Foto: Pixabay

Latvijā inflācijas rādītājs jau vairākus mēnešus turas starp augstākajiem Eiropas Savienībā un eirozonā – šomēnes tas bijis trešais augstākais, un inflācija palielinājusies divreiz straujāk nekā vidējais eirozonas rādītājs.

Šīs ziņas neiepriecina, jo tas nozīmē cenas ik mēnesi būtiski palielinās, pasliktinot uzņēmumu un iedzīvotāju pirktspēju, turklāt cenu pieauguma ziņā vērojams atrāviens no citām Eiropas valstīm, un lielākais pieaugums ir izmaksās, kas saistītas ar pamatvajadzību apmierināšanu, kas ir īpaši sāpīgi.

Tiesa gan, šajā gadījumā labāk tomēr būtu, ja mūsu valsts atrastos saraksta apakšgalā, jo augsta inflācija nozīmē, ka ik mēnesi, nemainoties ienākumiem, mūsu pirktspēja turpina samazināties. Cenu pieauguma ziņā vērojams atrāviens no citām Eiropas valstīm, turklāt lielākais kāpums ir izmaksām, kas saistītas ar pamatvajadzību apmierināšanu, un tas ir īpaši sāpīgi.

Dati uzrāda, ka patēriņa cenu inflācija Latvijā, kā arī Baltijā kopumā šobrīd ir divas reizes augstāka nekā vidēji eirozonā, neskatoties uz līdzīgu izmaksu kāpumu, un šāda tendence vērojama jau vairākus mēnešus.

Kādēļ esam tik atšķirīgi, kādēļ Latvijā cenas pieaug straujāk nekā citās Eiropas valstīs un kā savu cenu pieaugumu pamato kaimiņvalstu eksperti, skaidro portāls "Delfi Bizness". 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!