Foto: Igors Metums
Ikviens katrā no Latvijas pilsētām vēlas atrast atšķirīgo, unikālo un mums katram saistošāko. Alūksne ir senatnīga pilsēta Latvijas ziemeļaustrumos, kura pēdējos pāris gados ir krietni attīstījusies, šobrīd attaisnojot tai piedēvēto raksturojumu – Ziemeļvidzemes pērle. Lūk, lai sniegtu ieskatu tajā, ko piedzīvot tikai Alūksnē, novada Tūrisma informācijas centrs piedāvā ceļvedi, kas palīdzēs pilsētas viesiem saredzēt galvenos atšķirīgos tūrisma objektus un tvert kaut mazu daļiņu Alūksnes noskaņas.

Čukstošā laterna

Gleznainā Alūksnes ezera krastā atrodas skaistais Muižas parks, kurš ir mazām arhitektoniskajām formām bagātākais parks Latvijā. Parka celiņu krustcelēs, kuras ved uz Eola templi un Fītinghofu dzimtas mauzoleju, uzstādīta čukstoša laterna, kas vedina doties tālāk līdz mauzolejam, lai iepazītu Fītinghofu dzimtas stāstu.

Foto: Līva Buliņa

Žilbinošie akmeņi

Dabas muzejā "Vides labirints" skatāma viena no lielākajām fluorescento minerālu kolekcijām Eiropā. Brīnumainais dabas fenomens – minerālu fluorescence – pārsteidz ikvienu, kas to ierauga. Dienas gaismā tie izskatās kā parasti pelēcīgi, dzeltenīgi vai brūngani akmeņi, taču neredzamajos ultravioletajos staros tie iemirdzas visās varavīksnes krāsās.

Foto: Publicitātes attēli

Dziedošais tornis

Alūksnes viduslaiku pils atjaunotajā dienvidu tornī klausāma muzikāla gaismas ekspozīcija "Marienburgas astotais brālis", kas ir muzikāla teiksma par varenāko Livonijas ordeņa valsts austrumu daļas cietoksni – Alūksnes viduslaiku pili jeb Marienburgas pili. Teiksma ir izcilu nozaru speciālistu kopdarbs, to radījuši: dramaturgs Lauris Gundars, komponisti un mūzikas producenti Sigvards Kļava, Mārtiņš Brauns, Artūrs Maskats, dizaina birojs H2E, iedziedājis Latvijas radio koris.

Foto: Ainārs Cekuls/TIC_arhīvs

Starptautiski novērtētētais šķūnis

Alūksnes šaursliežu dzelzceļa stacijas vēsturiskajā bagāžas šķūnī iekārtota starptautiskus apbalvojumus saņēmusī multimediālā ekspozīcija "Alūksnes Bānīša stacija" – par Baltijā vienīgo regulāri kursējošo šaursliežu vilcienu, tā 10 pieturām līnijā Gulbene–Alūksne un vietējiem iedzīvotājiem, kuru ikdienas neatņemama sastāvdaļa ir šis vilciens jeb Bānītis.

Foto: Publicitātes attēli

Muzikālais tilts

Alūksnes ezera lielāko salu Pilssalu ar Alūksnes augstāko vietu – Tempļa kalnu savieno tilts, kurš 15 minūtes ik stundas no pulksten 12 līdz pusnaktij spēlē romantiskas melodijas, bet diennakts tumšajā laikā priecē ar krāsainām gaismām, kas ļauj uzņemt skaistas fotogrāfijas.

Foto: Māris Šļivka

Sātīgie profitroļi

Alūksnes puses goda ēdiens – profitroļi, kurus var nogaršot Alūksnes kafejnīcās un iegādāties vietējos veikaliņos, ir Alūksnes garšu garša, kuru vietējie galdā ceļ kāzās, bērēs un citos dzīves notikumos. Nostāsts vēsta, ka ēdienu radījusi saimniece, kura neplānotus viesus cienājusi ar to, ko sanācis pagatavot no šaparijā (pieliekamajā) esošajiem produktiem – olām, taukiem, miltiem un buljona. Saimniece izvārījusi mīklas pilienus taukos, pasniedza tos ar karstu buljonu un zaļumiem, bet jaunradītai maltītei devusi nosaukumu – profitroļi.

Foto: Paula Zariņa

Naktsmājas uz ūdens

Zivju sugām bagātais Alūksnes ezers izsenis piesaistījis ievērojamu lomu tīkotājus. Makšķernieku ērtībām inventāru glabāšanai 1970. gados ezera krastā uzcēla laivu mājas jeb laivu garāžas. Arī mūsdienās tās tiek izmantotas kā laivu novietnes, taču pavisam nesen dažas no tām piedāvātas kā netradicionālas, taču instagramīgas nakšņošanas vietas virs ūdens. Laivu mājas redzamas arī pilsētas pašreklāmas video "Svaiga gaisa malks Tu esi, Alūksne!" ar Latvijā populārās mūzikas grupas "Carnival Youth" piedalīšanos.

Foto: Bed_boat
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!