Pirms gadiem 15 neviens vēl tā īsti nezināja, kas īsti ir pilsētas apvidus automobilis jeb krosovers. Viss izmainījās 2006. gadā, kad kompānija "Nissan" prezentēja automobili ar nosaukumu "Qashqai", kas sevī apvienoja gan hečbeka kompaktumu, gan apvidus automobiļa izturību un praktiskumu. Mūsdienās šis formāts ir kļuvis tik populārs, ka gandrīz vai katra jauna automašīna, kas noripo no konveijera, ir pieskaitāma šai klasei.

Tieši tādēļ studijas "RJ76 Films" raidījums "Tavs Auto TV" sarīkojis dueli: vienā testā tiekas krosoveru tradīciju pamatlicējs "Nissan Qashqai" un vēl viens spilgts šī segmenta pārstāvis – "Hyundai Tucson".

Ceļā raidījums dodas kopā ar Elitu Mīlgrāvi – uzņēmēju un mūzikas menedžeri. 1984. gadā viņa sākusi strādāt "Latvijas Radio", veidojusi raidījumus "Mikrofons" un "Mikrofona aptauja". Savukārt 1996. gadā kopā ar mūzikas producentu Guntaru Raču dibinājusi mūzikas ierakstu kompāniju "Mikrofona Ieraksti".

"Nissan Qashqai" ir jau savā trešajā modeļu paaudzē, kurā tas ir pilnībā no jauna būvēts. Salīdzinājumā ar savu priekšteci tas ir kļuvis par 60 kg vieglāks – "Qashqai" motora pārsegs, durvis un priekšējie spārni ir presēti no alumīnija loksnēm. "Qashqai" ticis arī pie jauna stūres mehānisma ar īsāku pārnesumu attiecību, un, pateicoties tam, auto vadāmība ir kļuvusi precīzāka.

Arī "Hyundai" tradīcijas šādu auto radīšanā ir visnotaļ bagātas. Šis ir jau ceturtās paaudzes "Tucson". Kopš 2004. gada, kad tika prezentēta tā pirmā paaudze, ir pārdoti vairāk nekā septiņi miljoni šādu krosoveru. Bet nu tas ir pārvērties līdz nepazīšanai. Šis ir pirmais "Hyundai" pilsētas apvidnieks, kas izstrādāts atbilstoši "Hyundai" jaunajai "Sensuous Sportiness" dizaina identitātei.

Ja salīdzina šo automobiļu dizaini, jāsaka, ka "Qashqai", kas ir visnotaļ moderns auto, novietots blakus "Tucson" izskatās teju vai pēc konservatīva biznesmeņa. "Hyundai" dizaineri ir bijuši gana drosmīgi un ir radījuši auto, kas izceļas uz pārējo fona. Tas ir svaigs, varbūt pat nedaudz neierasts. Sportiskas, škautņainas līnijas, iespaidīga veidola priekšējais režģis un tajā integrētie priekšējo lukturu elementi ir pārvērtuši šo auto par futūristiska paskata "spridzekli".

Runājot par tehniku, "Tucson" dzinēju spektrs ir visnotaļ plašs – piedāvājumā ir gan benzīna, gan dīzeļa, kā arī hibrīda versijas. Un, ja runājam par jaudu, tad tieši "Hybrid" modeļi būs visiekārojamākie. To tehniskie dati ir gana iespaidīgi: 1,6 litru turbopūtes benzīna dzinējs sapārots ar 44,2 kW (60 ZS) elektromotoru spēj no sevis izspiest 230 ZS. Savukārt uzlādējamā jeb "plug-in" versijā hibrīds ir vēl jaudīgāks – 265 ZS. Abas šīs versijas ir pieejamas ar visu riteņu piedziņu.

"Qashqai" spēka agregātu paletē šobrīd ir pieejami divi 1,3 litru dzinēji ar atšķirīgām jaudām – 140 vai 158ZS, kas kombinēti ar "mild hybrid" jeb daļējā hibrīda sistēmu. Bāzes versijā tie pāroti ar sešpakāpju manuālo pārnesumkārbu un priekšējo riteņu piedziņu, bet ir pieejama arī septiņpakāpju "Xtronic" automātiskā variatora transmisija, turklāt to ir iespējams komplektēt arī ar visu riteņu piedziņu. Drīzumā šiem dzinējiem pievienosies arī "Nissan Qashqai e-Power" spēka piedziņa, kurai riteņus griež elektromotors, bet iekšdedzes dzinējs tiek izmantots kā ģenerators elektrības ražošanai.

Bāzes izpildījumā "Qashqai" maksā no 24 940 eiro, bet "Tucson" no 23 990 eiro, turklāt "Hyundai" ir gabarītos nedaudz lielāks par savu oponentu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!