Foto: DELFI

Viesojoties Zemgalē, apskates objektu netrūkts – dabas takas, muzeji, pilis un muižas –, bet vai esi dzirdējis par Teteles tornīti? Šeit, lielākās Zemgales upes krastā, tā vien gribas stāstīt pasakas par princesēm, bruņiniekiem un mīlestību, kas piedzīvota ap šo izteiksmīgo apskates objektu.

Tornītis atrodas blakus tagadējai Teteles pamatskolai, agrākajā Tetelmindes jeb Teteles muižas parkā, Lielupes krastā. Kopš pagājušā gadsimta 90. gadu sākuma tas atjaunots un to vainago dakstiņu jumts. 1998. gadā apstiprinātajā Valsts kultūras pieminekļu sarakstā tas apzīmēts kā Teteles muižas tornis un tā aptuvenais datējums ir 1840. gads.

Jelgavas reģionālā Tūrisma centra tīmekļvietnē teikts, ka tornītis celts kā mākslīgās pilsdrupas 19. gadsimta otrajā pusē. No Brīvības cīņās nopostītās Tetelmindes muižas, tornītis ir pēdējā arhitektūras liecība no fon Bēru laika Tetelē.

Raksts 1926. gada izdevumā "Latvijas Universitātes Botāniskā dārza raksti" liecina, ka Tetelmindes apriņķī savulaik atrastas arī preboreālā laika augu atliekas, kas datējamas līdz ar ledus laikmetu. Kādreizējās muižas apkārtnē atrastas 50 fosilās floras augu sugas.

Lai arī par Tetelmindes muižu zināms salīdzinoši maz, šī vieta noteikti ir apskates vērta. Tie, kas iekļaus tornīti brīvdienu maršrutā, būs pārsteigti par skaistajām romantisko vai ģimenisko fotosesiju iespējām šajā gleznainajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!