19 ventspilnieki un pilsētas viesi aicināti apmeklēt Dzirnavu laukumu, kur notiks dažādas Zāļu dienas izdarības. Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja apgūt vasaras saulgriežu rituālus, dziesmas, dejas un rotaļas. Viesi aicināti iemēģināt savu roku vainagu pīšanā, jo zāles, kas sapītas aplī, ir dabas svētības, skaistuma, spēka un mūžības simbols.

Foto: Publicitātes foto

Līgo svētku vakarā, 23. jūnijā pulksten 20 Reņķa dārzā Ventspils teātris priecēs skatītājus ar Rūdolfa Blaumaņa lugas "Trīnes grēki" brīvdabas izrādi. Savukārt, plkst. 22 uzreiz pēc jestrās Ventspils teātra brīvdabas izrādes, Reņķa dārzā tiks kopīgi iekurts svētku ugunskurs un līdz pat rīta gaiļiem notiks lustīgas dejas. Būs padomāts arī par gardiem ēdieniem un atspirdzinājumiem, ko visas nakts garumā varēs iegādāties Reņķa dārza teritorijā.

Novadā:

Jūrkalnē 21. jūnijā apmeklētāji tiks gaidīti Ugunspļavā, kur no pulksten 20 muzicēs folkroka grupa "Iļģi". Gaidāma arī folkloras kopu sadziedāšanās un notiks saulgriežu rituāli – no stāvkrasta jūrā tiks ripināts ugunsrats, bet pusnaktī savu griezienu sāks ugunsdzirnavas.

Foto: Publicitātes attēli

Liepāja

23. jūnijā pulksten 16 koncertdārzā "Pūt, vējiņi!" notiks bezmaksas svētku izrāde "Skroderdienas Silmačos". Izrādes tapšanā apvienojušies aktieri no trīs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra amatierteātriem – "Projekts", "Liepājas Jauniešu Teātra studija" un "Liepājas Tautas teātris".

Ekskluzīvāka svētku sajūta baudāma 21. jūnijā dodoties ar kuģi jūrā. Lai pieteiktos Saulgriežu piknikam jūrā un baudītu gada garāko dienu uz ūdens, informāciju meklē te.

Foto: Publicitātes foto

Dienvidkurzemes novadā:

Grobiņā 21. jūnijā pulksten 21 pilsdrupu pakājē pie Dzirnavu dīķa notiks Saulstāvju saulrieta koncerts ar  "Saule i tuvāk", bet 22. jūnijā pulksten 21 – koncerts ar  "Suitu dūdeniekiem".

Rucavā 21. jūnijā notiks vasaras saulgriežu svinības Papes Ķoņu ciema zvejnieka sētā "Vītolnieki" ar senās Jāņu nakts tradīcijām – vainagu vīšana, saules pavadīšanas rituāls jūras krastā, uguns rituāls, rotaļās iešana.

Vērgales pagasta Godiņu piedzīvojumu platformā 23. jūnijā no pulksten 17, gada īsāko nakti godinot, skanēs āra flautas, kursies Jāņu guns, pirtiņa un citas aktivitātes.

Talsi

Talsu Pilsētas laukumā 22. jūnijā notiks Līgo tirgus, kurā no pulksten 12 līdz 18 mājražotāji un amatnieki piedāvās savu darinājumus un produkciju. Savukārt pulksten 17 skanēt sāks ielīgošanas koncerts, kurā piedalīsies Talsu Tautas nama amatierkolektīvi.

Foto: DELFI

Novadā:

22. jūnijā pulksten 19.30 Abavas upes krastā zem vītoliņiem notiks saulgriežu uguns iekuršana, spēka dziesmu dziedāšana ar folkloras kopu "Četras ogas".
21. jūnijā pie Stendes tautas nama no pulksten 17 līdz 21 notiks Jāņu mājražotāju ielīgošanas tirdziņš un lielā vainaga darināšana, savukārt pulksten 21 Stendes pilsētas centrā izskanēs postfolkgrupas "Dārdi" koncerts.

Tukums

21. jūnija vakarā pulksten 21 visi aicināti uz vasaras saulgriežu rituālu Tukumā "Trejdeviņas pagalītes". Pasākums tradicionāli norisināsies Durbes parkā.

Novadā:

21. jūnijā no pulksten 13 līdz 24, gatavojoties gada garākajai dienai un īsākajai naktij, Pastariņa muzejs aicina ģimenes kopā ar bērniem izzināt un svinēt Vasaras saulgriežus latviskās tradīcijās. No pulksten 13 tiks rotātas telpas, darināti saules vārti un uguns riteni, sietas pirts slotiņas, iemīcīta un cepta rudzu maize, plātsmaize, pīrāgi un siets siers, lasītas pļavu zāles un pīti svētku vainagi. Pulksten 19 svētku turpinājums muzikālā gaisotnē kopā ar folkloras kopu "Avots". Dalības maksa četri eiro.

Smārdē 21. jūnija vakarā pulksten 21 notiks Saulgriežu vakars "Saulesrits". Deju kopa "Tautasdziesma" aicina vienoties kopīgā pasākumā, lai audiovizuāli dejiskā gaisotnē padomātu katrs par savu dzīvesritu un tad kopīgi, dziedot spēka dziesmas, iedegtu Vasaras Saulstāvju uguni. Katram ugunsrita dalībniekam lūgums paņemt trejdeviņu augu pušķīti, ko atdot ugunij. Tāpat var paņemt pērnos vainagus un pušķus.

Piekrastē Līgo vakarā, 23. jūnijā uz pasākumu "Līgo nakti līgot gāju" no pulksten 19.30 visi laipni aicināti uz Ragaciema sedumu. No pulksten 20 tradicionālās rotaļdejas, sadziedāšanās, ugunskura aizdegšanas un saules pavadīšanas rituāls ar folkloras kopu " Artava" un Ogres danču klubu. Pulksten 22 – zaļumballe ar grupu "Nakts ziņas".

Foto: Publicitātes foto
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!