Foto: Publicitātes foto
Gada siltākajā sezonā lietuviešu pavāri sāk eksperimentēt ar sezonālo saldējumu receptēm, kombinējot tradicionālās sastāvdaļas unikālos veidos. Apmeklētājiem, kas vasarā ierodas Lietuvā, ir iespēja izbaudīt neatkārtojamas garšas, tostarp, saldētā saldējuma versijas ar circeņu, skumbrijas un stores ikriem, informē Lietuvas nacionālā tūrisma attīstības aģentūra "Lithuania Travel".

Lietuviešiem saldējums jau kopš 18. gadsimta beigām bijis ēdiens, ko celt galdā. Muižnieku vidū iecienītas bijušas tādas netradicionālas garšas kā rožu, safrāna vai krustnagliņu saldējums.

Mūsdienu lietuviešu šefpavāri šo eksperimentālo kulinārijas mantojumu pacēluši jaunā līmenī un, iedvesmojoties no vietējām sastāvdaļām, spēlējas ar unikālām sezonālām saldētā kāruma receptēm un garšām, piemēram, cidonijām, dillēm un pat skumbrijām.

Foto: Publicitātes foto

"Lithuania Travel" piedāvā 10 raksturīgākās Lietuvas saldējuma garšas, kuras šovasar nobaudīt:

  1. Circeņu saldējums ar melno sezamu vai vaniļu. Lai gan kukaiņi gadsimtiem ilgi bijuši svarīga Āfrikas un Āzijas diētas sastāvdaļa, bet uz Lietuvas pusdienu galda tie nonākuši pavisam nesen. "CENTRAL grill & lounge" restorāns Marijampoles dienvidrietumu pilsētā ir sakombinējis circeņus ar bagātīgu vaniļas un melnā sezama garšu, lai pagatavotu proteīniem bagātu un unikālu kārumu.
  2. Skumbrijas saldējums ar maizes drupatām. Lai gan jūras velšu un deserta apvienojums sākumā var izklausīties nepatīkams, makreles smalkais dūmakainums apvienojumā ar svaigām zīdkoka un laima notīm veido līdzsvarotu saldo un sāļo paleti. Tie, kas vēlas izmēģināt šo garšu restorānā "Apvalaus Stalo Klubas" viduslaiku pilsētā Traķos, tiks apbalvoti ar neaizmirstamu garšu simfoniju.
  3. Jūras aļģu saldējums ar omāra karameļu kraukšķiem, lazdu riekstu eļļu un melnajiem stores ikriem. Vēsturiskajā viesnīcā "Vila Komoda" Palangā piedzīvojumu alkstošajiem ceļotājiem tiek piedāvāta savdabīga sāļo ikru, eļļas un saldo sviesta karameļu kraukšķu kombinācija.
  4. Liepu ziedu tējas saldējums. Liepu ziedi bija svarīga tautas medicīnas sastāvdaļa daudziem senajiem lietuviešiem, un arī mūsdienās tos var atrast lielākajā daļā valsts. Restorānos "Jurgis ir Drakonas" un "Brooklyn Brothers" šī veselību stiprinošā sastāvdaļa iekļauta atsvaidzinošā saldējumā ar spēcīgām ziedu un zāļu notīm, kas atspoguļo Lietuvas vasaras būtību.
  5. Griķu saldējums. Restorāns "Višta Puode" Kauņā, Lietuvas otrajā lielākajā pilsētā piedāvā griķu saldējumu ar riekstu garšu un pikantu ogu sortimentu, kas apvieno valsts kulināro mantojumu ar mūsdienīgu skatījumu uz to, kāds var būt deserts.
  6. Šakotis saldējums. Šakotis (lietuviešu tradicionālā kūka) ir jebkura lietuviešu svētku galda centrālais ēdiens. Salda, mīksta un sviestaina, šī kūka tiek pasniegta ar maigu mājas saldējumu, kas piešķir kārumam viegluma sajūtu. Apmeklētāji to var nobaudīt vēsturiski ietekmīgajā restorānā "Ertlio Namas", kas atrodas galvaspilsētas centrā Viļņā.
  7. Nātru saldējums. Restorānā "Velvetti", Lietuvas labsajūtas galvaspilsētā Druskininkos, nātres pārvērstas krēmīgā un smaržīgā saldētā kārumā. Maigā garša ar izsmalcinātām zāles un zemes notīm padara saldējumu piemērotu tiem, kam patīk maigs saldums un savdabīga deserta koncepcija.
  8. Melnais saldējums ar aktivēto ogli. Melnā krāsa kā pārtikas krāsviela nav nekas jauns – kalmāra tinte jau kādu laiku tiek izmantota, lai melninātu risoto un makaronus. Kafejnīca "AJ Šokoladas" piedāvā savu versiju par melno saldējumu – ar rokām gatavots un ar maigu kokosriekstu un vaniļas garšu, deserts rada kombināciju, kas šķiet pretrunā ar tā spilgto krāsu.
  9. Diļļu saldējums. Dilles ir universāls garšaugs ar svaigu garšu, ko izmanto daudzu Lietuvā iecienītu sāļo ēdienu papildināšanai. Restorāns "Džiaugsmas" ar inovatīviem gatavošanas paņēmieniem piešķir jaunu dzīvību klasiskām lietuviešu sastāvdaļām, piemēram, saldējumu ar diļļu garšu.
  10. Cidoniju saldējums. "Taste Map" kafejnīcas Viļņā piedāvā saldētu kārumu, kurā pikants cidoniju maisījums apvienojas ar maigu krējumu.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!