Foto: airBaltic

Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" apgrozījums pirmajā ceturksnī bija 60,055 miljoni eiro, kas ir 3,4 reizes vairāk nekā tādā pašā periodā gadu iepriekš, liecina lidsabiedrības publiskotā informācija.

Tostarp ieņēmumi no pasažieru pārvadājumiem veidoja 52,049 miljonus eiro, bet papildu ieņēmumi veidoja 5,812 miljonus eiro.

"airBaltic" ieņēmumi pirms procentu, nodokļu, nolietojuma, amortizācijas un nomas atskaitījumiem, kā arī pirms uzkrājuma no tiesvedībām samazinājuma (EBITDAR) trīs mēnešos bija negatīvi - 6,251 miljons eiro.

Lidsabiedrība šogad trīs mēnešos pārvadājusi kopumā 435 000 pasažieru, kas ir 4,4 reizes vairāk nekā gadu iepriekš šajā periodā, savukārt veikto lidojumus skaits pieaudzis 3,4 reizes - līdz 6792.

Lai gan pirmajā ceturksnī "airBaltic" Rīgas lidostā apkalpoto pasažieru skaits pieauga 7,2 reizes, lidsabiedrības tirgus daļa samazinājās no 69,2% 2021.gada pirmajā ceturksnī līdz 45% šogad. Vadības ziņojumā skaidrots, ka "airBaltic" tirgus daļu Rīgas lidostā negatīvi ietekmēja Krievijas iebrukums Ukrainā un tam sekojošā abu tirgu aizvēršana.

Savukārt Tallinas lidostā apkalpoto pasažieru skaits pieauga piecas reizes un tirgus daļa pieauga no 18,4% līdz 21,1%. Viļņas lidostā "airBaltic" apkalpoto pasažieru skaits pirmajā ceturksnī pieaudzis 4,7 reizes, bet tirgus daļa samazinājusies no 14,7% līdz 10,1%.

"airBaltic" šogad otrajā ceturksnī paredz, ka Krievijas sāktais karš Ukrainā negatīvi ietekmēs pasažieru plūsmas un samazinās Baltijas valstīs ieceļojošo tūristu daudzumu. Tomēr saistībā ar atkopšanos no Covid-19 pandēmijas otrā ceturkšņa rezervāciju apjoms ir liels un atbilstošs plānotajam.

Prognozējot, ka šogad netiks atjaunota aviosatiksme uz Krieviju un Ukrainu, "airBaltic" prognozē, ka ieņēmumi no pasažieru pārvadājumiem būs par 40 miljoniem eiro mazāki nekā prognozēts pirms kara sākuma. Lai mazinātu finansiālo ietekmi, lidsabiedrība divas atbrīvojušās lidmašīnas kopā ar apkalpi iznomājusi citai Eiropas lidsabiedrībai.

Tāpat "airBaltic" šogad prognozē nozīmīgu negatīvu ietekmi saistībā ar pieaugošajām aviācijas degvielas cenām, kas ir sasniegušas augstāko līmeni 10 gadu laikā. Lidsabiedrība šī gada sākumā nav nodrošinājusies ar jebkādu degvielas daudzumu 2022.gadam.

"airBaltic" darbības ieņēmumi 2021.gada pirmajā ceturksnī bija 17,503 miljoni eiro. Šajā periodā uzņēmumam bija negatīva EBITDAR 7,303 miljonu eiro apmērā.

"airBaltic" apgrozījums pagājušajā gadā kopumā bija 204,1 miljons eiro, kas ir par 41% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas zaudējumi samazinājās par 49% un bija 135,7 miljoni eiro.

Latvijas valstij pieder 96,14% balsstiesību "airBaltic" kapitālā, bet finanšu investoram, Dānijas uzņēmējam Larsam Tūsenam piederošajam "Aircraft Leasing 1" - 3,86%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!